Zdražování bankovních poplatků nekončí. Na řadě jsou další banky.

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 11. 6. 2010 | 5 komentářů
Zdražování bankovních poplatků nekončí. Na řadě jsou další banky.
Na letní zvýšení poplatků se musí připravit také klienti GE Money Bank a ČSOB, v září pak i klienti UniCreditBank.

Oproti změnám, které zavádějí Česká spořitelna, Raiffeisenbanknebo mBank(podrobněji v tomto článku), však GE Moneya ČSOBzdraží jen několik málo položek - tedy podobně jako Komerční banka. Poplatky od půlky září změní také UniCredit Bank.

GE Money Bank

Za vedení běžného korunového účtu u GE Money Banksi klienti od 1. července připlatí desetikorunu měsíčně, poplatek vzroste na 59 korun.

"Změna se však týká pouze tohoto jednoduchého nebalíčkového účtu. Ceny běžného balíčkového účtu Genius Active, který zahrnuje také platební kartu a výběry z bankomatů a je tudíž mnohem více našimi klienty využíván, zůstávají stejné," zdůrazňuje mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

O tři koruny více než dosud zaplatí klienti také za výběr z bankomatů cizích bank. Od 1. července se poplatek zvýší na 38 korun. Výběrů z bankomatů GE Money se změny netýkají.

Už k 24. květnu banka zdražila poplatek za zaslání upomínky při nedodržení smluvních podmínek u některých produktů - většinou z 350 na 400 korun.

Ke stejnému (květnovému) datu nicméně připravila GE Money Bank i příjemnější změnu - zrušila poplatek za službu cash back, tedy výběr hotovosti na pokladně obchodníka při placení nákupu kartou.

ČSOB

Dvojnásobek oproti současnému stavu zaplatí klienti ČSOBza potvrzovací textové zprávy (SMS) u elektronického bankovnictví či služby ČSOB Info 24. Od 1. srpna se poplatek zvýší z dosavadní jedné koruny na dvě.

Zdražení se však týká jen informačních SMS, které si klient výslovně objednal - například ohledně pohybů na účtu, neprovedení platebního příkazu kvůli nedostatku peněz, zbývajícího limitu platební karty nebo ukončení její platnosti. Cena za potvrzení prostřednictvím e-mailu se nemění.

Změna se tedy nedotkne autorizačních SMS zpráv, které přicházejí z banky kvůli potvrzování transakcí v elektronickém bankovnictví (zadání kódu). Ty nadále zůstanou zdarma.

ČSOB také od 1. srpna zpoplatní Studentské konto Plus, pokud klient požaduje "papírové" výpisy z účtu. Měsíční poplatek při jejich zasílání klasickou poštou bude 30 korun. Komu stačí výpis elektronickou formou, bude mít i nadále studentské konto zdarma.

Další změna v sazebníku ČSOBse týká vyhotovení smlouvy o vázaném účtu či o úhradě kupní ceny. I nadále činí poplatek 0,2 procenta ze spravované částky, minimálně 6000 korun. Od 1. srpna ale banka ruší horní hranici poplatku, odpadá tedy dosavadní maximum 30 tisíc korun.

Vázaný účet využívají klienti například při nákupu nemovitosti nebo obecně drahých předmětů. Uložené peníze budou "vázány" do doby splnění podmínek dohodnutých s druhou smluvní stranou - tedy například do doby převodu vlastnictví v katastru nemovitostí.

Bankataké upravila sazebník tak, aby obchodníkům výslovně stanovil povinnost předem informovat zákazníka, pokud si při platbě kartou účtuje speciální poplatek. Samotná banka bude i nadále účtovat poplatek pouze obchodníkům, nikoliv majitelům karty.

Možnost vybírat "přirážku" k ceně zboží či služby měli obchodníci při placení kartou už dříve, výslovně ji pak připustil loňský nový zákon o platebním styku. V praxi ji ale vybírá jen nepatrný zlomek obchodníků.

UniCredit Bank

Podle informací online deníku Aktuálně.cz změní od půlky září poplatky také UniCredit Bank. "Ano, chystáme změnu sazebníku. Zatím ale nebyla definitivně schválena, takže ani nelze říci, jaký bude poměr mezi zdražením a zlevněním," říká mluvčí banky Tomáš Pavlík.

Celý článek a informace o dalších bankách, které budou nyní zdražovat poplatky, si přečtete na adrese Aktualne.cz zde:
http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=670202

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

4. 6. 2010 | Petr Kučera | 7 komentářů

Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

Statisíce klientů tuzemských bank se musí připravit na změny poplatků, většinou zaplatí vyšší než dosud. Po Raiffeisenbank a Komerční bance, které změnu oznámily už dříve, informovaly... celý článek

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

27. 5. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

Výnosnost spořicích účtů v českých bankách zase klesla. Úrokovou sazbu přes dvě procenta najdete jen ve třech bankách. Nejlepší úročení nabízí Axa Bank.

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

20. 5. 2010 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

Kdo chce maximálně ušetřit na bankovních poplatcích a nebojí se internetového bankovnictví, může být pro něj dobrou volbou přejít k nízkonákladové bance. Nemůže ale od ní očekávat,... celý článek

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

25. 3. 2010 | Petr Kolář | 2 komentáře

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

České banky sice každý rok vyberou na bankovních poplatcích desítky miliard korun. Pomalu ovšem pod tlakem veřejnosti od některých poplatků upouštějí, nebo nabízejí balíčky služeb,... celý článek

Jaké platební karty si vzít s sebou na dovolenou

2. 6. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jaké platební karty si vzít s sebou na dovolenou

Před odjezdem na dovolenou se vyplatí dobře rozmyslet, které platební karty nechat doma a které si vzít s sebou. Může to jejich držitelům usnadnit nejen placení a čerpání některých... celý článek

Partners Financial Services