Platby připsány. Podle ČNB Fio banka nedala na její doporučení

jih | rubrika: Aktuality | 8. 7. 2019 20:19 aktualizováno 9. 7. 2019 18:05 | 1 komentář

Fio banka měla problémy s připisováním plateb. Na sociálních sítích své klienty včera upozornila na komplikace s příchozími i některými odchozími platbami. Podle banky byl problém na straně České národní banky. Ta ovšem tvrdí, že její systém po celou dobu fungoval.

Mluvčí centrální banky webu Peníze.cz dnes sdělila, že je problém už vyřešen. Podle ČNB byl problém, ovšem jen na krátkou dobu, i u jiných bank. Že platby už fungují, jak mají, potvrdila i Fio banka na svém facebookovém profilu.

"Pravděpodobnou příčinou potíží klientů s platbami prostřednictvím Fio banky byla kombinace přetížené sítě, která propojuje banky do systému mezibankovního platebního styku ČNB (CERTIS), a vypnutý parametr na komunikační bráně (firewall) po jejím nedávném upgradu, který pomáhá takové situace řešit," říká Petra Vodstrčilová, mluvčí ČNB.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

"Zúčtovací mezibankovní systém CERTIS po celou dobu fungoval, občasné problémy u některých bank, až na Fio banku, odezněly poté, co byl parametr opětovně nastaven," dodává Vodstrčilová. Podle ní byl technický problém týkající se plateb Fio banky vyřešen už během včerejšího dne a dnes by tak mělo opět vše fungovat, jak má.

Centrální banka zároveň odmítla interpretaci Fio banky, že by za problém mohla právě ČNB. "Fio banka se 3. července 2019 obrátila na ČNB s informací, že má technické problémy se zasíláním souborů do ČNB. Ta vyzvala Fio banku, aby předávala jednotlivé dávky platebních příkazů alternativní cestou, čehož Fio banka nevyužila," říká Vodstrčilová.

"Dle našich informací se jedná o technickou chybu na straně ČNB směrem k Fio bance. Na jejím odstranění společně usilovně pracujeme. Příchozí platby postupně pomalu zpracováváme. Odchozí platby také odesíláme do zúčtovacího centra ČNB," informovala banka včera po druhé hodině odpolední své klienty.

Na facebookovém profilu banky hlásily problémy desítky klientů. Hodně si stěžovaly ženy, že jim nepřišel rodičovský příspěvek, i když už měly termín výplaty. "Došel už někomu rodičák?" ptala se v diskuzi jedna z nich.

"Všechny platby by měly dorazit, jen je zpracováváme postupně - jak odchozí, tak příchozí. Kvůli chybě u ČNB je ale proces odbavení plateb složitější a pomalejší. Děkujeme Vám tedy za trpělivost a za komplikace se ještě jednou omlouváme," odpověděla v diskuzi Fio banka.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services