Zahraniční platby nejsou z nejlevnějších

Zahraniční platby nejsou z nejlevnějších
Chcete si zaplatit jazykový kurz či ubytování v cizině nebo potřebujete poslat hotovost příbuzným na účet v zahraniční? Je lepší provést transakci prostřednictvím banky, nebo využít poštu? Poradíme vám, jak na to.

Veronika Havlíčková se snažila přes Českou poštu poslat 200 liber na účet v zahraničí. Pracovnice na pobočce se s ní ovšem nebyla schopna dohodnout, jak částku poslat. Havlíčková chtěla na složenku napsat částku v librách, zaměstnankyně však dokola opakovala, že to nejde, protože složenkou lze posílat pouze peníze v českých korunách. Na dotaz, jestli si klientka může být jista tím, že když částku napíše v českých korunách, dojde na zahraniční účet opravdu požadovaných 200 liber, ovšem nebyla schopna s jistotou odpovědět. Veronika nakonec zavolala známému, kterého se zeptala na aktuální kurz, částku přepočítala a na složenku napsala ekvivalent v korunách. Je toto běžná praxe zasílání peněz do ciziny nebo existuje jednodušší cesta? Jak nejlépe zaplatit částku v cizí měně?

V bance si lze vybrat

Finanční domy nabízejí několik možností jak provést zahraniční platbu. Peníze na účet lze poslat převodem z účtu, a to zadáním na přepážce banky nebo prostřednictvím kanálů přímého bankovnictví. Částku je možné ve většině peněžních institucí zadat jak v korunách a uvést měnu platby, tak i přímo v měně platby. "Klient zadává částku, kterou chce poslat v příslušné cizí měně. Jeho účet je pak zatížen protihodnotou v měně, v níž je účet veden, a to kurzem deviza 'prodej' platným v den zatížení účtu klienta," říká Věra Čarná z tiskového oddělení České spořitelny.

Nic není zadarmo

Oproti tuzemským platbám si klienti v případě placení do zahraničí sáhnou hlouběji do kapsy. Poplatek se obvykle vypočítává jako 1 % ze zaslané částky, existuje ovšem minimum a maximum, která zákazníci zaplatit musí. Ta se banku od banky liší, pohybují se okolo 150 Kč pro minimum a až 2 000 pro maximum.

Výpočet poplatků za odchozí zahraniční platby
Česká spořitelna
(profil, názory)
1 %, min. 200 Kč a max. 1 500 Kč
ČSOB
(profil, názory)
1 %, min. 200 Kč a max. 1 700 Kč
eBanka
(profil, názory)
1 %, min. 200 Kč a max. 1 500 Kč
Citibank
(profil, názory)
1 %, min. 300 Kč a max. 2 000 Kč
GE Capital Bank
(profil, názory)
1 %, min. 220 Kč a max. 1 500 Kč
HVB Bank
(profil, názory)
0,9 %, min. 500 Kč a max. 2 400 Kč
Komerční banka
(profil, názory)
1 %, min. 200 Kč a max. 1 700 Kč
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
1 %, min. 200 Kč a max. 1 700 Kč
Raiffeisenbank
(profil, názory)
0,25 % min. 500 Kč
Živnostenska bank
(profil, názory)
1 % min. 200 Kč a max. 1 500 z účtů klientů ŽB pokladnou, 0,8 % min 200 Kč a max. 1 000 elektronicky či prostřednictvím call centra, pro neklienty 1 % min. 1 000 Kč
Volksbank CZ
(profil, názory)
Volksbank-Transfer (převod v eurech v rámci koncernu Volksbank 240 Kč, v ostatních případech 1 % min. 300 Kč a max. 1 700 Kč
Zdroj dat: Banky

Důležité je rozlišovat typ platby; peněžní domy rozlišují tři, z kterých lze zvolit. U takzvaného převodu typu OUR hradí poplatky finanční instituce a korespondenční banky plátce, to znamení klient (strženy dodatečně z konta klienta). U převody typu BEN vše hradí příjemce a u typu SHARE platí poplatky tuzemské banky plátce a poplatky korespondenční banky příjemce. V případě plateb SHARE si musí zákazníci dát pozor na to, jakou částku zadají. U některých bank jim totiž budou poplatky strženy z částky platby, to znamená, že příjemce obdrží peněz méně, než kolik bylo zadáno na platebním příkazu.

IBAN = International Bank Account number, mezinárodní standard bankovních čísel účtů v zemích Evropského hospodářského prostoru (EU + Norsko, Island a Lichtenštejnsko). Jednoznačně identifikuje číslo účtu příjemce včetně země a banky, kde je veden.
BIC = swiftová adresa příjemce, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) je mezinárodní systém, který umožňuje bankám na celém světě rychlé a bezpečné posílání informací. Každá napojená banka má svůj jedinečný SWIFTový kód, podle kterého je jasně identifikovatelná. Všechny zprávy mají standardizovanou podobu a mohou být proto snadno zpracovány. Z důvodu bezpečnosti je veškerá komunikace šifrována. Velmi často se SWIFT využívá k posílání informací o mezinárodním převodu peněžních prostředků. SWIFTem se předávají pouze zprávy, nejde o žádný zúčtovací systém.

Klient tedy u typu OUR k uvedeným poplatkům ještě připlatí. U eBanky je to za transakce do všech zemí 300 Kč, v Komerční bance 600 Kč a ve Volksbank CZ například ekvivalent 20 eur (to je 636,6 Kč) při platbě do Švédska, 12 liber do Velké Británie (to je 568,7 Kč) či 500 Kč do USA (v tomto případě bude částka zaúčtována přímo v platbě).

Ještě o několik stovek navíc klienti vydají v případě expres či urgentních plateb. V Komerční bance tak zaplatí 500 Kč za expres platbu, u které budou peněžní prostředky připsány nejpozději jeden pracovní den po odepsání částky z účtu klienta a 1 000 Kč za urgentní platbu (500 Kč prostřednictvím internetbankingu), při níž bude hotovost na kontě příjemce v den odepsání z účtu zákazníka. U eBanky a Volksbank CZ, které nerozlišují platby expres a urgentní, by si klienti připlatili 500 Kč.

Správně vyplněný formulář

Speciálním případem jsou platby do států EU a Evropského hospodářského prostoru (EHP). U nich si klienti musí dát pozor na správné vyplnění všech požadovaných údajů na příkazu. Pozornost musí věnovat především uvedení čísla účtu ve formátu IBAN a BIC banky příjemce. Nesplnění těchto podmínek může znamenat dodatečné účtování poplatků za ruční zpracování v korespondenčních bankách.

1. června a změny v ČSOB

Přeshraniční platby (podle směrnice CredEuro) neboli "europlatby", tedy platby do EU a Evropského hospodářského prostoru, budou mít jednotný poplatek 250 Kč za odchozí platby.
Zahraniční platby, tedy do dalších zemí za sníženou cenu 0,7 % min. 250 Kč a max. 750 Kč.
Ani do jedné z této skupiny nepatří Slovensko, pro které i nadále platí stejné ceny jako pro platby v České republice.

Některé banky tyto takzvané "europlatby" cenově zvýhodňují. GE Capital bank od 1. května snižuje standardní poplatek (1 %, min. 220 Kč a max. 1 500 Kč) o 50 Kč. ČSOB zase od 1. června zavede jednotnou cenu 250 Kč pro odchozí platby.

Tyto přeshraniční platby navíc znamenají značné zrychlení převodu. Banky ve většině případů slibují připsání plateb ve stejný den, kdy je má banka k dispozici. Jiné zahraniční platby dojdou na účet příjemce další den po zadání příkazu, nejdéle pak do 2 až 5 dní. Zaleží na době zadání příkazu a také na peněžním ústavu příjemce.

Nesmíte zapomenout na to, že ani příchozí platby nejsou zadarmo. V HVB Bank za ně zaplatíte 0,9 % z příchozí částky, min. 350 Kč a max. 2 200 Kč (do sumy 2 000 Kč zaplatíte 200 Kč) a v ČSOB od 1. června 150 Kč.

Doba připsání platby na účet příjemce
Česká spořitelna do druhého dne
ČSOB do 2 pracovních dní
eBanka do 2 až 3 dní v EHP, ostatní země do 3 až 5 dní
Citibank do 3 dní
GE Capital Bank banka zpracovává platby ten samý den, pokud klient dodrží lhůtu podání příkazu do 12 hodin, pokud podán později, banka zpracuje následující bankovní pracovní den. Vlastní připsání záleží na bance příjemce, nejpozději do 5 dní.
HVB Bank v rámci skupiny Volksbank a v eurech do 1 dne, ostatní platby do 2 až 4 dní
Komerční banka do 2 pracovních dní
Poštovní spořitelna do 2 pracovních dní
Raiffeisenbank do 2 až 5 dní
Živnostenská banka nejdéle do 5 dní, běžně do 4 dní
Volksbank CZ pokud klient podá příkaz do 12 hodin, tak do druhého dne, v ostatních případech obvykle do 2 dní, maximálně do 5 dní
Zdroj dat: Banky
Poznámka:
Připsání prostředků na účet příjemce záleží na podmínkách jeho banky.

Na poště je levně

Na banky jste zanevřeli a chcete poslat hotovost do zahraničí z pošty? To není možné prostřednictvím poštovní poukázky (pouze na Slovensko ano). Dají se poslat pouze peníze vyplácené příjemci v hotovosti, to znamená ne na běžný účet v bance; do 46 zemí světa a maximálně 70 000 Kč.
"V případě posílání hotovosti mezinárodní poštovní poukázkou se na poště podá hotovost v ekvivalentu českých korun podle kurzu ČSOB 'valuty – prodej'," vysvětluje tiskový mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Poplatek za zaslání hotovosti je nižší než u finančních ústavů. Za částku 23 712 Kč by zájemci na poště zaplatili 145 Kč, v bance ale 232 Kč. Doba, za kterou příjemce platbu dostane, není podle Vančury ničím stanovena. "Záleží na rychlosti poštovní přepravy a doručování v zemi adresáta," uvádí.

Už jste někdy posílali peníze do zahraničí? Měli jste s bankou při převodu na zahraniční účet nějaké problémy? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2004 21:39, business as usual

nechapu o jakych problemech je zde rec, v ebance se zahranicni platba zadava pres internet, bohuzel poplatek je min. 500 Kc (OUR), ale to je problem u vsech ceskych bank

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 5. 2004 9:27, Martin Kubík

Už jste s těmi svými antispořitelními kecy otravný, Koldo. Což takhle zkusit něco nového? Všichni bychom ocenili věcné příspěvky místo toho, jak využijete úplně jakékoliv téma na to, abyste říkal, jak vám spořitelna šlápla na kuří oko...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB... celý článek

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

30. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

Vyplatí se po vstupu České republiky do EU otevřít si účet u některé ze zahraničních bank? Po prvním květnu u nás může začít podnikat jakákoli zahraniční banka. Můžeme se těšit na zostření... celý článek

Evropské finále je zároveň start

30. 4. 2004 | Martin Zika

Evropské finále je zároveň start

Zítra se oficiálně staneme členy Evropské unie. Není jednoduché říct, co nám toto členství přinese. Jedno je ale jisté: nic nedostaneme zadarmo.

Lesk a bída sociální Evropy

8. 4. 2004 | Vendula Hilkovičová

Lesk a bída sociální Evropy

V souvislosti se vstupem do EU nás čeká řada změn i v oblasti sociálního zabezpečení. Víte, co všechno budete muset podstoupit, když se například zraníte na dovolené v zahraničí? Nebo... celý článek

Podniky v EU: odkud tečou peníze?

31. 3. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: odkud tečou peníze?

Podpora podnikání v užším slova smyslu zabírá pouze malou část rozpočtu EU. Získat ji mohou i české subjekty, ale výhradně malé a střední podniky. V nabídce dominují záruky za komerční... celý článek

Partners Financial Services