Jak otevřete účet podvodníkům. Průzkum ukázal, kde necháváme díry

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 12. 2020 | 5 komentářů
Jak otevřete účet podvodníkům. Průzkum ukázal, kde necháváme díry
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Pokud by podvodníci chtěli po Češích číslo platební karty a PIN kód k ní, mají šanci u pětiny lidí. Ukazují to výsledky kybertestu, který uspořádaly Česká bankovní asociace, antivirová společnost Eset a agentura SC&C.

Online testu se v listopadu zúčastnilo přes 1800 respondentů. Dvacet procent z nich v něm označilo text SMS zprávy, který informoval o blokaci karty a žádal odeslání citlivých údajů ke kartě, za nezávadný. Jinými slovy, kdyby jim taková SMS přišla a tvářila se, že je od jejich banky, hacker by u nich měl šanci dostat se přes kartu k jejich účtu.

Podobnou úspěšnost měli v testu i podvodné zprávy přes e-mail, což je nejběžnější forma takzvaného phishingového útoku. V testu 77 % procent lidí odhalilo alespoň podezřelý odkaz ve zprávě, která je žádala o vyplněný osobních údajů. Podezřelou adresu, ze které e-mail přišel odhalilo 57 % respondentů a apel na čas, kdy útočník žádal reakci do 15 minut, za podezřelý označila už jen třetina účastníků průzkumu.

Banky přitom dlouhodobě upozorňují, že nikdy po klientech nevyžadují zadávání citlivých dat přes zprávy v e-mailu či SMS. Češi v kybertestu podle České bankovní asociace nedopadli dobře. V průměru byli úspěšní na 43 %. Úspěšnost v průměru roste u mladších a vzdělanějších lidí.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Vedle zlepšení informovanosti Česká bankovní asociace lidem doporučuje lépe zabezpečit mobilní telefony. Průzkum ukázal, že vědomě zabezpečený mobil má jen polovina Čechů a pětina si myslí, že je jejich přístroj chráněn díky samotnému operačnímu systému.

„Zabezpečení mobilního zařízení přitom není nikterak složité. Především je třeba pravidelně aktualizovat operační systém telefonu, stahovat důvěryhodné aplikace z důvěryhodných zdrojů a používat bezpečnostní software,“ vysvětluje Pavel Matějíček, manažer technické podpory Eset.

Česká bankovní asociace dělá podobný průzkum každoročně a letos Čechy chválí alespoň za to, že lépe než v minulosti pracují s hesly. Stále platí, že ta nejsilnější používá většina z nás především v prostředí internetového bankovnictví (85 %, oproti 71 % v roce 2019) a pro přihlášení se ke svému e mailu (69 %, oproti 48 % v roce 2019). Narostl ale také počet těch, kteří sofistikované heslo volí i pro přístup k sociálním sítím (51 %), e-shopům (42 %) a při stahovaní aplikací (47 %).

„Hesla fungují jako první obranný val. Pokud nejsou kvalitní, nemusí ty ostatní bezpečnostní vrstvy zafungovat podle očekávání. Doporučil bych uživatelům využívat fráze, nikoli náhodný shluk písmen. Fráze může vycházet z nějaké vzpomínky uživatele, aby byla zapamatovatelnější. Pokud bude fráze delší než 16 znaků, stačí použít malá a velká písmena a číslice,“ radí Matějíček.

Česká bankovní asociace naopak se zdviženým ukazováčkem upozorňuje, že desetina lidí stále využívá jedno univerzální heslo pro všechny aplikace či služby. Většina lidí má několik hesel a ta silnější používá nejčastěji právě pro přihlášení do banky.

„Unikátní heslo pro každou službu zvyšuje bezpečnost. Pochopitelně tolik hesel je složité si pamatovat z hlavy. Lidé se tak uchylují k jejich zapisování nebo ukládání v prohlížečích. Ani jeden postup nelze doporučit. V Česku jsou dlouhodobě nejvýraznější hrozbou trojské koně, které kradou hesla uložená v prohlížečích. Vhodnější variantou je využívat speciální program pro správu hesel. Stačí si zapamatovat jednu vstupní frázi a pak už program dokáže všechna hesla vyplňovat automaticky. Přihlašovací údaje se ukládají v zabezpečené šifrované podobě,“ radí Matějíček.


Dostali vás?

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services