Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně.

Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně.
Využíváte debetního zůstatku u běžného účtu? Pak si dávejte pozor, ať nečerpáte příliš. Můžete lehce sklouznout do nepovolených částek a porušit tak smlouvu. A za to pořádně zaplatíte!

V každé bance, která povoluje debetní zůstatek běžného účtu (tedy tzv. kontokorentní úvěr), najdete i položku za jeho překročení. Přečerpáním úvěrového rámce jednáte proti pravidlům. Což vás vyjde pěkně draho.

"Ve smlouvě o vedení běžného účtu či povoleného přečerpání se klient zavazuje k udržování dostatečného zůstatku na účtu, aby se nemohl do nepovoleného debetu dostat," vysvětluje Pavel Hejzlar z tiskového oddělení ČSOB. V praxi to znamená, že alespoň jednou za rok (například ale v eBance nebo v Komerční bance jednou za půl roku) musí mít klient na účtu kladný zůstatek. Jestliže využíváte mínusových hodnot i ke konci této doby splatnosti, banka vás o tom tak s měsíčním předstihem informuje, abyste měli dost času na úhradu a neporušili tak smluvní podmínky. Doporučeno také je, abyste nikdy nevyužili kontokorent celý, protože není těžké jej pak nechtěně přečerpat. Jak?
Čerpali jste daný měsíc hodně do mínusu? Možná nebudete mít na jeho konci dostatek peněz na úhradu poplatků spojených s používáním účtu, pohybů na účtu, úroků za čerpání kontokorentu,… Další možností, jak se dostat do zakázaných čísel, je použít embosovanou kartu pro takzvané neautorizované transakce, to znamená přes "žehličku".

A co takhle vybrat hotovost na pobočce, a pak ihned z bankomatu, ještě dřív, než se aktualizuje zůstatek? Toto už se však nedá přičítat vaší nevědomosti. Pochopitelně že můžete najít ještě další varianty, jak obelstít limity, nemusí se to však vyplatit. Kromě peněz ztratíte i svou dobrou pověst u banky.

Poprvé. Podruhé. Potřetí. Soud.

Podívejme se, jak konkrétně bude celý proces vymáhání dluhu vypadat. Banka vás o přečerpání kontokorentu nejprve upozorní telefonicky, mailem nebo písemně. Tato upomínka vás nemusí stát vůbec nic nebo i několik set korun.  Například pracovníci Živnostenské banky, Komerční banky a Volksbank se s vámi budou chtít nejdřív domluvit bezplatně. Nezapomeňte také, že od data vzniku nepovoleného debetu vám budou účtovány sankční úroky, které nejsou nijak zanedbatelné: 30 % p.a. je drahá daň za neznalost či vypočítavost.

V případě, že nereagujete na první upomínku, vyzve vás banka zpravidla ještě podruhé a potřetí. Pokud ani pak debet neuhradíte, očekávejte výpověď smlouvy o poskytnutí úvěru, samozřejmě s povinností vše dorovnat. Pokud máte ručitele, bude samozřejmě vyrozuměn i ten. Banka se tak chrání proti jeho dalšímu prohlubování.

Nezalekli jste se vy, případně váš ručitel, ani této výzvy? Pak nastupuje takzvaný institut započtení. To znamená, že vlastníte-li v bance více účtů, strhne si banka peníze z nich. Tedy pokud vykazují dostatečný zůstatek. Nepočítejte s tím, že vás banka nechá volně nakládat s platební kartou. Opakovaně jste nezaplatili? Kartu vám zablokuje.

"V rámci vymáhání pohledávky je banka oprávněna požádat zaměstnavatele dlužníka o Dohodu o srážkách ze mzdy. V krajním případě se pohledávka řeší jejím postoupením inkasní agentuře nebo soudním vymáháním," doplňuje Tomáš Kofroň z tiskového oddělení Raiffeisenbank.

Poplatky spojené s čerpáním nepovoleného debetu
Banka Cena upomínky, výzvy Sankční úrok za nepovolený debet (v % p.a.)
Česká spořitelna
(profil, názory)
300 Kč první, 400 Kč druhá, 600 Kč třetí 25
ČSOB
(profil, názory)
30 Kč výzva, po 14 dnech 100 Kč upomínka 30
eBanka
(profil, názory)
100 až 500 Kč podle výše přečerpané částky 29
GE Money Bank
(profil, názory)
200 Kč za upomínku + 25 Kč za každý den čerpání nepovoleného debetu 30

HVB Bank

(profil, názory)

zdarma 13,75
Komerční banka
(profil, názory)
zdarma 25
Raiffeisenbank
(profil, názory)
100 Kč 24,1
Volksbank
(profil, názory)
upozornění zdarma, 200 Kč první upomínka, 400 Kč druhá upomínka, 600 Kč třetí upomínka 18
Živnostenská banka
(profil, názory)
první 2 dny zdarma, 3. den 200 Kč, 10. den 300 Kč 25
Zdroj dat: banky

Dostali jste se někdy do nepovoleného kontokorentu? Věděli jste, že přečerpáváte limit nebo jste to zjistili až z upomínky? Kolik vás to stálo? Diskutujte v našem

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2005 11:48, Milan

Prekrocit to lze treba tak, ze vyberete na pobocce maximum (nebo nejakym prikazem, to je jedno) a pak hned pujde bdo bankomatu a zkusite vybrat maximum penez - nektere bankomaty nejsou online a tak vam vesele penize vydaji. Nebo se da zaplatit v obchode pomoci embosovane karty - tam to taky nelze online overit a klidne clovek muze jit do minusu (i precerpat povoleny kontokorent).

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 10. 2005 7:16, Pavel

Jedno upozornění (kupodivu mě na to upozornili na pobočce při zřizování kontokorentu). Pokud se přečerpá kontokorent, tak banka kontokorent zruší (porušení smluvních podmínek ze strany klienta) a pak učtuje sankční úrok z celé dlužné částky. Tedy, pokud máte kontokorent např. 30 000 a překročíte ho o 3,50, platí se sankční urok z celých 30 003,50 a ne jenom z 3,50.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

... a pak věřte bankéřům!

15. 9. 2005 | Dana Chytilová

...  a pak věřte bankéřům!

Včera jsme se věnovali rozporu mezi inzerovanou a výslednou úrokovou sazbou u úvěrů. Dnes si ukážeme, že není radno věřit první informaci. Poradce na pobočce by vám nepůjčil? Tisková... celý článek

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

14. 9. 2005 | Dana Chytilová

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí.... celý článek

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

23. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

Neplatiči v ČR to budou mít opět o něco složitější. Po vzoru bankovních sestřenic spouštějí registr neplatičů i úvěrové a leasingové společnosti. Jde spíše o ochranu před riziky společností,... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

Partners Financial Services