Avast skončí na pražské burze, akcionáři mají na výběr

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 8. 2021 | 2 komentáře
Avast skončí na pražské burze, akcionáři mají na výběr

Zdroj: ???BalkansCat, Shutterstock

Původem českou antivirovou firmu Avast koupí americká společnost NortonLifeLock. Ta za spojení zaplatí až 8,6 miliardy dolarů (kolem 186,3 miliard korun). Dokončení transakce se očekává do deseti měsíců, ještě ji musí odsouhlasit valné hromady obou společností a regulační úřady.

Akcie spojené firmy se mají obchodovat jen na newyorské burze NASDAQ. „Nechceme dělat duální listing, nevidíme v tom reálnou výhodu,“ říká šéf Avastu Ondřej Vlček. Pražská burza tak zřejmě přijde o další atraktivní titul. Avast se obchoduje také v Londýně.

Akcionáři mají podle dohody dvě možnosti. Za každou akcii Avastu mohou dostat 2,37 amerických dolarů v hotovosti a 0,19 kusu akcie NortonLifeLock, nebo 7,61 dolarů a 0,03 kusu NortonLifeLock. Ocenění vychází ze stavu k 13. červenci – posledního dne před oznámením plánované akvizice. Na pražské burze se tehdy Avast obchodoval na úrovni kolem 150 Kč za akcii, pak cena vyskočila nad 170 Kč.

„Já a zakladatelé Pavel Baudyš a Eduard Kučera jsme si vybrali druhou možnost. V souhrnu můžou současní akcionáři Avastu držet mezi 14 až 26 procenty akcií nové společnosti. Podle toho, jak se rozhodnou zbylí minoritní podílníci,“ říká Vlček. Zakladatelé Avastu v něm drží zhruba 35procentní podíl.

Akcie Avastu na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

„Po dokončení fúze bude mít spojená společnost dvě hlavní sídla, a to v Tempe v americké Arizoně a v Praze, a zachová si významné zastoupení v České republice,“ oznámil Avast v tiskovém prohlášení.

Generálním ředitelem zůstane dosavadní CEO společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette, finanční ředitelkou zůstane Natalie Derse (NortonLifeLock). Očekává se, že generální ředitel Avastu Ondřej Vlček nastoupí do funkce prezidenta společnosti NortonLifeLock a stane se členem jejího představenstva. Kromě toho se očekává, že Pavel Baudiš, spoluzakladatel a současný člen představenstva Avastu, se stane členem představenstva NortonLifeLock jako nezávislý ředitel.

Avast působí na trhu od roku 1988, dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Zaměstnává přes 1700 lidí.

NortonLifeLock dodává především antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity. Firma dříve působila pod názvem Symantec, divizi pro korporátní klienty od ní v roce 2019 koupil Broadcom.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

akcie, Avast, investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services