Náhradu vkladů ze Sberbank si nevyzvedlo 36 tisíc klientů

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 12. 10. 2022
Náhradu vkladů ze Sberbank si nevyzvedlo 36 tisíc klientů

Zdroj: Cineberg/Shutterstock

Garanční systém finančního trhu už vyplatil 98 procent peněz určených na náhrady vkladů u zkrachovalé Sberbank. Od 9. března, kdy se náhrady začaly na pobočkách Komerční banky začaly vyplácet, si pro ně do konce září přišlo 85 269 klientů. Celkově získali zpět zhruba 25,4 miliardy korun. K dokončení výplaty pojištěných vkladů Sberbank zbývá asi 519 milionů korun. Přihlásit se o ně může celkem přes 36 tisíc klientů.

Důvodů, proč se tito lidé o peníze ještě nepřihlásili, může být podle výkonné ředitelky Garančního systému Renáty Kadlecové několik. Může jít například o vklady, které jsou tak malé, že svým majitelům nestojí za námahu, nebo o vklady, které jsou předmětem ještě nevypořádaného dědictví. Nebo o vklady lidí, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí a ještě nenašli čas o náhradu se přihlásit. Nárok na náhradu pojištěných vkladů u Sberbank lze každopádně uplatňovat ještě poměrně dlouho, přesně do 10. března 2025.

Zákon zajišťuje klientům bank stoprocentní pojištění vkladu, zároveň je ale maximální částka náhrady limitovaná ekvivalentem 100 tisíc eur, což odpovídá zhruba 2,5 milionu korun. Pojištění do této výše se vztahuje na vklady fyzických osob, právnických osob, obcí a zákonem vymezených institucí. Celkem Garanční systém evidoval 18 oprávněných žádostí institucionálních klientů. Ve všech případech šlo o exekutorské úřady. Ty vedly účty pro 18 371 osob. Žádostem exekutorů o náhrady Garanční systém vyhověl, z vyplacených peněz budou vypořádáni jednotliví věřitelé.

Mnohem méně úspěšné byly obce. Uspěly jen tři. Na náhradu vkladu do výše 100 tisíc eur mají nárok municipality s daňovým příjmem do 500 tisíc eur, jeho výši musí své bance každý rok dokládat. Celých 42 municipalit ale podle Garančního systému tuto podmínku včas nesplnilo, a tak o nárok na náhradu přišly.

Klienti, kteří nesouhlasí s výši náhrad nebo mají jinou výhradu k výplatě pojištěného vkladu, můžou u Garančnímu systému podat reklamaci. Od března to udělalo zhruba 750 klientů a pětina z reklamací byla uznána jako oprávněné.

Rychlá čísla: 2600 klientů nedosáhne na plnou výši vkladu

Garanční systém zveřejnil i některá zajímavá čísla týkající se pojištěných vkladů ve Sberbank:

Dejte nám prase
Zdroj: Shutterstock
  • Nárok na výplatu základní náhrady vkladů mělo přes 106 tisíc klientů
  • Z toho 95 tisíc jsou fyzické osoby
  • 52 tisíc klientů mělo v bance vklady do 10 tisíc korun
  • 3000 klientů má v bance vklady do výše jedné koruny
  • V bance byly vklady z celkem 104 zemí mimo Česka – nejvíc z Ruska (2667) a Ukrajiny (1428).
  • 2600 klientů mělo v bance vklady převyšující zákonný limit pojištění vkladů
  • 30 klientů mělo v bance vklady přes sto milionů korun

Zástupci Garančního systému, který je s největší pohledávkou vůči bance členem věřitelského výboru Sberbank, dnes také informovali o zítřejším jednání tohoto výboru. Na programu má být analýza závazných nabídek na koupi úvěrového portfolia Sberbank, kterou připravuje insolvenční správkyně Jiřina Lužová.

Rozhovor

Jiřina LužováFoto: AK Jiřina Lužová

Sberbank CZ je v konkurzu a část klientů si to vykládá tak, že už jí nemusí splácet své půjčky. Insolvenční správkyně Jiřina Lužová připomíná, že neplatičům hrozí sankce. Odpovídá i na otázky k prodeji úvěrového portfolia Sberbank.

V padlé Sberbank klesá morálka. Klienti nesplácejí skoro pětinu úvěrů

Banky s licencí ČNB mohly nabídky posílat do 10. října. Správkyně zatím nezveřejnila počet nabídek ani jména bank, které je poslaly. Zítřejší věřitelský výbor má posoudit nejvýhodnější nabídku a rozhodnout se, jestli s ní vysloví souhlas.

Podle představitelů Garančního systému by nejvýhodnější nabídka neměla být výrazně nižší, než na kolik bylo portfolio půjček u Sberbank oceněno. Jak vysoké to ocenění bylo, to ale Garanční fond nechtěl prozradit. Nominální hodnota portfolia je 47,7 miliardy korun. Celkově jde o úvěry 659 firem, 3184 menších podnikatelů a 31 588 retailových klientů, z nichž je 13 322 hypotečních klientů a 20 277 klientů se spotřebitelskými úvěry.

Na souhlasu věřitelského výboru záleží, jestli bude insolvenční správkyně v započatém procesu prodeje pokračovat. Případně vybranou nejvýhodnější nabídku budou pak muset ještě odsouhlasit i soud, Česká národní banka a Úřad pro hospodářskou soutěž.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo koupí úvěry Sberbank? Termín skončil, zájemci tentokrát jsou

10. 10. 2022 | Olga Skalková

Kdo koupí úvěry Sberbank? Termín skončil, zájemci tentokrát jsou

Klienti, kteří mají úvěr od zkrachovalé Sberbank CZ, jsou zřejmě o krok blíže k převodu do jiné banky. Insolvenční správkyně Jiřina Lužová podle neoficiálních informací „nějaké“ závazné... celý článek

V padlé Sberbank klesá morálka. Klienti nesplácejí skoro pětinu úvěrů

6. 10. 2022 | Olga Skalková | 1 komentář

V padlé Sberbank klesá morálka. Klienti nesplácejí skoro pětinu úvěrů

Sberbank CZ je v konkurzu a velká část bývalých klientů si to vykládá tak, že už jí nemusí splácet své půjčky. Insolvenční správkyně Jiřina Lužová ale připomíná, že neplatičům hrozí... celý článek

Hypotéka od Sberbank? Zesplatnění se nebojte, říká likvidátorka

1. 8. 2022 | Olga Skalková | 7 komentářů

Hypotéka od Sberbank? Zesplatnění se nebojte, říká likvidátorka

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ. Lidé, kteří od ní mají hypotéku, se bojí takzvaného zesplatnění – tedy že budou muset najednou zaplatit celou zbývající... celý článek

Sberbank míří do insolvence, nikdo ji nechtěl koupit

29. 7. 2022 | Petr Kučera | 8 komentářů

Sberbank míří do insolvence, nikdo ji nechtěl koupit

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ. Insolvenční návrh na sebe podala sama Sberbank prostřednictvím likvidátorky Jiřiny Lužové. Vyplývá to z informací v insolvenčním... celý článek

Výplata vkladů Sberbank začala. 2600 klientům nestačí pojištění

9. 3. 2022 | redakce Peníze.CZ | 12 komentářů

Výplata vkladů Sberbank začala. 2600 klientům nestačí pojištění

Garanční systém finančního trhu dnes začal vyplácet takzvané základní náhrady klientům Sberbank CZ. Nárok má přes 106 tisíc klientů, celkem jim bude vyplaceno 24,2 miliardy korun.

Partners Financial Services