Studenti prémii 10 000 korun přece získají

Studenti prémii 10 000 korun přece získají
Zrušení spořitelní prémie v České spořitelně vzbudilo značný rozruch veřejnosti. Banka nyní přišla s definitivním řešením tohoto problému. Prémii za červený diplom získají všichni studenti, kteří si účet založili do 31.3. 2003.

Česká spořitelna na jaře změnila podmínky konta Sporostudent, desetitisícový bonus pro absolventy s červeným diplomem snížila na tisícovku. Po vlně protestů zavedla jakési přechodné řešení, prémii opět zvedla na 10 000 Kč, ovšem pouze pro ty absolventy s vyznamenáním, kteří o ni zažádají do konce roku 2003.

Premianti s červeným diplomem, kteří by podle přechodného rozhodnutí České spořitelny na magickou prémii nárok neměli, si už nemusí zoufat. Banka totiž rozhodla, že bonus dostanou všichni klienti, kteří si do konce letošního března založili "staré" konto Sporostudent a dokončí studia do roku 2010. To platí jak pro studenty, kteří si původní konto převedli na nový Student+, tak i pro ty, kteří stále vyčkávají, co se bude dít a zůstávají zatím věrni Sporostudentu.

Vyhráli studenti nad bankou?

Na našich stránkách jste se o přeměně účtu České spořitelny (profil, názory) a s tím spojeným rušením 10 tisícové prémie mohli dočíst v článcích Nebudeme se přece soudit se studenty, Spořitelna podlehla tlaku, Mávnete rukou nad 10 000 korunami nebo Spořitelna mění studentské konto.

A co říká spořitelna na to, že opět změnila rozhodnutí? "Studentům vlastně vycházíme vstříc, nechceme se s nimi soudit. Navíc se jedná o 1-2 % ročně z majitelů studentských kont, což pro nás neznamená žádnou dramatickou částku," říká ředitel úseku řízení obchodu Jiří Škorvaga. "Banka ale nechce připustit, že by nemohla kdykoliv zrušit starý a zavést produkt nový. Na druhou stranu uznáváme, že jsme zpočátku nezvolili zrovna nejlepší způsob komunikace se studenty, mohli jsme naše záměry vysvětlit lépe," dodává.

Banka také uvádí, že ji k rozhodnutí nevedl tlak studentů, ten prý v poslední době povolil. Neví ani o podání žaloby. To však vyvrací absolvent právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Tomáš Uherek. "Žalobu jsem podal 31.7.2003 u městského soudu v Praze. Dodnes se ale nic nestalo." Nad řešením České spořitelny se jen usmívá. "Podle informací splnili jen polovinu toho, co měli. Prémii sice vyplatí, aby ukázali svou dobrou vůli. Ale to přece není to, k čemu se zavázali. Jestliže neuznají právní nárok studentů, žalobu nestáhnu. Chtějí se z toho pouze vyvlíknout," konstatuje.

To, že studenti mají na peníze právní nárok, banka ostře odmítá. Podle ní nebyla konkrétní výše mimořádné prémie součástí ani produktu, ani smluvní dokumentace uzavřené se studenty, zmíněna byla pouze existence bonusu. "Studenti se odvolávají především na informace v produktovém letáku, kde konkrétní částka uvedena byla a jediným omezením bylo drobné písmo na konci letáku upozorňující na jeho ´informativní charakter a omezenou časovou platnost´," uvádí hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka. "Právně je ale nedůležité, co je na letáčku. Nemůže se tím ohánět ani student, ani banka." Od vzniku produktu Sporostudent se navíc v roce 1997 obměnilo celé obchodní oddělení a ti produkt vlastně zdědili. Tehdejšímu zavedení prémie příliš nerozumí. "Proč by banka měla studenty odměňovat za dobré studium," ptá se Jiří Škorvaga.

Bakalářů se změna netýká

Pro koho se novým řešením nic nemění, jsou bakaláři. Pro ty ve větším případě vyplácení prémie prostě neplatí. Bonus dostanou pouze ti absolventi bakalářského programu, kteří už nemohou ve svém oboru pokračovat dál. Na intranetu banky prý existuje seznam těchto oborů, uvedli zástupci banky. Důvodem je hlavně to, že jak akademická obec, s kterou finanční instituce konzultovala změny, tak i banka chce motivovat mladé lidi ke studiu magisterských programů.

Co si myslíte o novém řešení České spořitelny? Vychází opravdu studentům vstříc? Mají studenti na prémii nárok?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nebudeme se přece soudit se studenty

12. 8. 2003 | Michal Hazi

Nebudeme se přece soudit se studenty

Když loni v prosinci změnila Česká spořitelna podmínky poskytování prémií ke studentskému účtu, lavinu kritických článků a hrozby soudních sporů ze strany studentů nečekala. Dnes by... celý článek

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

14. 5. 2003 | Michal Hazi

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

Spořitelna připravila tisíce klientů o slíbené prémie. Projde jí to, nebo může čekat sérii žalob?

Spořitelna mění studentské konto

27. 3. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna mění studentské konto

Snížení finančních prémií, zato však více služeb zdarma, lepší úročení a vyšší kontokorent. Tak lze stručně charakterizovat nové studentské konto České spořitelny. Bude pro klienty... celý článek

Partners Financial Services