Největší banky v Česku. Žebříček podle počtu klientů i peněz

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 25. 3. 2021 | 7 komentářů
Titulem „největší banka“ se dál můžou chlubit dvě finanční skupiny. Porovnali jsme jejich čerstvá čísla s konkurencí.
Největší banky v Česku. Žebříček podle počtu klientů i peněz

Zdroj: Shutterstock

Aktuální verzi žebříčku najdete v novém článku. Jestli si přesto chcete přečíst tento archivní z března 2021, tady je:

Za největší banku v Česku se dál mohou označovat Česká spořitelna i ČSOB. První bankovní skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Třetí v obou ukazatelích zůstává Komerční banka.

Ukazují to data ke konci roku 2020 nebo ze začátku roku 2021, která jsme dali dohromady podle zveřejněných výsledků nebo jiných aktuálních informací z bank. 

Víc jak milion klientů hlásí pět bank: Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta Money Bank a Fio banka. A když bude Air Bank růst stejně jako doteď (loni zvýšila počet klientů o 9,3 %), měla by se do dvou let i ona dostat přes milion.

Když vezmeme statistiky za celé skupiny, do nichž se vedle klientů samotných bank počítají i klienti stavebních spořitelen, penzijních nebo investičních společností, tak má dvojice největších opravdu značný náskok: Česká spořitelna je na 4,5 milionech klientů, ČSOB na 4,2 milionech. Třetí Komerční banka jich má celkem 2,4 milionu a Moneta se započtením stavební spořitelny 1,4 milionu.

Porovnání částečně znepřehledňuje fakt, že banky zveřejňují různé údaje, některé počty klientů neříkají vůbec. Například ČSOB uvádí čísla pouze za celou skupinu.

BankaPočet klientů v Česku
Česká spořitelnaCelá skupina ČS má 4,5 milionu klientů, před rokem to bylo 4,6 milionu. Samotné bankovní části však klienti přibývají. Podle mluvčího Filipa Hrubého stoupl počet klientů, kteří mají spořitelnu jako hlavní banku, meziročně o 60 tisíc na 2,06 milionu (kritériem je, že lidem na spořitelní účet chodí hlavní příjem a využívají ho k placení).
ČSOBZveřejňuje jenom číslo za celou skupinu: 4,231 milionu klientů, což je meziroční pokles o devět tisíc; z toho je 4,1 milionu retailových klientů (běžní občané) a zhruba 150 tisíc klientů z ostatních segmentů (nejčastěji podnikatelé a firmy). ČSOB neuvádí ani počet osobních účtů nebo aspoň vydaných karet, podle nichž by šlo lépe odhadnout, kolik klientů má samotná banka bez ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnosti nebo ČSOB Stavební spořitelny. Poslední údaj za samotnou banku ČSOB (včetně značky Poštovní spořitelna) je k dispozici z konce roku 2015, kdy to bylo 2,8 milionu klientů (z toho víc než dva miliony připadaly na Poštovní spořitelnu).
Komerční bankaCelá skupina má 2,361 milionu klientů, což je meziročně asi o čtyři tisíce méně. Samotná banka jich má 1,641 milionu, meziročně o 23 tisíc méně. Z toho 1,389 milionu jsou občané a 252 tisíc podnikatelé či firmy.
MonetaSkupina Moneta má 1,4 milionu klientů, z toho zhruba 400 tisíc jsou klienti stavební spořitelny.
Fio banka1,072 milionu
Air Bank861 tisíc
Raiffeisenbank680 tisíc klientů má banka, dalších 500 tisíc stavební spořitelna
mBank703 tisíc
Equa bank477 tisíc
UniCredit Bank450 tisíc
Hello bank343 tisíc
ING Bank375 tisíc
Sberbank111 tisíc
Banka Creditas110 tisíc
Trinity Bank24 tisíc
ExpobankPřes 20 tisíc – jde o číslo ke konci března 2018, novější nezveřejnila.
Oberbank18 tisíc
Zdroj: výroční a tiskové zprávy, povinně zveřejňované informace z bank, odpovědi z tiskových oddělení

Nejvíc bank je malých

Podle bilanční sumy – tedy objemu spravovaných peněz – kraluje trhu skupina ČSOB. Její bilanční suma meziročně narostla téměř o sedm procent na 1,756 bilionu korun.

Česká národní banka rozděluje banky podle velikosti bilanční sumy na tři kategorie: velké banky s bilanční sumou větší než deset procent celkového objemu bilanční sumy bankovního sektoru, střední banky s bilanční sumou dvě až deset procent celkového objemu bilanční sumy bankovního sektoru a malé banky s bilanční sumou menší než dvě procenta.

Bilanční suma bankovního sektoru ke konci roku 2020 činila 8,139 bilionu korun.

Česko tak má podle kategorizace centrální banky tři velké banky (ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka) a čtyři středně velké (UniCredit Bank, Raiffeisenbank, Moneta a Fio banka). Zbytek, kde je třeba i Air Bank, je klasifikován jako malé banky.

BankaBilanční suma (ke konci roku 2020, není-li uvedeno jinak)
ČSOB1756 mld. Kč
Česká spořitelna1538 mld. Kč
Komerční banka1167 mld. Kč
UniCredit Bank664 mld. Kč (Česko a Slovensko dohromady; samostatně za ČR neuvádí)
Raiffeisenbank411 mld. Kč
Moneta301 mld. Kč
Fio banka183 mld. Kč
ING Bank159 mld. Kč (ke konci roku 2019, novější data nejsou)
Air Bank137 mld. Kč
Sberbank90 mld. Kč (ke konci 3. čtvrtletí 2020, novější data nejsou)
Equa bank73 mld. Kč
Banka Creditas67 mld. Kč
Expobank18,1 mld. Kč (ke konci 3. čtvrtletí 2020, novější data nejsou)
Trinity Bank17,5 mld. Kč
Hello bank14 mld. Kč (ke konci roku 2019, novější data nejsou)
mBanksamostatně za ČR neuvádí
Oberbanksamostatně za ČR neuvádí
Zdroj: výroční a tiskové zprávy, povinně zveřejňované informace z bank, odpovědi z tiskových oddělení

Náš přehled se zaměřuje na banky pro takzvané retailové (běžné) klienty, proto v něm chybí například J&T Banka zaměřená na privátní bankovnictví. Její bilanční suma ke konci roku 2019 dosáhla skoro 152 miliard, novější výsledky zatím nezveřejnila. A třeba PPF Banka měla ke konci loňského prvního pololetí bilanční sumu 220 miliard.

Zisky srazila korona

Pandemie koronaviru loni výrazně ovlivnila hospodářské výsledky bank. Skoro všechny (s výjimkou Equa a Trinity) hlásí propad zisku o desítky procent a nejhorší výsledky za dlouhé roky.

Je to dáno nižším počtem transakcí, kdy bankám klesají výnosy z poplatků, výrazně se projevilo také snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky, roli hraje i růst objemu opravných položek k úvěrům.

S největším ziskem v roce 2020 hospodařila Česká spořitelna. Dostala se však „jen“ na 10 miliard korun. Podobně nízko byla naposledy v roce 2006, zatímco v roce 2019 hlásila čistý zisk 17,7 miliardy korun.

BankaČistý zisk v roce 2020
Česká spořitelna10 mld. Kč
ČSOB8,5 mld. Kč
Komerční banka8,2 mld. Kč
UniCredit Bank5,03 mld. Kč (Česko a Slovensko dohromady)
Moneta2,6 mld. Kč
Raiffeisenbank2,14 mld. Kč
Air Bank1,5 mld. Kč
Fio banka1,2 mld. Kč
Equa bank182 milionů Kč
Banka Creditas115 milionů Kč
Trinity Bank75 milionů Kč (zatím neauditovaný výsledek)
Poznámka: V přehledu jsou jen banky, které už výsledek za loňský rok zveřejnily. Chybí také mBank a Oberbank, které v Česku působí jako pobočky zahraničních bank, ale nezveřejňují samostatný výsledek za Česko.
Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+179
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2021 7:50, chk

Proč tu není zmínka o podstatné věci, a sice tzv. systémově významné instituci. Tedy o údaji, kterou banku by byl stát nucen zachraňovat v případě defaultu? Na stránkách ČNB tato informace je. Takovou Trinity nikdo zachraňovat nebude, spořku určitě ano. Tyto banky jsou navíc povinné udržovat kapitálovou rezervu ke krytí systémového rizika. Jsou tedy z pohledu střadatele nejvíce bezpečné. Pro rok 2021 to jsou: ČS, KB, ČSOB, UCB, RB, PPF.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2021 16:34, jirka

škoda, že autor neposkytuje v tabulce zisku bank i zisk za rok 2019.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.