Expobank má nového majitele. Creditas dostala zelenou

Jiří Hovorka, Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 20. 9. 2022 11:15 aktualizováno 20. 9. 2022 15:54
Změnu už odsouhlasili regulátoři. Obě banky budou přinejmenším do roku 2025 fungovat samostatně.
Expobank má nového majitele. Creditas dostala zelenou

Zdroj: Expobank CZ

Novým vlastníkem Expobank CZ se definitivně stala Banka Creditas. Transakci, kterou obě banky oznámily v polovině července, už odsouhlasily Česká národní banka i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Cenu, za kterou Creditas tuzemskou Expobank koupila, banky nezveřejnily.

Obě banky budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se v současnosti nic nemění. Podle dostupných informací se spojení bank do roku 2025 neplánuje. Podrobnosti k dalším plánům chtějí brzy představit na společné tiskové konferenci.

„Vítáme rychlé schválení regulátorů. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií. Obchodní modely Banky Creditas i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,“ říká Vladimír Hořejší, předseda představenstva Banky Creditas.

Samostatné působení obou bank na trhu je důležité i z pohledu pojištění vkladů - pro ty, kdo mají vklady v Creditas i Expobank, se nic nemění. „Fyzické i právnické osoby, které mají vklady u obou bank, mohou i nadále počítat s limitem pojištění vkladů 100 000 euro na osobu a finanční instituci. Banka Creditas i Expobank CZ, a.s. totiž dle vyjádření nového vlastníka budou i nadále fungovat jako samostatné instituce,“ říká Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu.

Expobank patří k nejmenším českým bankám s bilanční sumou 12 miliard korun. Zaměřuje se hlavně na klienty z řad firem, rozvíjí i nabídku pro retail. Má jedinou pobočku v Praze. Pod tímto názvem působí od roku 2014, kdy ji ovládl Igor Kim. Banka tehdy převzala tuzemskou síť LBBW, ještě předtím působila pod názvem Bawag (její součástí se stala i česká síť Dresdner Bank). Původně vznikla na začátku 90. let jako společný švýcarsko-maďarský podnik InterBank, později fungovala jako Interbanka.

O prodeji se neoficiálně mluvilo nejméně od roku 2020, nesouvisí tedy s ruským útokem na Ukrajinu. Igor Kim pak loni v říjnu potvrdil, že ruská Expobank jedná o prodeji svých poboček v Česku, Srbsku a Lotyšsku. Z vedení české Expobank se Kim už dříve stáhl. Od roku 2020 ji vedl Lubomír Lízal, bývalý člen bankovní rady České národní banky. Od začátku roku 2022 byl předsedou představenstva Jan Winkler, od června ho vystřídal řídí Petr Krumphanzl. Ryze české vedení má Expobank CZ od konce roku 2019.

„Tato transakce je dalším impulsem k růstu Expobank CZ na českém trhu. Naší strategií bude využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na oblasti retailového bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií,“ říká Krumphanzl.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkají teď někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Vklady v Expobank CZ dosahovaly ke konci letošního června 10,89 miliardy korun (z toho necelých 6,9 miliard připadalo na domácnosti, SVJ a neziskové instituce sloužící domácnostem). Ke konci loňského roku dosahovaly vklady 13,5 miliardy. Úvěry a pohledávky ke konci letošního června činily kolem 11,74 miliardy, ke konci loňského roku 14,4 miliardy. Počet klientů banka nezveřejňuje – poslední informace byla „přes 20 tisíc“ ke konci března roku 2018. Hospodaření Expobank CZ za rok 2021 skončilo ve ztrátě 58 milionů korun, vyplývá z dostupných údajů.

„Žádný ze současných akcionářů Expobank CZ není na žádném sankčním seznamu,“ zdůraznili zástupci Creditas už v červenci. Nebojí se ani toho, že by hodnotu transakce ovlivnily úvěry problematickým (ruským) firmám nebo ruské vklady. „Nevnímáme žádná problematická aktiva ani pasiva, z nichž by hrozily dodatečné ztráty,“ dodali.

Expobank původně v březnu oznámila prodej konsorciu lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů. K tomu ale nakonec nedošlo, když podle zástupců Expobank investor od záměru odstoupil kvůli změně strategie.

Creditas vznikla v roce 1996 jako 1. Třebíčská záložna. Do konce roku 2016 byla největší tuzemskou záložnou, od 1. ledna 2017 se stala bankou. Loni zvýšila počet klientů přibližně o 20 tisíc na 150 tisíc, aktuálně uvádí 170 tisíc. Její bilanční suma přesahuje 80 miliard korun. Celkové vklady ke konci března dosahovaly skoro 68 miliard korun, úvěry a pohledávky 53,5 miliardy. Hospodaření Creditas loni skončilo se ziskem 92,9 milionů korun.

Banku Creditas ovládá olomoucký podnikatel Pavel Hubáček, který je 24. nejbohatším Čechem podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2021. Hubáček vlastní také investiční skupinu Unicapital nebo Grandhotel Pupp v Karlových Varech.

„Touto transakcí pokračujeme ve své snaze dále růst organicky i akvizičně," říká mluvčí Banky Creditas Lucie Brunclíková. Loni banka koupila leasingovou a úvěrovou společnost EkoRent, která poskytuje úvěry a leasingové financování pro segment soukromého zdravotnictví, a založila vlastní investiční společnost.

Generální ředitel a předseda představenstva Vladimír Hořejší počátkem března v rozhovoru pro Peníze.cz řekl, že Creditas dostává různé nabídky na převzetí, ale letos žádnou akvizici nechystá a chce se soustředit na začlenění EkoRentu, na prodej svých nových podílových fondů pro retailové klienty, na aktivní sjednávání hypoték a také v pilotním projektu rozjet nabídku spotřebitelských úvěrů. 

Akvizice na bankovním trhu patří mezi ty komplikovanější, uvedl partner KPMG zodpovědný za fúze a akvizice Igor Mesenský, jenž převzetí Expobank zprostředkoval na straně kupujícího. „Ocenění bankovních aktiv je složité zejména v době, kdy se významně mění úrokové sazby a narůstá nejistota ohledně rizikovosti úvěrového portfolia. Transakci se přesto podařilo uzavřít pozoruhodně rychle,“ dodal s tím, že detaily nemůže komentovat. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.