Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Unipetrol

Ondřej Mareček | rubrika: Analýza | 26. 4. 2013
Unipetrol býval mezi obchodníky na burze populární. Přes dva roky ale jeho cena stagnuje a obchoduje se jen málo. Lví podíl na neutěšené situaci podniku má – jeho matka.
Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Unipetrol

Akciová společnost Unipetrol byla založena během privatizace v roce 1994 Jejím oborem je rafinérie a petrochemie; působí ve střední Evropě, v Česku a na Slovensku je ve svém oboru dominantní. Přestože se podle tržeb řadí mezi deset největších českých firem, zaměstnává pouze 3705 lidil.

Mezi její dceřiné společnosti patří mimo jiné i Česká Rafinérská, v níž nakládá s 51procentním podílem, Benzina a Paramo.

Zdroj: Unipetrol.cz

Technické parametry akcie a vlastnická struktura

PKN Orlen má v Unipetrolu podíl rovnající se 63 procentům, zbylých 37 procent akcií se obchoduje (ovšem jen v malých objemech) na pražské burze zhruba na úrovni 170 korun za akcii, cena je stabilní už dlouhou dobu.

Dividendu společnost za dobu své existence vyplatila jen dvakrát (1997 a 2007), přestože do roku 2008 byla pravidelně ve zisku.

Tržní kapitalizace firmy dosahuje 31 miliard korun.

Přidušen macechou

Za loňský rok se Unipetrol prohospodařil ke ztrátě 3,3 miliardy korun. V minusu se však pohybuje už delší dobu, přesto až loni došlo na hloubkovou restrukturalizaci.

Za očišťování podniku lze jistě považovat, že Unipetrol v říjnu minulého roku oznámil uzavření rafinérského areálu dceřiné společnosti Paramo v Pardubicích. Tamějšího zpracování ropy bylo ztrátové.

Jiné kroky ale příliš optimismu nevyvolají, poukazují spíš na to, že mateřské firmě by se v případě Unipetrolu mělo správněji říkat firma macešská.

Přestože se společnosti Paramo Asfalt (dceřiná společnost společnosti Paramo) v lednu podařilo získat velkou pětiletou zakázku na dodávky asfaltu, byla také v rámci restrukturalizace v říjnu prodána společnosti ORLEN Asfalt. Zdá se, že si PKN Orlen se svým rozhodujícím podílem v představenstvu Unipetrolu snaží vybrat a stáhnout pod sebe zdravé a výdělečné podniky spadající pod Unipetrol, převést je do svého portfolia a zbytek zlikvidovat.

Přiškrcení Unipetrolu ze strany PKN Orlen dokládá i fakt, že využití výrobní kapacity společnosti Unipetrol RPA (výroba vysokohustotního polyetylénu) se dlouhodobě snižuje a minulý rok dosahovalo již pouze 62 procent.

Žádný div, že se Unipetrol nachází ve ztrátě. Naproti tomu výrobní potenciál závodů PKN Orlen se využivá stále více a více (81 procent v roce 2012).

Zajímavý je také fakt, že firmy Unipetrolu v hospodářských soutěžích ve středoevropském regionu nabídnou svou práci vždy o něco dráž než společnosti vlastněné PKN Orlen. Zdá se tedy, že PKN Orlen k řízení Unipetrolu přistupuje jako k možnosti vypořádání s konkurentem; rozhodně ne s péčí řádného hospodáře.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Lepší časy? Zatím nevidět

Ano – najdou se i vlaštovky, které by mohly signalizovat lepší časy... 

Oživující projekty jako například investice do čerpacích stanic Benzina Express 24 mají potenciál vysoké návratnosti, jelikož snížení nákladů na prodej pohonných hmot zvyšuje marži těchto objektů téměř o polovinu. Projekt Stop Cafe, jenž z čerpacích stanic Benzina dělá de facto malé supermarkety, je osvědčený u konkurence (společnost OMW podobně ztrojnásobila příjmy ze svých stanic na území Česka), a je tak také dobrou vyhlídkou do budoucnosti.

Benzina se také chystá investovat do stanic na tankování CNG (stlačeného zemního plynu).

Na druhou stranu nejde o byznys pro firmu klíčový.

Podtrženo a sečteno: iracionální chování společnosti při restrukturalizaci, při kterém dochází k prodeji i zdravých a potenciálně ziskových podniků, a nepředvídatelné kroky, jež podporují spíše mateřskou firmu než samotný Unipetrol, dělají z nákupu jeho akcií vysoce riskantní investici.

Pro koho ano, pro koho ne? Pro nikoho ano!

Akcie Unipetrolu se obchodují ve velmi malých objemech (letos v březnu v průměru okolo osmi milionů korun denně) a s relativně velmi nízkou volatilitou, rozhodně nejsou vhodné pro aktivní tradery, kteří by hledali rychlý zisk.

Akcie Unipetrolu: jak si právě teď (a už dlouho) stojí

Cena za akcii Unipetrolu se už přes dva roky drží ve velmi úzkém pásmu a zatím není důvod čekat změnu. Konzervativního investora by přesto mohl odradit dlouhodobě mírně klesající trend, pod kterým jsou podepsány zejména špatné hospodářské výsledky.

Když připočteme absenci dividendy, kterou patrně nebude minimálně dalších několik z čeho vyplácet, nelze se divit tomu, že se z jednoho z kdysi nejoblíbenějších a nejaktivnějších titulů na Burze cenných papírů Praha, stává uspávač hadů. Jediný rekord, který mu sna dnes můžeme připsat je jen rekordně nízký objem obchodů.

Nákup akcií Unipetrolu by dnes nebyla rozumná investice pro žádného racionálně uvažujícího obchodníka, nehledě na to, jak dlouho by chtěl titul držet nebo jak moc velký risk je ochoten podstoupit. V budoucnu se příležitost pro nákup naskytne, pokud společnost přestane být šikanována svou matkou. 

Klub investorů

Profily firem obchodovaných na pražské burze připravují pro Peníze.cz členové Kroužku Burzy cenných papírů při Klubu investorů.

Klub investorů je studentská nezisková organizace zaměřující se na kapitálové trhy: investování, trading a private equity. Její členové jsou aktivní účastníci trhu nebo studenti se silným zájmem o zmíněné oblasti. Klub je založen na třech hlavních pilířích: vzdělání, komunitě a praktickém uplatnění.

Kroužek Burzy cenných papírů Praha je skupina lidí v rámci Klubu investorů, kteří se zajímají o investování a analyzování firem primárně z pražské burzy. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

22. 3. 2013 | Juraj Urbančík | 4 komentáře

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Telefónica Czech Republic

Akcie Telefóniky jsou nejníž za několik posledních let, aktuálně na úrovni z roku 2004. Každoroční výplata vysoké dividendy přinesla svou daň. Společnost vyplácí každoročně dividendu... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

15. 3. 2013 | Jan Kurzeja

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Komerční banka

Neuplyne týden, aby se nějaká světová banka nedostala do maléru. Bankovní poplatky za malichernosti dráždí společnost. Co takhle postavit se na druhou stranu barikády a pokusit se na... celý článek

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

8. 3. 2013 | Michal Kaszás | 1 komentář

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: ČEZ

Přes momentální problémy, ve kterých se ocitly některé z balkánských dcer Českých energetických závodů, zůstává ČEZ velkou jistotou.

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

19. 2. 2013 | Tomáš Knír

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Fortuna

Vsadíte na sázení? Vyplatí se investice do akcií společnosti Fortuna? Kde jsou lepší sázkaři? Hledali byste je v Česku, na Slovensku, nebo v Polsku? Výroční zpráva společnosti Fortuna... celý článek

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

17. 12. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

České dividendové akcie – takový lepší „termíňák“

Chcete termíňák s úrokem čtyři až šest procent ročně a zajištěním proti inflaci? Na pražské burze můžete koupit hned několik akcií s podobnými vlastnostmi. Ovšem pouze v případě dlouhého... celý článek

Partners Financial Services