Pilulka na burze: Cena akcie od 350 Kč, úpis začíná

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2020 | 2 komentáře
Investoři se mohou od úterý hlásit o akcie Pilulky. Pomůže vyléčit pražskou burzu?
Pilulka na burze: Cena akcie od 350 Kč, úpis začíná

Zdroj: Pilulka.cz

Zájemci o akcie společnosti Pilulka Lékárny – zkráceně Pilulka nebo Pilulka.cz – se mohou hlásit od úterý 6. října. Příjem objednávek začne v deset hodin dopoledne. Vyplývá to z detailů k úpisu akcií na pražské burze, které firma zveřejnila v pondělí odpoledne.

K dispozici je až 800 tisíc akcií, což odpovídá zhruba třetinovému podílu ve firmě. Investoři mohou podávat nabídky v cenovém rozpětí mezi 350 a 424 korunami. Koupit jde nejméně 80 kusů akcií, což je velikost takzvaného lotu.

Nabídky v primárním úpisu (IPO) mohou investoři zadávat do poledne 20. října. Úpisu akcií se mohou zúčastnit i drobní investoři z řad široké veřejnosti, a to přes obchodníky na burze. Patří mezi ně třeba velké banky a některé investiční společnosti, jejich seznam najdete na webu pražské burzy. V pondělí 26. října se pak s akciemi Pilulky začne poprvé obchodovat na trhu Start pražské burzy.

„Od veřejné nabídky si slibujeme zajištění financování další expanze do zahraničí a technologický vývoj. Chceme jít příkladem dalším e-commerce firmám a rozhýbat kapitálové trhy v České republice. Měli jsme celou řadu nabídek od finančních i strategických investorů z České republiky i ze zahraničí, ale rozhodli jsme se pro veřejnou nabídku,“ říká Petr Kasa, který spolu s bratrem Martinem Pilulku založil a řídí.

Srovnejte si to s námi

Dohromady teď vlastní necelou polovinu společnosti, společně se zaměstnanci a obchodními partnery mají majoritu přesahující dvě třetiny. Zhruba třetinu ovládá investiční společnost Wood & Company, která Pilulce při vstupu na burzu radí.

Firma vznikla v roce 2013. Působí na českém, slovenském a rumunském trhu, vstup do Maďarska kvůli koronaviru odložila. V současnosti provozuje víc než 150 „kamenných“ lékáren a dále internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Zaměstnává přes 380 lidí.

V prvním pololetí letošního roku Pilulka utržila 1,6 miliardy korun, meziroční nárůst dosáhl 45 procent. Internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny pak utržily o třetinu více než ve stejném období loni.

Start pro všechny

Trh Start, kam Pilulka vstupuje, je určen pro menší firmy. Rozdíl je dobře vidět na posledních úpisech: Českou zbrojovku, která na začátku října vstoupila na hlavní trh pražské burzy, investoři ocenili na 9,5 miliardy korun – s tím patří mezi nejmenší firmy na hlavním trhu. U Pilulky se počítá s oceněním kolem jedné miliardy.

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Koupíte si akcie Pilulky?

„Burzu Start volí zpravidla menší firmy, které se nechtějí nebo nemůžou potýkat s požadavky hlavní burzy. Jedná se například o pravidelné zveřejňování výsledků účtovaných a auditovaných dle IFRS standardu,“ vysvětluje Martin Cakl, akciový analytik Patria Finance.

Když si jednou akcie na trhu Start koupíte, můžete s nimi následně obchodovat v rámci každodenních aukcí – opět přes vašeho obchodníka. „Na trh Start máme plně elektronický přístup se stejnými poplatky jako na hlavní trhy pražské burzy,“ říká Jan Tománek, akciový analytik Fio banky.

Pilulka je třetí novou akcií na pražské burze v poslední době. Na konci srpna se na Startu povedl úpis akcií softwarové společnosti eMan. Zájem investorů přesahoval nabízený počet akcií, firma tak na další rozvoj získala 46,6 milionu korun.

Naopak na konci září vstup na hlavní trh pražské burzy nevyšel České zbrojovce. Šla si až pro víc než čtyři miliardy korun, nakonec se ale dostala jenom na 812 milionů.

U Pilulky se experti většinou shodují, že by mělo jít o pozitivní příběh. „Všechny tři akcie nabízí atraktivní příležitosti, ale nejzajímavější příběh vidím u Pilulky. Její zakladatelé, bratři Kasové, mají jako matadoři českého e-commerce jasnou vizi digitalizace lékárenského trhu, expandují do dalších zemí a Pilulka je jedním z vítězů koronaviru,“ říká Tománek.

Odraz od dna?

Pro pražskou burzu je každopádně vstup nových firem dobrou zprávou. Zvláště poté, co majitel textilky PFN, s jejímiž akciemi se obchoduje na hlavním trhu, v září oznámil, že vytěsní menšinové akcionáře.

Pražská burza se v posledních letech stále víc propadá. Loni na ní obchody meziročně klesly o 22,5 miliardy na 120 miliard korun a byly tak nejnižší od roku 1994. Jakákoli nová emise akcií tak může pomoct jejímu oživení.

„Samozřejmě je pozitivní, že se na trh pražské burzy chystá více společností, nicméně úplně si nemyslím, že to z pohledu objemu obchodů a její atraktivity něco změní. Kromě České zbrojovky jdou všechny společnosti do segmentu Start a pro institucionální investory jsou příliš malé,“ říká Ondřej Koňák, portfolio manažer Partners investiční společnosti.

„Nicméně pro společnosti samotné je Start zajímavým segmentem, jak si zajistit financování na další rozvoj. Z pohledu businessu, který dané společnosti dělají, si zaslouží pozornost určitě každá z nich. Osobně bych vyzdvihl Českou zbrojovku, která jde na hlavní trh a jejíž business je defenzivní a nabízí velice zajímavý růstový potenciál,“ dodává Koňák.

V letošním roce zatím pražská burza roste. Za první tři čtvrtletí se na ní zobchodovaly akcie za 97 miliard korun, což je meziročně o 14 miliard víc. „K růstu objemů na burzách výrazně přispěla koronakrize – březnový propad trhů vytvořil řadu investičních příležitostí,“ říká Tománek.

Zástupci pražské burzy pak mají radost, že roste počet firem, které si na akciový trh jdou pro peníze. Napomáhá tomu právě trh Start, který pražská burza spustila v roce 2017. Dříve pražská burza v průměru měla jeden nový úpis za rok, letos jsme na třech. „Pevně věříme, že se tento trend udrží a pozitivně se tak promítne i do objemu obchodů,“ říká mluvčí burzy Jiří Kovařík.

I když jsou letošní tři emise nových akcií z pohledu tržní kapitalizace celé pražské burzy spíše menší, tak podle Tománka ukazují, že čeští investoři zajímavé příběhy rádi podpoří a rozšiřují povědomí o financování prostřednictvím kapitálového trhu. Firmám se tak nabízí další možnost, jak se dostat k penězům, což může být zvláště v době, kdy banky utahují úvěrové kohoutky, atraktivní.

„V České republice existuje řada inovativních firem a úspěšná IPO, jako byl případ společnosti eMan, by mohla inspirovat další z nich. Možný úpis indikovalo třeba vývojářské studio Bohemia Interactive,“ upozorňuje Tománek.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek