Jak změnit běžný účet: podejte žádost a o nic se nestarejte

PR článek | rubrika: FINEXPO | 26. 4. 2021
Uběhlo pár desítek let, co jste si sjednali první běžný účet, a jste stále věrni jedné bance? Stejně se chová zhruba 40 procent Čechů. Řada lidí se nechce pouštět do změn a děsí se byrokracie. Změna běžného účtu je přitom snadná a vhodná i pro lenochy. Víte, jak na to?
Jak změnit běžný účet: podejte žádost a o nic se nestarejte

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

I přestože z podmínek běžného účtu neskáčete sto metrů vysoko, měnit se vám ho nechce. Někdy za pasivitou stojí konzervatizmus, lenost či neznalost, jindy strach z neznáma a z přemíry administrativy.

Jak snadné je změnit banku?

Přejít od jedné banky k druhé je stejně snadné jako přejít z jednoho obchodu do druhého. Stačí si vybrat konkurenci a tu oslovit. Díky kodexu mobility za vás nová banka vše do 15 dní vyřídí. Vaším jediným úkolem tedy je najít si běžný účet, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Navíc kodex mobility zajišťuje bezplatný převod všem, kteří ruší účet starší jednoho roku. Obávat se tak nemusíte žádných nesmyslných poplatků. Vyberete-li si běžný účet zdarma, pak vás nečekají ani žádné náklady navíc do budoucna.

Jak změna běžného účtu probíhá?

V praxi vše probíhá velmi jednoduše. Jakmile máte vybranou novou banku, oslovíte ji s žádostí o sjednání běžného účtu. U většiny bankovních domů můžete žádost podat osobněna pobočce, po telefonu i online. Potřebovat k tomu budete občanský průkaz a číslo účtu u vaší původní banky. V rámci kodexu mobility za vás nová banka zařídí vše podstatné.

  • Převede trvalé příkazy, inkasa a SIPO platby.
  • Uzavře účet v původní bance a převede zbývající zůstatek.
  • Informuje zaměstnavatele a inkasní společnosti o novém čísle účtu.

Na co si dát pozor při změně běžného účtu?

Máte-li u své banky dluh, pak tak snadný přechod nečekejte. S půjčkou, hypotékou či kontokorentem na krku vás banka nepustí. Avšak nikde není dáno, že nemůžete mít běžné účty dva. Pokud váš rozpočet zatěžuje nebankovní půjčka, potom změně osobního konta nic nebrání.

Když už banku měníte, dobře si promyslete, jakou konkurenční nabídku zvolíte. Nespokojujte se s nesmyslnými podmínkami jen proto, že máte blízko domova bankomat. Zvažujte vše, co je pro vás v rámci správy osobních financí důležité. Vhod přijdou nulové poplatky, výhodný spořicí účet i klientsky přívětivá mobilní aplikace.

V neposlední řadě pak buďte na pozoru u nabídek typu Číslo běžného účtu vám necháme – to samozřejmě není možné. Mobilní operátoři mohou klientům ponechat stávající telefonní číslo, u bankovního účtu ale vždy dostanete minimálně novou tu část za lomítkem, tedy kód banky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services