Po padlé ERB bank zbývá k výplatě 28 milionů. Termín brzy končí

jih | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2019

Posledních 28 milionů korun zbývá k vyplacení po zkrachovalé ERB bank. Peníze přes vybrané pobočky České spořitelny vyplácí Garanční systém finančního trhu. Termín pro výplatu uplyne 21. října, po třech letech od zahájení vyplácení náhrad. Bývalí klienti ERB bank už vybrali 99,29 procent náhrad vkladů.

„Sedm klientů zkrachovalé banky má v tuto chvíli nárok na vyplacení náhrady vkladů přesahující jeden milion korun. U zbytku klientů jde o výrazně nižší sumy, které si podle našich zkušeností z předchozích let lidé ani nevyzvednou,“ říká výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Na výplatu náhrady mělo nárok celkem 5412 klientů banky, kteří měli dohromady pojištěné vklady ve výši 3,53 miliard korun.

K vyplacení stačí přijít s platným občanským průkazem či pasem na vybranou pobočku České spořitelny, jejíž zaměstnanci žadateli peníze vyplatí převodem na jiný účet. Výplata náhrady vkladu v hotovosti je možná jen na základě předchozí domluvy na vybrané pobočce České spořitelny. Další možností výplaty je nechat se zastoupit na základě úředně ověřené plné moci.

Rok 2016: Po třinácti letech krach banky. ERB bank nemá peníze

Výplata náhrad vkladů klientů ERB bank byla historicky první, kdy muselo být vyplácení dle zákona zahájeno nejpozději do sedmi pracovních dnů ode dne, kdy Česká národní banka Garančnímu systému předala oznámení o neschopnosti ERB bank dostát svým závazkům. V minulosti tato lhůta byla dvacetidenní.

„Zkrácení lhůty pro nás z technického hlediska nepředstavovalo žádný problém. Dlouhodobě jsme se na něj připravovali v rámci pravidelných testů my i všechny finanční instituce, které jsou do systému pojištění vkladů zapojeny,“ vysvětluje Kadlecová.

Jak funguje pojištění vkladů?

„Lidé považují za automaticky pojištěné všechny finanční produkty, které si sjednají na pobočce v bance, ale to je velký omyl,“ varuje šéfka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Češi stále nevědí, které finanční produkty jsou pojištěné

Během prvního měsíce od zahájení výplat si pro peníze přišlo 2554 lidí, kteří vybrali v součtu 2,95 miliardy korun. Během jednoho roku se pak suma vyplacených náhrad vyšplhala na 3,46 miliardy korun, které si odneslo 3356 žadatelů.

Garanční systém se při zpracování výplat musel vypořádat také s tím, že mezi klienty ERB bank bylo ve srovnání s předchozími výplatami poměrně vysoké zastoupení zahraničních fyzických nebo právnických osob. Celkem se jednalo o 22 procent klientů, kteří pocházeli ze 48 zemí světa. Nejvíc zahraničních klientů mělo ruské občanství. Tento fakt ale podle Kadlecové výplatu náhrad vkladů nijak nezkomplikoval.

Další novinkou z pohledu Garančního systému bylo přijetí historicky prvních žádostí o výplatu takzvaně dočasně vysokého zůstatku. Tato výjimka se vztahuje na vklady plynoucí z příjmů ve specifických životních situacích.

Jde například o prostředky z prodeje bytu či rodinného domu, vypořádání společného jmění při rozvodu, inkasa pojistného plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti. Výjimka platí také na peníze z dědictví, výplaty jednorázového vyrovnání ze spoření na důchod, z odstupného při propuštění ze zaměstnání nebo o náhrady újmy způsobené trestným činem.

Zvýšená náhrada se vyplácí ve výši, o kterou vklad převyšuje základní limit 100 000 eur, nejvýše však do výše odpovídající dodatečným 100 000 eur pro jednu osobu u jedné banky. To znamená, že celkový limit výplaty se může zvýšit až na 200 000 eur na jednoho vkladatele u jedné banky. Nárok na vyplacení této mimořádné náhrady vznikne, pokud ke krachu dojde ve lhůtě tří měsíců ode dne připsání částky na účet.

„V souvislosti s výplatou náhrad u ERB bank jsme přijali několik takových žádostí. Všechny musely být bohužel zamítnuty, protože žádná z nich nesplňovala zákonné požadavky pro výplatu zvýšené náhrady vkladu. Neúspěšní žadatelé proto svoji pohledávku nad rámec základního limitu pojištění museli vymáhat jako pohledávku za bankou,“ říká Kadlecová.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services