Obstavení účtu u peněžního ústavu

Klienti se na nás často obracejí v okamžiku, kdy s překvapením zjistili, že jim byl exekutorem "zablokován" jejich běžný účet u banky. Přitom jim na tento účet zaměstnavatel poukazuje mzdu, popřípadě úřady posílají například dávky státní sociální podpory. Dlužník se tak ze dne na den bez jakéhokoli varování může ocitnout úplně bez prostředků.

Jde  tu o exekuci takzvaně přikázáním pohledávky z účtu povinného u peněžního ústavu (§ 303  a násl. občanského soudního řádu - dále "OSŘ"), kdy povinný (tj. dlužník) ztrácí okamžikem, kdy je peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí, právo vybrat peněžní prostředky z účtu, použít tyto prostředky k platbám nebo s nimi jinak nakládat, a to až do výše vymáhané pohledávky a jejího příslušenství.

Dlužník je zpravidla šokován, že mu bylo "obstaveno" konto bez jakéhokoli předchozího vyrozumění. Usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí (respektive v případě exekutora exekuční příkaz) se sice samozřejmě doručuje i dlužníkovi, ovšem podle zákona nesmí být povinnému toto usnesení doručeno dříve než peněžnímu ústavu. V praxi to znamená, že nejprve je dlužníkovi "zablokován" účet, a až poté je mu dotyčné usnesení doručeno.

V takovém případě lze doporučit, aby klient co nejrychleji zaplatil dluh a doložil exekutorovi (popř. soudu) tuto skutečnost, nebo aby alespoň urychleně začal jednat s exekutorem o plnění dluhu ve splátkách. V některých případech lze uvažovat i o podání návrhu na odklad provedení exekuce podle § 266 odst.1 OSŘ (soud může na návrh povinného odložit provedení výkonu rozhodnutí, jestliže se povinný "bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo pro příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen.").

Je tu třeba upozornit na jednu skutečnost, která je příznačná pro tento způsob provedení exekuce.  V případě exekuce srážkami ze mzdy nelze mzdu, popřípadě jiné příjmy, které povinnému nahrazují odměnu za práci, exekučně postihnout v plné výši, ale pouze částečně. Při výpočtu výše srážek se vychází z občanského soudního řádu a nařízení vlády č. 63/1998 Sb., o nezabavitelných částkách.

Avšak u exekuce přikázáním pohledávky podobnou ochranu zákon neposkytuje. Zde naopak zásadně platí, že jsou tímto způsobem postižitelné jakékoli peněžité prostředky na účtu povinného, s určitými výjimkami, které jsou uvedené v ustanovení § 317 a  násl. OSŘ. Tak například podle § 317 odst. 2 OSŘ nepodléhají výkonu rozhodnutí "peněžité dávky sociální péče" (např. dávky sociální péče z důvodu sociální potřebnosti - tzv. "doplatek do životního minima") a jednorázově vyplácené dávky státní sociální podpory (tj. porodné a pohřebné). Toto se ovšem netýká ostatních dávek státní sociální podpory (například přídavek na dítě, sociální příplatek, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení...) – zde totiž nejde o jednorázové dávky, a proto nic nebrání tomu, aby tyto dávky byly exekučně postiženy formou přikázání pohledávky.

Dlužno dodat, že odlišný názor zastává veřejný ochránce práv (ombudsman), soudě podle textu "Výkon rozhodnutí a nejčastější dotazy na toto téma", viz odpověď na otázku: "Je možné se bránit, pokud exekutor obstaví účet, na který je zasílána mzda?" Veřejný ochránce práv má za to, že pokud příslušné dávky státní sociální podpory nahrazují příjem z pracovní činnosti, pak by měly být postihovány jen formou srážek ze mzdy při respektování nezabavitelných částek podle výše citovaného vládního nařízení.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2012 12:58, věruška

Dobrý den,přišla mi exek. na 12441kč,po telefonu jse se s asistenkou dohodla,že k 30.6mám uhradit první splátku a to 800Kč,jelikož jsem na MD,asistentka souhlasila že to tak je možné,minulý týden jsem si vložila peníze na učet a doma přes internet banking žačala psat jednorázové příkazy které byli na nájem,elektřinu,a první splátka na exek.
Druhý den jem jukla na učet a peníze tak pořád byly,až po rozhovoru s bankou jsem se dozvěděla žě mi učet obstavili,tak proč mi schvalili splátky???nechápu nic,asistentka pana exekutopra se semnou na toto tema nechtěla bavit,,co mám dělat????tudíž ani první splátka odejít nemuže...co je to za jednání??prý nejsou ani povinni vystavovat splátkový kalendář,což se mi zdá divné,,,Soudní exekutor Judr.Paraska Most,takto jedná.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 5. 2010 8:40, Lenka

To mate jedno ja ho mam zastaveny jiz pul roku a pritom je na nem jeste o 10,000,- Kc vic nez je potrebna castka..

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 53 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Partners Financial Services