Rusku hrozí odstřižení od peněz. SWIFT nemá náhradu, říká expert

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 24. 2. 2022 | 17 komentářů
Evropská unie a USA chystají tvrdší sankce proti Rusku kvůli jeho válečnému útoku na Ukrajinu. Dokonce i prezident Miloš Zeman vyzval k odstřižení Ruska z mezinárodní platební sítě SWIFT. O jak tvrdý zásah by šlo, v rozhovoru vysvětluje Radim Široký, expert na zahraniční platební styk v České spořitelně.
Rusku hrozí odstřižení od peněz. SWIFT nemá náhradu, říká expert

Zdroj: Shutterstock

Jak zásadní krok by to byl, kdyby Rusko bylo odstřiženo od SWIFTu?

Samozřejmě zásadní. Jde o síť, která zajišťuje veškeré přesuny finančních toků mezi bankami, institucemi i fyzickými osobami po celém světě. Rusko je velmi orientované na vývoz a veškeré platby z Evropy nebo třeba Spojených států inkasuje prostřednictvím SWIFTu. Západ je napojený jen na tento systém. Pokud by došlo k odpojení, tak nemáte jiný jednoduchý způsob, jak někam poslat velké množství peněz. Přes služby typu Western Union jde poslat pár tisíc dolarů, ale nezaplatíte takto za plyn ani za firemní zakázky.

Radim Široký

Zdroj: Česká spořitelna

V České spořitelně pracuje pět let, dlouhodobě se věnuje oblasti financí a finančních systémů. Poslední dva roky pracuje v oddělení payments, kde se věnuje kartovým transakcím a platbám obecně, zároveň zodpovídá za zahraniční platební styk.

O odpojení od SWIFTu se mluví jako o jaderném tlačítku finančního světa. Úplně přehnané to asi není?

V podstatě ne. Co se může stát po odstřižení ukazuje příklad Íránu, který to zažil v roce 2012. Tehdy došlo k poklesu vývozu ropy o polovinu. Odběratelé prakticky neměli jak za ropu Íránu zaplatit. Je to sankce, která má obrovské ekonomické dopady. Smutné je, že by to mělo dopad i na běžné lidi, kteří s invazí na Ukrajinu nemají nic společného. Máme poměrně dost plateb od občanů Ruska, kteří z Česka posílají peníze rodinám. Nebo opačně: rodiče platí studium potomka v Česku. Velký dopad by to mělo také na firmy, které s Ruskem obchodují.

Jak by to odpojení vypadalo v praxi?

Představte si SWIFT jako internet. Každá banka v té síti má nějakou adresu, která je definovaná BIC kódem. Když se řekne, že Rusko jako takové a banky s ním spojené se budou odstřihávat od SWIFTu, tak se ruské adresy v té síti zneplatní. Když by pak někdo chtěl poslat peníze do Ruska, tak ten systém nebude vědět, kam s nimi a transakce se vrátí odesílateli.

Platí, že funkční SWIFT v Rusku potřebuje i Evropa, aby mohla platit za ruský plyn. Kvůli tomu, zdá se, k odpojení od SWIFTu nakonec zřejmě nedojde. Je to opravdu tak, že když není SWIFT, není jak zaplatit za ruský plyn?

Je to tak, jedinou alternativou je, že někdo vezme kufr plný dolarů a odletí to do Ruska zaplatit v hotovosti. Otázka je, jestli sankce nemají být opravdu drastické a nemá si Evropa plyn obstarat jinde. To musí zodpovědět politici.

Rusko má vlastní platební systém SPFS a ještě jsou zapojeni do čínského CIPS. Do těchto systémů západ zapojený není?

Není. V tom ruském systému je Rusko a jeho satelitní země.

A ten čínský by nějak využít mohli?

Dokážu si asi představit, že kdyby byli Rusové hodně kreativní, tak by třeba mohli využít nějaké banky v Číně, posílali by tam peníze a čínská banka by za ně dělala transakce se zbytkem světa. To by chtělo ale hodně důvěry, což není běžné. Mohli by si tam nějakou banku třeba koupit, ale to jsou čistě hypotetické úvahy.

Drží se v šachu

Zdroj: Česká spořitelna

Komentář Davida Navrátila, hlavního ekonoma České spořitelny

Odstřižení Ruska od SWIFT by znamenalo odstřižení Ruska od mezinárodního finančního světa. Do mezinárodního bankovního systému SWIFT je zapojeno zhruba 11 tisíc finančních institucí. Rusko by tedy nebylo schopno provádět a přijímat platby od finančních institucí ve světě. Například by nebylo schopno přijímat platby za dodávky komodit.

Proto také Rusko vyhrožuje, že v případě odstřižení od SWITF by zastavilo dodávky ropy, plynu a rud do Evropy. A na druhou stranu by vývozci do Ruska nebyli schopni přijímat platby za své vývozy.

SWIFT sídlí v Belgii a podléhá regulaci EU. Rozhoduje 25členné představenstvo: jeden člen je i Rus, 11 členů je z EU, dva jsou ze Švýcarska a dva ze Spojeného království.

Už jen riziko odstřižení může vést k masivnímu odlivu finančního kapitálu z Ruska. Podobně jako po anexi Krymu.

Ve světě existují alternativy ke SWIFT. Jde o ruský SPFS, který má 400 finančních institucí (především ruských), ale má kapacitní omezení. Dále je to čínský CIPS, který má také kapacitní omezení. Občas se zmiňují kryptoměny, jejich velkým minusem je ale vysoká volatilita.

Rusko se na hrozbu odstřižení od SWIFT snažilo připravit: zvýšilo devizové rezervy na úroveň přes 600 miliard USD (40 % HDP), Národní fond bohatství má rezervy ve výši 12 % HDP. Vysoké ceny ropy umožňují rezervy navyšovat, při anexi Krymu naopak cena ropy poklesla na polovinu. Podíl ruských státních dluhopisů držených zahraničními investory se dostal pod 20 %.

Vysoká koncentrace dovozů ropy, plynu a komodit z Ruska snižuje pravděpodobnost odstřižení od SWIFT. Vedle fosilních paliv může Rusko vyhrožovat i zemědělskými komoditami: spolu s Ukrajinou kontroluje třetinu světové produkce.

EU odebírá z Ruska polovinu ruských vývozů. Z EU proudí do Ruska jen 5 % z celkových vývozů. Expozice na zahraniční obchod a případné sankce je asymetrická ve prospěch EU. Rusko je závislé na dovozech z EU především v oblasti hi-tech a farmaceutických výrobků: podíl dovozů z EU do Ruska činí 45 %, z USA jen 6 %. V roce 2019 pocházelo z EU přibližně 70 % ruského dovozu chemických výrobků a 60 % dovozu nástrojů a přístrojů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2022 19:15

Nehrozí, protože Němci jsou posraní až za ušima.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2022 11:09, standa

Rusko na to šlo chytře, dlouholetou podporou zelených aktivistů dosáhlo zvýšení závislosti Evropy na ruském plynu. Potom udeřilo. U nás jsou také připraveny páté kolony jako například rusy financované hnutí milion chvilek pro demokracii. Taky se mu podařilo nabourat vládu a zablokovat důležitá rozhodnutí. Další destruktivní silou jsou piráti a jejich prosazování nesmyslů v evropském parlamentu, zejména podkopávání tzv. českých zájmů.
Takže naše vyhlídky v ruském útoku také nejsou dobré.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trhy reagují na ruskou invazi. Nejvíc padaly akcie bank

24. 2. 2022 | Jiří Hovorka | 4 komentáře

Trhy reagují na ruskou invazi. Nejvíc padaly akcie bank

Akciové trhy v Evropě dnes v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu klesaly o zhruba čtyři až pět procent. Platí to i pro pražskou burzu. Nejvíce padaly bankovní akcie. Erste i Komerční... celý článek

Okamžité platby v eurech startují i v Česku. Banky předběhla malá firma

11. 1. 2022 | Olga Skalková

Okamžité platby v eurech startují i v Česku. Banky předběhla malá firma

Česko se připojilo do systému okamžitých SEPA plateb díky nebankovní firmě. Bude letošek přelomovým rokem i pro banky?

Číslo účtu na přání. Které banky ho nabízejí?

18. 8. 2021 | Petr Kučera, Veronika Doskočilová | 13 komentářů

Číslo účtu na přání. Které banky ho nabízejí?

U poloviny bank se nemusíte smířit s tím, jaké číslo vašemu kontu přidělí. Chce to ale aktivitu a vejít se do pravidel. Bohužel: Přenést stejné číslo ke konkurenci nejde (přinejmenším... celý článek

Partners Financial Services