„Příspěvek na bydlení pro tebe.“ Pozor na SMS falešného ministerstva

gp | rubrika: Aktuality | 19. 8. 2022
Podvodníci, kteří chtějí získat přístup k vaší platební kartě nebo internetovému bankovnictví, mají nový trik. Rozesílají SMS, abyste si řekli o příspěvek na bydlení. Na webové stránce, kam vás přesměrují, z vás pak chtějí vylákat přístupové údaje k účtu. Před novým phishingovým útokem varuje Česká spořitelna, týkat se ale může i klientů jiných bank.
„Příspěvek na bydlení pro tebe.“ Pozor na SMS falešného ministerstva

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na bydlení je dávka, které se v souvislosti s prudce rostoucími náklady na energie a vůbec rychlým zdražováním dostává stále víc pozornosti. Dřív bývala opomíjená a mnoho lidí o její existenci nevědělo, případně netušili, že by na ni mohli mít nárok. A letos má po lednové změně parametrů možnost získat příspěvek na bydlení – navíc zvýšený – ještě víc domácností, dosáhne na něj i poměrně dost OSVČ.

Zjednodušilo se také komplikované žádání o příspěvek na bydlení. Od července je možné si o něj říct i přes internet, potřebné dokumenty nemusíte dokládat v originálech, stačí jejich skeny nebo fotky. A pak už je potřeba mít jen nějakou elektronickou identitu – a například bankovní identitu může mít pět nebo až šest milionů lidí.

To není Jurečka, říká George

Takhle vypadá esemeska od falešného MPSV. To pravé by vám jistě netykalo.
Zvětšíte klikem.
Falešné MPSVZdroj: Česká spořitelna
A takhle varuje George ze Spořky.
Zvětšíte klikem.
George varujeZdroj: Česká spořitelna

Naposledy k příspěvku na bydlení přitáhl pozornost premiér Petr Fiala, když prohlásil, že nikdo v Česku nebude za bydlení vydávat víc než 30 procent (nebo 35 procent v Praze) příjmu. Zbytek by podle vyjádření premiéra měl doplatit stát právě prostřednictvím příspěvku na bydlení. Konstrukce příspěvku na bydlení je ale poněkud složitější, ve skutečnosti na něj zdaleka nedosáhne každý, kdo dá za nájemné a další služby spojené s bydlením více než 30 nebo 35 procent příjmů. Ve výpočtu ještě hrají roli takzvané normativní náklady na bydlení. O tom, jak se nárok na příspěvek na bydlení počítá, si víc můžete přečíst v našem článku: Zvýšení příspěvku na bydlení je definitivní. Spočítejte si, co vám přinese.

Nebo rovnou vyzkoušejte kalkulačku příspěvku na bydlení, která váš nárok na příspěvek na bydlení otestuje.

Zvýšeného zájmu o dávku státní sociální podpory se snaží využít internetoví podvodníci, varuje před nimi Česká spořitelna. „V posledních dnech evidujeme zvýšené zasílání podvodných SMS, které vyvolávají dojem, že jde o příspěvek na bydlení od MPSV. Po rozkliknutí vloženého odkazu se klienti dostanou na falešné stánky portálu občana s informací, aby se přihlásili a potvrdili zaslání příspěvku na bydlení v určité výši,“ uvádí banka. Pokud to uděláte, nejenomže žádné peníze nedostanete, ale přijdete o ty, které máte.

Pravděpodobnost napadení je vysoká i u klientů dalších bank. Podobně se objevují falešné nabídky investic do ČEZ a vůbec do energetického odvětví, zkrátka do všeho, co frčí v novinách. Dodržujte proto zásady bankovní hygieny, neklikejte na podezřelé odkazy, nezadávejte přístupová hesla nikam jinam než přímo do internetového bankovnictví. A do toho nikdy nevstupujte přes odkaz, ale vždycky přímo. 

Pokud chcete zkusit zažádat o příspěvek na bydlení elektronicky, jděte přímo na elektronický formulář na webu MPSV.

Nespolkněte háček! Podívejte se na další nástrahy webových podvodníků

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services