Štěpení na pražské burze. Nováček bude dostupnější

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2021 | 4 komentáře
Štěpení na pražské burze. Nováček bude dostupnější
Šéf burzy Petr Koblic a majitel SAB Finance Radomír Lapčík při zahájení obchodování.
Zdroj: SAB Finance

Majitelé společnosti SAB Finance se rozhodli zatraktivnit akcie této společnosti, se kterými se obchoduje na pražské burze. Valná hromada schválila takzvaný split akcií v poměru 1:10, tedy rozmělnění jmenovité hodnoty akcie na více akcií. Ke štěpení akcií dojde po schválení dodatku k prospektu akcií Českou národní bankou.

„Jedna stávající akcie tak bude nově představovat deset nových akcií. V důsledku navrhovaného štěpení nebudou žádným způsobem dotčena práva stávajících akcionářů a jejich hlasovací práva budou stále odpovídat počtu akcií,“ uvádí zakladatel SAB Finance Radomír Lapčík.

Valná hromada SAB Finance schválila také výplatu pololetní dividendy ve výši více než 68 milionů Kč ve prospěch akcionářů. Dividenda v přepočtu na jednu akcii činí 265 Kč před zdaněním. Jde o dividendový výnos ve výši 2,5 %. SAB Finance vyplácí dividendu dvakrát ročně a slibuje z ní roční výnos ve výši kolem 5 %.

Srovnejte si to s námi

Společnost SAB Finance vstoupila na Burzu cenných papírů Praha v lednu letošního roku. Od té doby se cena akcie drží zhruba na stejné úrovni. Na burzu vstupovala akcie za 10 560 korun, nyní se obchoduje za 10 600 korun. O akcie je ale minimální zájem, což může být dané právě i vysokou cenou za jednu akcii. Vyšší cenu za jednu akcii má na pražské burze už jen tabáková společnost Philip Morris ČR, jedna akcie teď vyjde na 15 740 korun. Například nejobchodovanější akcie společnosti ČEZ je nyní za 685 korun.

Za první pololetí roku 2021 dosáhla společnost SAB Finance zisku před zdaněním ve výši 85 milionů korun, což je nárůst o téměř 18 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2020. Plánovaný zisk před zdaněním na rok 2021 je 168 milionů korun. Termín pro další výplatu dividendy je směřován na březen 2022.

SAB Finance je zprostředkovatel devizových obchodů a poskytuje služby více jak 18 000 firemních klientů. Společnost byla založena v roce 1999 Radomírem Lapčíkem. Za rok 2020 společnost vykázala auditovaný zisk 144 milionů korun, a zažila tak zatím nejúspěšnější rok v historii.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.