Přes internet lze zřídit už i půjčku

Přes internet lze zřídit už i půjčku
Máte zájem o úvěr nebo kreditní kartu a přitom nejste právě milovníci vyřizování podobných záležitostí na pobočce banky? Citibank nabízí od konce loňského roku možnost sjednání těchto produktů přes internet. Vyzkoušeli jsme, jak nová služba funguje.

Na obsluhu běžných účtů pomocí internetového bankovnictví si už většina klientů bank zvykla. Jak ale zareagují na možnost zřídit si přes internet úvěr nebo kreditní kartu? 

O internet je zájem

Zvýšení zájmu o přímé bankovnictví zaznamenaly všechny banky (psali jsme o tom v článku Počet příznivců přímého bankovnictví roste). Není proto divu, že svou internetovou nabídku stále rozšiřují. Citibank (profil, názory) v listopadu loňského roku představila novou verzi internetového bankovnictví, která poskytla pohodlnější obsluhu osobních financí klienta. Umožnila totiž sledovat všechny transakce jak na běžném účtu, tak i na kreditní kartě a zároveň pohyby na termínovaných vkladech.

O zvyšující se oblibě internetového bankovnictví si přečtěte v článku Počet příznivců přímého bankovnictví roste.

Nově také zákazníkům nabídla možnost objednat si on-line kreditní kartu (profil, názory) nebo Osobní půjčku (profil, názory). Je tedy první bankou, u které si tyto produkty můžete pořídit bez návštěvy pobočky. Předběžně si můžete přes internet sjednat půjčku i v GE Capital Bank (profil, názory) nebo si ji zřídit v eBance (profil, názory). V případě GE Capital Bank ale po jejím schválení musíte například přibližně do 14 dnů navštívit banku, předat a podepsat potřebné dokumenty.

Jaká je Osobní půjčka Citibank?

bezúčelový spotřebitelský úvěr od 20 000 Kč do 1 milionu Kč

splatnost od 6 do 48 měsíců

možnost pojistit se proti neschopnosti splácet úvěr z důvodu smrti, invalidity nebo pracovní neschopnosti delší 30 dnů

není povinnost mít u banky otevřený běžný účet

věk 25 až 65 let

čistý měsíční příjem 12 000 Kč, potvrzení o zaměstnání a výši příjmů nebo kopie posledního daňového přiznání

pevná telefonní linka domů nebo do práce

Všechno je předběžné

Proces je jak u objednávání kreditní karty tak Osobní půjčky obdobný. Klient vyplní základní kritéria do internetového formuláře. Systém vyhodnotí jeho žádost a poskytne mu předběžné vyjádření. Zároveň si zákazník může určit, jak a kdy si přeje být kontaktován. Call centrum dohodne se zájemcem dle jeho časových možností schůzku za účelem sepsání příslušné smlouvy a převzetí požadované dokumentace.

"Zájemce není nucen navštívit naši pobočku, zástupce totiž přijde za ním," vysvětluje Andrea Machálková z tiskového oddělení banky. "V případě schválení žádosti o kreditní kartu a jejího vydání je mu zaslána poštou. Osobní půjčka je zase zaslána na klientův účet, který si zvolil." Veškeré podmínky pro získání kreditní karty nebo úvěru se neliší od standardních požadavků, kdy o ně klient žádá na pobočce (více viz sloupky vlevo a vpravo).

Jednu novinku tu přece jen najdeme, je určena držitelům kreditních karet. Ti si mohou vedle základních funkcí přímého bankovnictví, jako je například zjištění aktuálního zůstatku na kartě nebo volného limitu, změnit PIN své karty.

A jak jsou tyto operace zabezpečeny? Podle Machálkové jde při žádosti o půjčku nebo kreditní kartu o zabezpečenou internetovou komunikaci mezi peněžním ústavem a prohlížečem klienta podle standardů Citibank. Pro změnu PINu pak o zabezpečenou komunikaci podle standardů banky, která je stejná jako pro uživatele internetového bankovnictví. Co to znamená? Ověřování oprávněnosti přístupu uživatele se děje pomocí mechanismu "dotaz - odpověď", který zajišťuje, že PIN pro přístup do Citibank Online nikdy neprochází veřejnou sítí, a to ani v zašifrované podobě.

Jaká je Citibank kreditní karta?

do konce ledna 25 % ročního poplatku (250 Kč za stříbrnou a 500 Kč za zlatou kartu)

pokud utratíte 3 000 Kč v prvních 3 měsících, roční poplatek vrácen

51 dní bezúročného období

kreditní limit ve výši až trojnásobku čisté měsíční mzdy (stříbrná karta limit minimálně 18 000 Kč, zlatá 135 000 Kč)

měsíční minimální splátka 5 % z nesplacené výše půjčky v daném měsíci

vyšší bezpečnost lze zajistit umístěním fotografie a podpisu na přední stranu karty

roční úroková sazba 26,4 %

výběr z bankomatu je zpoplatněn 3 % z vybírané částky (minimálně 70 Kč)

O úspěšnosti nové nabídky nechce banka mluvit, podle Machálkové jde o důvěrné informace. V tiskové zprávě z minulého týdne však banka uvedla, že přes internet prodala stovky kreditních karet.

Vše se musí vyzkoušet

Produkty jsme si zkusili přes internet objednat. Na internetové stránce banky, kde si lze přečíst podrobné informace, jsme v pravém horním rohu našli rámeček s textem "Požádejte si o kreditní kartu/Osobní půjčku on-line". Po zvolení této možnosti se otevře nové okno, v němž dojde k prověření bezpečnosti.

Pokud je vše v pořádku, můžete pokračovat dále. Zobrazí se vám stránka s jednoduchým formulářem, do kterého se musí zadat jméno a příjmení žadatele, věk, zaměstnání, výše měsíčního příjmu, elektronická adresa, číslo mobilního telefonu a poštovní adresa. Po odeslání tohoto formuláře se otevře okno s gratulací k předběžnému schválení žádosti. Zákazník se také dozví, že ho do dvou dní kontaktuje zaměstnanec banky a domluví s ním místo setkání s finančním konzultantem.
Do dvou dní nám pracovník banky opravdu zavolal. Ani v jednom z kroků jsme si ale nemohli určit, jak a kdy si přejeme být kontaktováni.

V každém případě je tato nová služba další krokem ke zpříjemnění kontaktu klienta s bankou. Byť nelze celou proceduru provést přes internet, zákazník si může oba produkty zařídit třeba z domova, aniž by musel navštívit pobočku banky.

Co si o této službě Citibank myslíte? Využili byste ji? Proč? Považujete tuto nabídku za vstřícný krok ke klientovi nebo pouze za marketinkový trik jak přilákat nové zákazníky?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2004 16:25, David

Proč žádná z bank neuvede u svého produktu RPSN? nebo už ten zákon neplatí?

+55
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

11. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

"Lidé jsou zvyklí chodit si pro peníze do banky, mít hotovost v ruce, ovládání účtu přes internet příliš nedůvěřují." Takové tvrzení už dávno není pravda. Potvrzuje to téměř dvojnásobný... celý článek

SERVIS 24 Internetbanking

11. 2. 2003 | Petra Postlova

SERVIS 24 Internetbanking zvolen Finančním produktem roku 2002 a má již více než 91 000 aktivních klientů

Bez internetu ani ránu - průvodce online bankovnictvím

1. 1. 2003 | Dušan Hradil

Zatímco v minulých letech se banky rozhodovaly, zda vůbec nabídnout internetový přístup k běžnému účtu, dnes je pro ně existenční nutností. Boj o klienta vyhraje ten, kdo správně skloubí... celý článek

Jedenáctý se představuje

7. 11. 2002 | Dušan Hradil

Jedenáctý se představuje

Desítka bank nabízejících internetové bankovnictví se rozrůstá o nového konkurenta, se svým zbožím na trh totiž přichází Volksbank. Podívejte se, jak vypadá její aplikace a co všechno... celý článek

Spořitelní internetbanking v novém kabátě

31. 10. 2002 | Dušan Hradil

Spořitelní internetbanking v novém kabátě

První listopadové pondělí spustí Česká spořitelna novou verzi svého internetového bankovnictví. Chcete vědět, jak vypadá a co nového umí? Otestovali jsme ji v pilotním provozu a dnes... celý článek

Partners Financial Services