Český výrobce kůží jde na burzu pro peníze na nové investice

jih | rubrika: Aktuality | 8. 10. 2019

Společnost Karo Invest, která obchoduje s kůžemi a sama v Boršově u Jihlavy výrobky z kůže produkuje, začala nabízet své akcie drobným i institucionálním investorům skrze aukční systém trhu Start pražské burzy.

Cenové rozpětí za jednu akcii bylo stanoveno na 40 až 50 korun za akcii. Obchodovatelná jednotka, takzvaný lot, bude dva tisíc kusů akcií. Minimální výše investice tak začíná na 80 tisících korunách.

Firma nabídne investorům necelých 40 procent firmy formou vydání nových akcií. Výtěžek z IPO by měl primárně směřovat do provozního kapitálu a na nové investice. Část bude použita i na refinancování stávajících závazků emitenta, který předpokládá celkový výtěžek z vydání nových akcií mezi 53 až 60 miliony korun. IPO by tak společnost ohodnotilo na 132 až 150 milionů korun.

Srovnejte si to s námi

Nové akcie by měly být upisovány na trhu Start dvoukolově. Emitent očekává v první fázi úpis až jednoho milionu kusů akcií. Ta by měla probíhat od 8. října a měla by být úspěšně zakončena 22. října vstupem na burzu. Během těchto 14 dní mají investoři možnost zadávat své pokyny do aukčního systému skrze členy burzy.

Druhá fáze bude probíhat od 26. listopadu a bude ukončena 10. prosince. Zde hodlá emitent umístit zbývající objem 328 tisíc kusů akcií.

„S emitentem jsme zvolili strategii rozdělení IPO do dvou aukcí. Předpokládáme, že druhá aukce bude realizována blíže hornímu cenovému pásmu 50 korun za akcii. První kolo jsme přizpůsobili především institucionálním investorům, se kterými emitent v uplynulých týdnech dospěl k cenové shodě. Indikovaná poptávka po akciích v první fázi je tak více než uspokojivá,“ uvedl František Bostl ze skupiny Starteepo, který transakci řídí z pozice poradce.

Start je trhem pro menší společnosti s hodnotou od velikosti 25 milionů korun, které chtějí získat nový kapitál. Investoři na něm se rekrutují z řad zkušených individuálních investorů nebo z řad fondů soukromého nebo venture kapitálu. Obchodování na trhu Start není kontinuální jako na jiných trzích pražské burzy, ale jedná se o aukci, která probíhá v předem stanovených dnech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

investice, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services