Česká spořitelna mění tisícům klientů účet za levnější. Jinde by ale ušetřili víc

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 13. 9. 2015 | 11 komentářů
Největší tuzemská banka rozesílá klientům oznámení, že jim zruší účet a zřídí jim novější a výhodnější konto. To je samo o sobě většinou pravda. Jinde se dá ale ušetřit víc. On-line deník Aktuálně.cz nabídku spořitelny prozkoumal podrobněji.
Česká spořitelna mění tisícům klientů účet za levnější. Jinde by ale ušetřili víc

Výhodnější nový účet nazvaný Osobní účet II slibuje tisícovkám klientů právě nyní Česká spořitelna v dopisech, které její klienti se starším typem účtů nacházejí právě nyní ve svých schránkách. Jeden takový dopis poslal do redakce Aktuálně.cz i čtenář, který si stěžuje, že zatímco dnes platí za poplatky zhruba 90 korun, spořitelna mu nabízí služby, za které by platil 127 korun.

Podle České spořitelny ale má být převod na nový typ účtu výhodný pro všechny oslovené lidi. „Migraci ze starých typů účtů na nové děláme proto, že chceme klientům nabídnout moderní účet s výhodami, které mu jeho stávající účet přinést neumí. Nové konto zároveň obsahuje více služeb pro každodenní bankovnictví a klient také může mít jeho vedení zdarma,“ říká Klára Pačesová z tiskového oddělení spořitelny.

On-line deník Aktuálně.cz nabídku prozkoumal. Závěr? Kdo chce zůstat v České spořitelně, nemusí se ji bát využít – poplatky jsou u ní skutečně nižší. Kdo ale chce za bankovní účet ušetřit ještě více, měl by se podívat u konkurence.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Konkurence je napřed

Vedení nového účtu České spořitelny stojí v základu 69 korun za měsíc. Část lidí jej může mít zdarma – o čemž dopis neinformuje – při „aktivním využívání účtu“. Aby bylo vedení účtu bezplatné, musí na něj nejen přijít alespoň sedm tisíc korun měsíčně, ale zároveň musí mít člověk sjednaný další produkt České spořitelny (například úvěr včetně hypotéky, životní pojištění nebo pravidelné investování).

Za další běžné služby se ale každopádně platí. V základní ceně balíčku nejsou například odchozí platby, – každá samostatně zadaná v elektronickém bankovnictví vyjde na sedm korun, pokud míří mimo Českou spořitelnu, a na pět korun, pokud putuje na jiný účet ve spořitelně. Kdo posílá víc plateb v měsíci, vyplatí se mu za 29 korun pořídit balíček neomezených elektronických transakcí. V ceně základního balíčku za zmíněných 69 korun jsou také jen dva výběry z bankomatů spořitelny. Za každý další se připlácí pět korun, každý výběr z bankomatu konkurenční banky pak vyjde na 40 korun.

K nejlepším moderním účtům na trhu tak má nabídka České spořitelny stále poměrně daleko. Například Equa bank nabízí bezpoplatkový účet zcela bez podmínek, a to včetně výběru z bankomatu jakékoli banky v Česku a s bonusem v podobě výběrů ze zahraničních bankomatů za devět korun (v České spořitelně přijde na 125 korun). Na druhou stranu běžný účet od Equa bank nenabízí možnost kontokorentu, tedy úvěrové rezervy, kterou spořitelna nabízí v základní výbavě svého účtu bez dalšího příplatku.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2015 8:07, Petr

Taky jsem obdržel oznámení od ČS. Šel jsem na jejich pobočku, a zrušil běžný účet a založil nový v Equa Bank, která má u nás taky pobočku. ČS krom kontokorentu a vysokých úroků i pro své klienty nemá co nabídnout. Mám dojem, že ČS nezachytila nástup nových bank AB, EB ...)a v současné době má odliv klientů i starší generace.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 9. 2015 18:15, Doc

Kdo je líný přejít k bankám, které vedou účty zdarma, tak si poplatky zaslouží :-)

-51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Znovu chvála bankovních poplatků

19. 5. 2015 | Vlad Ender | 48 komentářů

Znovu chvála bankovních poplatků

Čekali jsme, že Chvála bankovních poplatků od Vlada Endera bude text, který nezmizí v propadlištích internetu bez reakce. Však by si to taky nezasloužil. Polemicky se do něj pustil... celý článek

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

9. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

Každé zadarmo něco stojí. Aspoň u většiny „bezplatných“ běžných účtů to tak funguje. Abyste nemuseli solit, musíte splnit nějaké podmínky. A samozřejmě: co je pro někoho brnkačka, může... celý článek

Chudí vlevo, bohatí vpravo. Česká spořitelna staví pro mohovitější banku v bance

4. 9. 2014 | Gabriel Pleska | 58 komentářů

Chudí vlevo, bohatí vpravo. Česká spořitelna staví pro mohovitější banku v bance

Modrá je dobrá. To si myslí nejen Ondřej Hejma a Žlutý pes, ale taky Česká spořitelna, která prý chce od října nabízet služby pod novou značkou Blue. Lepší služby pro lepší lidi. Pro... celý článek

Česká spořitelna ždímá! Přinesou jí vyšší poplatky vyšší tržby?

18. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 39 komentářů

Česká spořitelna ždímá! Přinesou jí vyšší poplatky vyšší tržby?

Zatímco většina bank se snaží nalákat klienty nízkými či nulovými poplatky, největší česká banka přitlačila na pilu. Co ji k tomu vedlo? Nechají si její zákazníci zdražování líbit,... celý článek

Partners Financial Services