WSPK: návrat do minulosti

Petr Vykoukal | 12. 5. 2005
WSPK: návrat do minulosti
Jako předposlední přichází v našem testování na řadu internetové bankovnictví nejmenší banky soutěže. Svojí velmi omezenou funkčností připomíná typickou aplikaci ze srovnání v roce 2003.

Waldviertler Sparrkasse von 1842 (WSPK) (profil, názory) nepůsobí v České republice od poloviny devatenáctého století, jak by mohl název napovídat, ale od roku 1993. Zpočátku působila regionálně v jižních Čechách, v současnosti své pobočky rozšířila i do dalších měst včetně Prahy. Počty klientů banka nezveřejňuje, její internetové bankovnictví používá necelá čtvrtina (23 %) z nich. Za svou cílovou skupinu banka považuje občany, malé a střední firmy a obce.






Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ, můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Instalace

Pro zabezpečení zvolila banka SSL certifikát, který potřebujete už k přístupu na účet. Na stránkách banky v odkazu internetbanking si vyberete vytvoření nového přihlášení, zvolíte si uživatelské jméno a heslo (nejméně šestimístné) a podle pokynů aplikace vytvoříte certifikát. Ten musíte odeslat do banky a pak si jej můžete uložit na přenosné médium nebo na počítač. Banka doporučuje volit první variantu, neboť jen s ní můžete aplikaci využívat i na jiných počítačích.



Přihlášení

Požadavky na SW
• MS Windows 98 a vyšší
• MSIE 5.0 a vyšší
Na domovské stránce banky kliknete na odkaz internetbanking a v novém okně se vám otevře aplikace. Do pole "uživatelské jméno" vyberete umístění certifikátu, který chcete použít k přihlášení, zadáte heslo a vstoupíte. Na úvodní stránce se vám pak zobrazí přehled vašich účtů.

Ovládání a vzhled

Zabezpečení
• standardně pro všechny klienty - elektronický podpis (SSL certifikát)
• nadstandardně – elektronický podpis na iKey tokenu
Grafika aplikace je velmi jednoduchá a jak dodala Eva Moniová z Lidových novin "celkem přehledná i když příliš stručná." Podobný názor měla i Eva Souhradová, která do hodnotícího protokolu k ovládání a menu uvedla: "jednoduché, ale strohé," ke grafice pak poznamenala "nic moc." To samé si asi myslela i Alena Urubková s hodnocením "zastaralé a ošklivé."




Provádění transakcí

Co umí internetové bankovnictví WSPK
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný ANO
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení NE
změna NE
zrušení NE
souhlas k inkasu NE
příkaz k inkasu ANO
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby NE
výpis ANO
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení NE
změna NE
zrušení ANO
informace o platebních kartách NE*
*jen formou informací o výběrech z karty
V transakčních možnostech zaostává aplikace za svými konkurenty asi nejvíce. Nabízí jen nejzákladnější služby: příkaz k úhradě (jednorázový a hromadný) a příkaz k inkasu (jednorázový a hromadný). Formulář je jednoduchý a obdobně jako v jiných aplikacích i zde můžete k jeho vyplnění zvolit šablonu (naleznete ji pod označením "Partner"). Naši porotci měli k formuláři několik výhrad. Danu Lukešovi se nelíbilo, že nelze zadat datum splatnosti přímo, ale musí se vybrat z kalendáře, který se otevře po kliknutí na šipku vedle kolonky datum. Pavlu Slavíkovi se opět nelíbily kódy bank seřazené podle kódu, nikoli podle jmen bank. Vzhledem k tomu, že stejně jako datum je nutno i banku protistrany vybrat z rozbalovacího menu (nelze ji vypsat) má toto uspořádání i své důvody. Ne každý ale měl výhrady. Jiří Nápravník ze Salamandru hodnotí formulář jako "jednoduchý a srozumitelný."

Banka by podle svého prohlášení měla další funkčnosti nabídnout v budoucnu – především trvalé příkazy, povolení k inkasu, SIPO a zahraniční platby.



Ostatní transakce

Jedinou další funkcí aplikace je historie transakcí. Našim porotcům se příliš nelíbilo její uspořádání, kdy nejdříve musíte nastavit parametry výběru, a pak se teprve můžete na minulé transakce podívat. Eva Souhradová k tomu poznamenala "nechci hledat podle čísel a kódů," Eva Moniová "trochu špatně se hledá konkrétní transakce".



Nulová nabídka dalších možností byla častou výhradou porotců: "Uživatelsky příjemné, leč značně chudé," poznamenal Jakub Šiška z Českého rozhlasu. "Kromě jednorázového platebního příkazu nemůžu snad vůbec nic," napsala Eva Souhradová. "Žádné napojení na další služby, ani spořící či termínované vklady," dodal nakonec Jan Komeda z Peníze.CZ. I tady banka slibuje zlepšení, do jednoho roku by měly přibýt termínované vklady.

Náklady na služby WSPK Počet WSPK Osobní účet (Kč) Celkem (Kč)
vedení účtu měsíčně 12 10 120
výběry na přepážce 5 za rok 5 8 40
výběry z vlastního bankomatu 23 za rok 23 5 115
výběry z cizího bankomatu 7 za rok 7 25 175
vklady v hotovosti 9 za rok 9 0 0
počet příchozích plateb 20 ročně 20 3 60
počet ochozích plateb 36 ročně 36 2 72
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 30 3 90
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 20 40
platební karta elektronická 1 1 200 200
912

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.

Jak se vám líbí aplikace WSPK?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

10. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

Všechny banky vám přidělí nějaké jméno pro vstup do jejich ibankingové aplikace. Většinou je to číslo, které si řada z nás bez problémů zapamatuje, ale s číselně písmennou směskou,... celý článek

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

5. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

O tom, že se aplikace bance povedla, svědčí téměř jednohlasné "jednoduché a přehledné" od našich porotců. Tento nesporný úspěch ale kazí nulová nabídka doplňkových služeb.

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

3. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

Internetové bankovnictví třetí největší české banky poskytuje mnoho funkcí. Tolik, že se až v případě jeho hodnocení nabízí příslovečné "méně znamená více". Je navíc zřejmé, že primárním... celý článek

HVB: nečinností k průměru

28. 4. 2005 | Petr Vykoukal

HVB: nečinností k průměru

Vypadá to, že v HVB Bank se zastavil čas, přinejmenším v oddělní pro rozvoj internetového bankovnictví. Její aplikace se za poslední tři roky totiž téměř nezměnila. A tak zatímco tehdy... celý článek

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

26. 4. 2005 | Simona Ely Plischke

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

GE Money Bank se snaží o image moderní futuristické banky. Nezbytným předpokladem takového obrázku je perfektní internetbanking. Co lze její aplikaci pochválit a kde lze ještě vylepšovat?... celý článek

Partners Financial Services