Okamžité platby? Ještě si počkejte, vzkazují banky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 7. 2019 | 9 komentářů
Air Bank, Česká spořitelna a Creditas letos spustily platební revoluci. Peníze, které pošlete z jedné banky do jiné, nově dorazí na účet okamžitě. Většina dalších konkurentů se ale točí v začarovaném kruhu.
Okamžité platby? Ještě si počkejte, vzkazují banky
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Okamžité platby fungují tak, jak byste na internetu už řadu let čekali: Peníze se elektronicky převedou v řádu sekund, a to nezávisle na otevírací době bankovní pobočky. Dokonce i v noci nebo o víkendu.

Běžný bezhotovostní převod mezi ostatními tuzemskými bankami přitom trvá i v roce 2019 několik hodin, platby zadané odpoledne většinou dorazí na účet až následující den. A na zpoždění konkurentů doplácejí i klienti Air Bank, České spořitelny nebo Creditas – okamžitě totiž pošlou peníze jenom mezi těmito bankami, protože jiné je zatím neumějí ani odesílat, ani přijímat.

Podle informací webu Peníze.cz by se letos mělo přidat dalších pět bank: Komerční banka (plošně od konce září), Raiffeisenbank (během podzimu), Moneta (obecně mluví o druhém pololetí), ČSOB včetně Poštovní spořitelny (ke konci roku) a mBank (na přelomu letošního a příštího roku).

Na začátku roku 2020 by se měla připojit Equa bank a nejpozději v té době zřejmě také Fio banka – původně s nimi počítala dřív, teď už radši nechce konkrétní termín slibovat.

Další banky – Sberbank nebo Trinity – otevřeně říkají, že letos mají jiné priority. A klienti si budou muset ještě počkat také u UniCredit Bank („přesný termín včas oznámíme“), Expobank (příjem okamžitých plateb chce spustit na konci roku, odesílání zřejmě později) nebo Hello bank (na opakované otázky webu Peníze.cz neodpověděla).

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Své zpoždění za první trojicí vysvětluje většina bank kuriózně: Vlastně není kam spěchat, když ostatní tuhle novinku také ještě nenabízejí, takže by ji lidé stejně nemohli v praxi využít. Dokonale začarovaný kruh. Podle ohlasů klientů – a vidíme to třeba i na velké čtenosti článků na tohle téma – přitom lidé na spuštění okamžitých plateb nedočkavě čekají.

Nejblíž je Komerční banka

Jako čtvrtá je nejspíš zprovozní Komerční banka. „Spuštění v pilotním režimu plánujeme na konec srpna. Příchozí okamžité platby budou moci přijímat všichni klienti, odchozí platby budou moci zadávat jenom zaměstnanci KB. Plošné nasazení – tedy odchozí platby pro všechny klienty – pak plánujeme na konec září,“ upřesňuje mluvčí Michal Teubner. Komerční banka nabídne okamžité platby za cenu těch standardních, tedy bez speciálního příplatku.

Stejně jako Raiffeisenbank. „Plánujeme je spustit v průběhu podzimu letošního roku. O žádném příplatku neuvažujeme,“ potvrzuje mluvčí Tomáš Zavoral. Banka nejdřív potřebovala dokončit jiné inovace, naposled novou verzi mobilní aplikace, a teď přichází řada na okamžité platby.

Přibližně ve stejné době by se mohla přidat i Moneta. „Okamžité platby v tuto chvíli testujeme interně, pro naše klienty je plánujeme spustit ve druhé polovině tohoto roku. Budeme je včas informovat jak o jejich zavedení, tak i o případném zpoplatnění,“ slibuje mluvčí Lenka Míčková.

Jak vysvětluje, že Moneta není mezi prvními? „Potřebujeme dostatek času především na úpravu systémů, které se podílí na platebním styku. Cílem je, aby systémy byly dostupné 24 hodin denně a aby si po celou dobu provozu předávaly veškeré potřebné informace. S tím je také spjaté důkladné, a tedy časově náročné testování před veřejným spuštěním služby,“ říká mluvčí.

„Ke konci tohoto roku“ chce okamžité platby spustit ČSOB včetně značky Poštovní spořitelna. „Cenová politika zatím nebyla finálně schválena,“ odpovídá mluvčí Patrik Madle na otázku ohledně případného příplatku.

Proč se klienti ČSOB dočkají až za několik měsíců po nejrychlejší trojici konkurentů? „Při zpracování transakcí klademe velký důraz na bezpečnost, proto se i v případě okamžitých plateb zaměřujeme na vystavení a pečlivé otestování robustního a maximálně bezpečného procesu. Zároveň nám velmi záleží na tom, aby byl produkt spolehlivý z pohledu klienta, což je možné zajistit až ve chvíli, kdy ke schématu okamžitých plateb přistoupí většina bank. Aktuálně jsou zpracovávány pouze mezi třemi bankami. Většina ostatních k nim plánuje přistoupit ve třetím až čtvrtím čtvrtletí. Z naší strany tedy nejde o výrazné zpoždění,“ vysvětluje mluvčí ČSOB.

Na přípravě „intenzivně pracuje“ také mBank, chce ji klientům nabídnout na přelomu let 2019 a 2020. „Nemluvili bychom o zpoždění. Dokud na trhu okamžitých plateb nefiguruje větší počet účastníků, není tato služba pro klienta nikterak atraktivní. V současné situaci je nemůže klient plnohodnotně využívat, i když je má banka naimplementované,“ říká mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

Anketa

Potřebujete převody z účtu na účet v ten samý den?

„Celou situaci bedlivě monitorujeme a momentálně to vypadá, že právě na přelomu let 2019 a 2020 by se systém okamžitých plateb měl rozšířit o vícero účastníků. Pak bude jejich zavedení dávat větší smysl, jelikož bude mít klient vícero možností, kam směřovat okamžité platby,“ tvrdí Dlouhý.

A cena? „Předpokládáme, že v dlouhodobém horizontu okamžité platby zcela nahradí dnes používané standardní platby. Konečná cena ale bude záležet především na nákladech s tímto typem plateb spojených. V tuto chvíli tedy zatím finální cenu nevíme. Rádi bychom se ale drželi našich standardů a klientům tyto platby nabízeli za férových a transparentních podmínek,“ dodává mluvčí mBank.

Do první desítky by se mohla vejít i Equa bank. „Okamžité platby spustíme začátkem příštího roku a budou zdarma. Zpoždění je na straně dodavatele,“ říká mluvčí Markéta Dvořáčková.

Fio banka původně zmiňovala letošní první pololetí, teď už je s odhady opatrnější. „Na přípravě okamžitých plateb pracujeme, konkrétní termín spuštění ale zatím nebudeme slibovat. Dali jsme přednost jiným projektům,“ odpovídá její zástupce Ján Franek. Každopádně budou bez příplatku, dodává.

O spuštění v letošním roce dřív mluvila i Hello bank, podle neoficiálních informací se ale v blízké době nepřipojí. Na otázky webu Peníze.cz neodpověděla.

Aspoň v pasivní variantě chce novinku do konce roku odstartovat Expobank. „V současné době končíme analýzu dopadů do našich systémů a procesů. Zároveň již testujeme v testovacím prostředí ČNB tak, abychom byli schopni dokonce roku přijímat okamžité platby. Současně sledujeme ostatní banky a jejich časové plány tak, abychom mohli klientům nabídnout okamžité platby do většího počtu bank, než je jich schopno přijímat nyní,“ říká mluvčí Kateřina Petko.

„Pokud jde o cenu, vnímáme nastavenou cenovou politiku bank, které okamžité platby již nabízejí. Nebudeme nejspíše přidávat nějakou přirážku. Zdarma to bude určitě v rámci Neo účtu. U ostatních ponecháme jako dosud ve výši pět korun,“ dodává Petko.

Okamžitě to nebude

Klienti nové Trinity Bank se okamžitých plateb letos nedočkají. „Nemáme primární ambici být transakční bankou první volby, takže implementace okamžitých plateb není zatím na rok 2019 v plánu,“ vysvětluje její mluvčí Eva Čerešňáková.

Jiné priority má pro letošní rok i Sberbank – mimo jiné (jako poslední v Česku) začne vydávat bezkontaktní debetní karty a zprovozní nové internetové a mobilní bankovnictví.

Bankovní noviny

Air Bank láká nové klienty na jednorázovou odměnu ve výši 500 korun. Získá ji ten, kdo si do konce července založí nový účet a do konce srpna ho pak propojí s mobilní aplikací My Air.

Air Bank láká nové klienty. Dá jim 500 korun za aplikaci


Radomír Lapčík vybudoval jednu z největších záložen v zemi, která se začátkem letošního roku změnila na Trinity Bank. V rozhovoru vysvětluje, proč může nová banka fungovat i bez karet, proč ji chce rozšířit do Švýcarska nebo Německa a proč zůstane v investicích konzervativní.

Sázíme na dobré spoření. Karty jsou detail, říká šéf nové banky


Štve vás úrok na spořicím účtu? Zkuste podílové fondy. Do jejich přímého prodeje se pouští stále víc bank, nově s ním přichází Air Bank.

Investice na pár kliků. Je to snadné a vyděláte, lákají banky

„Letos dokončujeme několik klíčových projektů, kam mimo jiné patří vlastní bezkontaktní karty a nové internetové a mobilní bankovnictví. Na jejich spuštění jsou navázány další funkce, které budeme postupně implementovat,“ popisuje mluvčí Sberbank Radka Černá. „Jakmile bude spolehlivě nasazeno nové online bankovnictví, kde veškeré funkce a transakce budou probíhat s nulovou tolerancí chyb, spustíme i instantní platby. O termínu budeme včas informovat,“ dodává.

UniCredit Bank pak na otázku ohledně spuštění okamžitých plateb odpovídá obecně: „Přesný termín včetně cenové politiky včas oznámíme,“ říká mluvčí Petr Plocek. V situaci, kdy se konkurence snaží podobnými inovacemi (nebo aspoň jejich „intenzivní přípravou“) chlubit, to prakticky znamená, že letos se klienti nedočkají – a potvrzují to i neoficiální informace webu Peníze.cz.

Česká národní banka a Česká bankovní asociace původně počítaly s tím, že testování proběhne během loňského roku a většina bank spustí novinku ještě do konce roku 2018. Centrální banka ale na rychlejší start netlačí. „Účast bank v systému okamžitých plateb není povinná. Harmonogram přistoupení závisí na každé jednotlivé bance,“ říká mluvčí regulátora Petra Vodstrčilová.

Česko nicméně nijak nezaostává za zbytkem Evropské unie – také v dalších státech se novinka teprve rozjíždí. „Byli jsme teprve jedenáctým z 28 členských států, kde okamžité platby odstartovaly,“ upřesňuje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Tři stateční

Během letošního prvního pololetí tedy okamžité platby spustily nakonec jen tři banky: Air Bank a Česká spořitelna od února, Creditas od dubna.

U České spořitelny a Creditas za takový pokrok neplatíte nic navíc oproti dosud běžným převodům. U Air Bank je bez poplatku v rámci Velkého tarifu (s paušálem 100 Kč měsíčně) nebo za symbolickou korunu u Malého tarifu (který je jinak bez paušálu).

Okamžitě lze posílat běžné převody (ne inkasa nebo trvalé příkazy), a to obecně do hranice 400 000 Kč. Česká spořitelna si limit zatím snížila na 100 000 Kč, na druhou stranu automaticky posílá všechny platby jako okamžité – klient tedy nemusí zadávat, že chce místo standardní (převod v řádu hodin) využít rychlejší variantu (v řádu vteřin).

„V současné chvíli je podíl okamžitých plateb na celkových platbách, které mohou být realizovány jako okamžité (tedy jednorázové platební příkazy do 400 000 Kč směřující do České spořitelny a Creditas), přibližně 13 procent,“ hodnotí dosavadní zájem mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Česká spořitelna zatím odesílá v průměru 7000 okamžitých plateb v pracovní dny. „Nejvíc plateb odchází kolem 10. až 17. dne v měsíci, 10. a 17. den v měsíci jsme na počtu až 12 000 plateb,“ upřesňuje mluvčí Filip Hrubý. O víkendu odchází kolem tisíce okamžitých plateb. Opačným směrem míří do spořitelny zatím 1200 rychlých převodů v pracovní dny a 350 o víkendu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Zvýšení stávajícího limitu 100 000 Kč zvažujeme,“ potvrzuje Hrubý. „Nastavili jsme ho především jako ochranu našich klientů, kteří k potvrzování plateb v internetovém a mobilním bankovnictví dosud používají SMS zprávy a zatím nepřešli na dvoufaktorové potvrzování s aplikací George klíč,“ vysvětluje.

„Česká republika zažívá ve stoupající míře malware útoky na mobilní telefony, kdy podvodné aplikace dokážou číst SMS zprávy, které klienti používají k potvrzování transakcí v internetovém a mobilním bankovnictví. Jakmile začne dostatečný počet našich klientů používat k potvrzování plateb George klíč, předpokládáme, že limit na okamžité platby zvýšíme,“ dodává Hrubý.

U Banky Creditas zatím preferuje okamžitou platbu pět procent lidí z těch, kteří si můžou vybrat. „Jsme ale na začátku, dá se očekávat, že jejich využití bude mnohem častější,“ říká mluvčí Lucie Brunclíková.

Trojice bank, které inovaci spustily jako první, vysvětluje svůj náskok hlavně tím, že to prostě braly jako prioritu. Air Bank pak připomíná, že převody v rámci banky posílá okamžitě už od svého vstupu na trh.

Podstatnou výhodou byla u trojice bank také technologická připravenost. „Díky tomu, že na trhu působíme teprve osmým rokem, máme stále moderní systémy a jednodušší IT architekturu, které přispěly k tomu, že jsme mohli tento technicky nový a náročný projekt spustit mezi prvními,“ potvrzuje mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Zcela nové nebo čerstvě modernizované systémy má i Banka Creditas, která díky tomu patří k průkopníkům i v takzvaném přímém bankovnictví. „Jako první tuzemská banka jsme nabídli možnost obsluhy účtů v jiné bance a podařilo se nám spustit také mobilní multibankovní platformu Richee,“ dodává Lucie Brunclíková, mluvčí Creditas.

A Česká spořitelna využila toho, že nedávno spustila úplně nový systém přímého bankovnictví George.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2019 15:50, arkanek

Tak jsme ve 21. století a tohle mělo být už dávno zdarma bez jakýchkoliv podmínek!!!!

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 7. 2019 5:32, Tomáš Smolík

Dřív to trvalo 3 dny, tak nebrečte :-D

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services