UniCredit mění ceník, láká na 2000 Kč a spustí Google Pay

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 10. 2019 | 11 komentářů
Některé poplatky klesnou, jiné stoupnou. Obojí výrazně. Zajímat vás to může, přestože zatím nejste klientem: díky velkorysé odměně, na níž banka láká v nové kampani, možná budete. A dočkáte se i mobilních plateb s Androidem nebo okamžitých převodů v řádu vteřin.
UniCredit mění ceník, láká na 2000 Kč a spustí Google Pay

Zdroj: Shutterstock

Příjemnou změnou v novém sazebníku UniCredit Bank, který začne platit 1. prosince, jsou hlavně nižší poplatky při nesplnění podmínek pro bezplatné vedení běžného účtu U konto. Podobně jako konkurence reaguje banka také na nařízení Evropské unie ohledně zlevnění europlateb.

Naopak směrem nahoru zamíří třeba poplatky za upomínky, zaslání informační SMS o pohybu na účtu nebo za různé služby na pobočkách. Lidé začnou nově platit za dotaz na zůstatek v cizím bankomatu.

„Snižujeme poplatky při nesplnění podmínek pro vedení účtu U konto zdarma a poplatky za zahraniční platby, měníme názvy některých položek, rušíme nevyužívané služby, a protože je naší prioritou omezit papírování a nadměrnou administrativu, zvyšujeme poplatky za některé manuální služby,“ shrnuje to banka v oznámení pro klienty.

V přehledu se zaměříme na běžný účet pro „nepodnikající fyzické osoby“, nicméně většina popsaných změn se týká i podnikatelů. Připomeňme, že UniCredit Bank je tradičně silná ve službách pro takzvaná svobodná povolání.

Pasivita už nepřijde tak draho

Základní podmínka pro bezplatné vedení běžného účtu U konto se nemění: Když vám v kalendářním měsíci přijde na účet aspoň 12 tisíc korun (stačí celkový součet příchozích transakcí bez ohledu na to, kolik pak zase odejde), máte zadarmo jak vedení účtu, tak všechny základní služby. Peníze můžou prakticky hned druhý den odejít, takže jde o snadno splnitelnou podmínku i v případě, že účet nevyužíváte jako hlavní.

Finmag na Mars!

Finmag  říjen 2019

„Nejvíc vidět jsou Troškové gastronomie. Ti, co si nemuseli odstát provoz, kdy vaříš pro plnou restauraci,“ říká kuchař-samorost Michal Hugo Hromas a tančí mezi ohni, na kterých chystá svatební menu.

Tak jako materiál točený na Husákových narozeninách vznikly záběry z demonstrace 17. listopadu jen jako dokument pro archiv. Vracíme se s jejich autory na Národní třídu.

Téma: doprava. Elektrické motory dominovaly nad spalovacími. A zase budou. Jaké jsou plány a jaká realita v budování železnic a dálnic. Neznámé oběti 11. září: lidi, co kvůli strachu z létání jeli autem.


Jakmile ale účet „aktivně nevyužíváte“ a přijde vám méně než 12 tisíc za kalendářní měsíc, strhne si banka paušální poplatek 199 korun. Ten patří k nejdražším na trhu, protože srovnatelné základní služby můžete v takovém případě jinde dostat jednoduše zadarmo nebo přinejmenším levněji.

Doteď ale hrozila ještě jedna komplikace: Kromě paušálu za vedení účtu se vám (při nesplnění zmíněné základní podmínky) strhly i ceny jednotlivých transakcí, které by jinak byly také bez poplatků. Například šest korun za každou odchozí úhradu do jiné tuzemské banky, pět korun za výběr z bankomatu UniCredit, v cizině pak 100 korun plus 0,5 procenta z vybírané částky.

Tuhle „dvojí sankci“ teď UniCredit ruší. Od prosince vám při nesplnění podmínky minimálního příjmu strhne jenom měsíční paušál 199 korun, ale už k tomu nepřipočte ještě jednotlivé poplatky za každou odchozí úhradu nebo výběr z bankomatů.

Pro přesnost dodejme, že klienti ve věku od 15 do 26 let tuhle podmínku minimálního příjmu plnit nemusí – U konto mají zadarmo vždycky.

Levnější zahraniční platby

S mírným předstihem reaguje banka i na unijní nařízení, podle něhož nesmí poplatky za takzvané SEPA platby od 15. prosince překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně. Jde o převody do 50 tisíc eur v rámci Evropské unie a některých dalších evropských států.

Právě UniCredit si doteď účtovala nejvyšší poplatky: 250 korun za odchozí europlatbu a 200 korun za příchozí (s výjimkou převodů do slovenské UniCredit, které přišly na 30 Kč). Takhle vysokou cenu už má jenom Oberbank; u odchozích plateb i ČSOB a Sberbank, které aspoň nabízejí o trochu levnější odchozí platby.

Nově zlevní odchozí i příchozí SEPA platby na šest korun – samozřejmě máme na mysli elektronické převody, ne prostřednictvím pobočky.

UniCredit přitom srovnala cenu za europlatby s několikakorunovým poplatkem za tuzemské úhrady, který sice existuje jako samostatná položka v sazebníku, ale v praxi mají klienti tuzemské převody zadarmo v rámci konta. Podobný postup zvolila také ČSOB.

Aby vyloučila komplikace s výkladem unijního nařízení, podle něhož nesmí europlatby přesáhnout cenu těch tuzemských, zvýšila UniCredit i některé dosud nižší ceníkové položky: Odchozí korunové převody v rámci banky doteď přišly na tři koruny, příchozí byly zadarmo – nově jsou obě formálně za šest korun.

Do bank vidíme!

Většina změn v ceníku začne platit 1. ledna. Už od poloviny prosince ale banka musí zrušit příplatky za převody eur v rámci EU.

Změny v Raiffeisenbank: Zdraží nálepky, přicházejí okamžité platby i Apple Pay


Také klienti Fio a Raiffeisenbank už můžou platit iPhonem. Naopak v ČSOB si ještě musí počkat.

Apple Pay spouštějí další dvě banky. Z velkých zbývá jediná


Banka Creditas obhajuje komplikovaný způsob úročení tím, že ČNB zpřísnila regulaci spořicích účtů. Prozkoumali jsme, jaká platí pravidla.

Úrok na spořicím účtu už nejde rychle snížit. Proto se podmínky komplikují

Běžné europlatby zadané na pobočce (na „papírovém nosiči“) sice dál vyjdou podstatně dráž, přesto oproti dřívějšku také zlevní. Nově klienti zaplatí 150 korun, doteď platili 550 korun.

Výrazně zlevní také expresní odchozí SEPA platby: nově půjde vždycky o 115 korun při zadání elektronicky a 300 korun při papírovém příkazu na pobočce, zatímco doteď banka účtovala 500 korun při převodu do 50 tisíc eur a dokonce 1750 korun na tento limit.

Na klienty však nově čeká poplatek 30 korun za (elektronické) zrušení trvalého příkazu do zahraničí. Takovou částku doteď banka vybírala jenom za zadání nebo změnu zahraničního trvalého příkazu, zatímco jeho zrušení bylo zadarmo.

Zdraží dotazy, upomínky i informační SMS

Klienti UniCredit, kteří jsou zvyklí ptát se bankomatu na zůstatek na jejich účtu, by k tomu od prosince měli využívat jenom bankomat UniCredit. Dotaz tam dál zůstane bez poplatku. U cizích přístrojů – tedy i ostatních tuzemských bank – nově zaplatí 25 korun.

Do ceníku přibyl i poplatek 250 korun za zaslání karty nebo PINu na pobočku. Vyhne se mu každý, kdo si je standardně nechá poslat přímo na svou adresu.

Mnohonásobně zdraží upomínky – ať už jde o kontokorenty, kreditní karty nebo třeba spotřebitelské úvěry. Doteď si banka za upomínku či výzvu k úhradě dlužné částky strhla 150 korun, od prosince to bude 800 korun. „Reagujeme na situaci na bankovním trhu,“ říká k tomu mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Taková odpověď obvykle znamená, že se banka snaží srovnat ceny s konkurencí.

Připlatí si také lidé, kteří chtějí zaslat informační SMS o provedené transakci v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Místo dosavadních 1,90 Kč přijde od prosince na 2,90 Kč.

Nový ceník obsahuje i výrazně vyšší poplatek za změnu nebo opravu platebního příkazu před odesláním z banky: stoupne na 500 korun z dosavadních 100 korun, a to i při zadání elektronicky. Ke stejnému zvýšení dochází u zrušení platebního příkazu před odesláním z banky (doteď se položka jmenovala „odvolání dosud neprovedeného platebního příkazu v den určený k jeho provedení“). A z dosavadních 300 na 500 korun zdraží žádost o vrácení provedené úhrady.

Zobněte si ještě

Mladší banky chtějí ušetřit. Vysoké poplatky za výběr z cizích bankomatů zatím klientům dotují.

Hello bank spouští vlastní bankomaty. Chystá je i Equa


Nováček následuje konkurenty, reaguje samozřejmě i na unijní nařízení ohledně europlateb.

Změny v ceníku Trinity Bank: Končí poplatek za odchozí platby


O letošních novinkách i dalších plánech jsme mluvili s Filipem Zavřelem, vedoucím Oddělení každodenních služeb Air Bank.

Plány Air Bank: Google Pay ještě letos, investice zatím ne

Podobně jako konkurence zvyšuje také UniCredit poplatky za papírové výpisy nebo práci s hotovostí. Měsíční výpis zaslaný poštou v Česku zdraží z 50 na 100 korun, tuzemská odchozí úhrada zadaná na papírovém formuláři (včetně trvalého příkazu a inkasa) ze 100 na 150 korun.

Výběr hotovosti u přepážky zdraží ze 100 na 150 korun, stejně jako vklad hotovosti provedený třetí osobou (v cizí měně se počítá jako jedno procento z objemu). Stoupnou i poplatky za „manipulativní směnu bankovek a mincí“ nebo vklad mincí – nad 100 kusů od každé nominální hodnoty.

Změny se dotknou i hypoték. O 400 až 900 korun zdraží „vyhodnocení rizik spojených se zástavou nemovitosti“. A klient nově zaplatí 100 korun za obstarání výpisu z katastru nemovitostí bankou, jestliže měl povinnost předložit ho bance a ve stanovené lhůtě tak neučinil.

Nový sazebník už nepočítá s osobní asistenční službou Concierge u prestižních karet Visa Platinum pro klienty privátního bankovnictví – od prosince má skončit.

Dva tisíce pro nové klienty

Kromě změny ceníku připravila UniCredit Bank i velkorysou akci pro nové klienty. Kdo si do konce letošního roku založí nový účet a převede na něj aspoň jednu trvalou platbu z jiné banky, dostane bonus 2000 korun – a to bez dalších složitých omezení.

Z podmínek vyplývá, že není nutné úplně si zrušit účet jinde. Stačí v UniCredit vyplnit a podepsat žádost o změnu banky (jde o i přes internet), jejíž součástí bude převedení aspoň jednoho trvalého příkazu nebo inkasa ze starého na nový účet. Díky zmíněné žádosti se převedou automaticky, nemusíte chodit s nepříjemnou zprávou do dosavadní banky.

Bonus pak banka proplatí formou vrácení peněz za nákupy zaplacené její kartou do konce února 2020 – až do zmíněných dvou tisíc korun. Mezi platby se nepočítá cashback, tedy výběr hotovosti u pokladny obchodníka.

Tipy pro lovce odměn

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Podmínkou je, že klient nezruší nové konto do konce prvního pololetí roku 2020. A samozřejmě by si měl dávat pozor na pravidelné plnění podmínek pro bezplatné vedení účtu – tedy poslat si tam aspoň 12 tisíc korun každý měsíc.

Google Pay a okamžité platby

V červenci spustila UniCredit – jako sedmá tuzemská banka – službu Apple Pay pro přímé platby mobilem s technologií NFC. Technologie je dostupná pro chytré telefony iPhone, hodinky Apple Watch, tablety iPad i počítače MacBook. Přidávat lze jenom karty Mastercard.

Podobnou službu Google Pay pro uživatele telefonů se systémem Android ale zatím UniCredit Bank nenabízí. Na otázku ohledně termínu stále odpovídá, že spuštění klientům včas oznámí. Podle informací webu Peníze.cz by k tomu mělo dojít ještě letos v listopadu.

Na okamžité platby – další velkou novinku, kterou letos zavedla řada konkurentů – si budou muset klienti počkat do příštího roku. Ani v tomhle případě banka zatím neuvádí bližší termín.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 10. 2019 14:28, Pendejo Trafficante

Jsem tam proto, ze nabizeji bezpecnou autentizaci prihlaseni a plateb tokenem misto debilnich, nepohodlnych a nebezpecnych sms.

Na pobocku jsem musel pouze pri zakladani uctu, pak uz nikdy. Penize prichazeni, penize odesilam, penize vybiram z bankomatu, nic dalsiho po bance nechci a nic dalsiho nastesti dosud banka nechtela po me.

Aby to nevyznelo tak pozitivne, tak jejich internetove bakovnictvi je nejvykriplenejsi a nejdebilnejsi webova aplikace, kterou jsem kdy v zivote videl a to se zivim tim, ze tyhle sracky testuju, takze uz jsem videl ledascos.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2019 17:31, Václav Soukup

Tento web účelově přetváří dění v poslanecké sněmovně. Jinými slovy: Lže o schvalování rodičovského příspěvku.
Takže jaká je asi záruka, že tento článek je přesný a objektivní?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services