Bejvávalo, bejvávalo, v Živnobance levno

Bejvávalo, bejvávalo, v Živnobance levno
Na českém bankovním trhu dochází k překvapenému střídání stráží. Zatímco eBanka s pověstí dražší peněžní instituce zlevňuje, tak doposud levná Živnobanka ceny zvedá.

Živnostenská banka, jedna z doposud nejlevnějších bank, aktualizovala svůj sazebník a změnila nabídku některých produktů. Klienty jistě nepotěší zdražení některých služeb. Banka tvrdí, že jako satisfakci jim nabízí balíčky Osobní menu.

Novoty aneb co je jinak

Klienti banky jsou především nespokojeni se zdražením několika položek běžného účtu. Z nuly na 30 Kč totiž vyskočilo nejen měsíční vedení účtu, ale i paušální poplatek za přímé bankovnictví. Telefonní bankovnictví stojí tedy měsíčně 30 Kč a klient navíc zaplatí za volání operátorovi 6 Kč a hlasovému "automatu" 3 Kč. Dále peněžní instituce zavedla poplatek za platby mezi účty v bance  (papírový příkaz k úhradě stojí 10 Kč, elektronické zadání 2 kč)  a za provedení platby na základě trvalého příkazu nebo inkasa uvnitř Živnobanky (2 Kč). Jak už jsme uvedli, banka klientům na oplátku nabízí balíčky, jejichž vedení není nejlevnější, ale nabízí většinu služeb bez poplatku. S Osobním menu standard (měsíční vedení 99 Kč), forte (měsíční vedení 149 Kč) a grand  (měsíční vedení 289 Kč) získají zdarma trvalé platby, inkaso, vydání a vedení platebních karet (u standardu platební kartu elektronickou, u dvou dalších embosovanou debetní nebo kreditní), přímé bankovnictví a správu a vedení kontokorentu.

Roční náklady na vedení běžných účtů
Roční náklady na
Živnostenská banka
(profil, názory)
Česká spořitelna
(profil, názory)
Komerční banka
(profil, názory)
vedení účtu

360 Kč

0 Kč

360 Kč

na měsíční výpisy

120 Kč

136,8 Kč

0 Kč

vedení přímého bankovnictví

360 Kč

240 Kč

1 176 Kč

vedení elektronické platební karty

150 Kč

150 Kč

200 Kč

VEDENÍ ÚČTU CELKEM

990 Kč

526,8 Kč

1 736 Kč

Vysvětlivky: Pro srovnání jsme vybrali banky, které v České republice patří k levnějším.

Důvody pro změnu cenové strategie jsou podle banky zřejmé. "Následujeme konkurenci a přizpůsobujeme se jí," vysvětluje tiskový mluvčí Karel Ježek. "Nezdražujeme, ale zavádíme nové produkty a obsluhu nadprůměrné kvality za přijatelnou cenu," dodává. Podle Ježka banka poplatky za vedení účtů neuplatňuje u stávajících klientů a zákazníky, kterých se změny týkají, bude instituce včas informovat. Pro nové klienty platí zdražení od 1. října, stálí zákaznící ho pocítí za měsíc.

V bance dochází i ke snižování cen. Banka snížila úrokové sazby u hypoték a zlevnila vedení účtu ke kreditním kartám VISA (50 Kč) a k dodatkové kartě (zdarma).

Je to někde naopak?

Ne každá banka ale poslední dobou zdražuje. Mezi dražší instituce patřící eBanka (profil, názory) přichází s novými výhodami pro zákazníky. Banka uživatelům osobního účtu totiž poskytuje bezplatné vedení účtu a nulové měsíční poplatky za poskytování přímého bankovnictví. To ale platí pouze pro ty klienty, kterým na konto měsíčně přichází výplata přesahující částku 15 000 Kč u cenového programu Základ a 30 000 Kč u programu Plus. Dříve klienti zaplatili za vedení osobního účtu 64 Kč v cenovém programu Základ a 94 Kč v programu Plus. Nyní tedy klienti, kteří splní požadavky minimálního měsíčního příjmu, ušetří ročně s programem Základ 768 Kč a s programem Plus 1128 Kč.

Kolik stojí služby Osobního účtu eBanky (profil, názory)*?

Položky
Cena (v Kč)

Vedení účtu

0

Cena měsíčního výpisu

3,90

Vydání a vedení platební karty

240 ročně za elektronickou, 450 za embosovanou

Výběr z bankomatu

4,90 eBanky; 29,90 ČS, HVB, Euronet a ŽB; 24,90 ostatní

Přímé bankovnictví

0

Vysvětlivky: * - Ceny platí pro klienty, kterým na konto měsíčně přichází výplata přesahující částku 15 000 Kč u cenového programu Základ a 30 000 Kč u programu Plus
Zdroj: Peníze.CZ

Při tvorbě změn finanční instituce vycházela ze srpnových údajů Českého statistického úřadu, podle kterých průměrná hrubá mzda v České republice v prvním pololetí roku 2003 dosáhla 17 084 Kč. "Chceme zvýhodnit klienty, kterým jejich osobní účet slouží jako hlavní konto," říká výkonný ředitel oblasti Marketing a produkty eBanky Petr Pištělák. Banka také dodává, že se zavedením nové cenové politiky nebude měnit žádné položky v ceníku. Noví klienti si mohou cenové programy zvolit při zakládání konta, současní zákazníci za změnu zaplatí 169 Kč.

Co si myslíte o zdražení Živnostenské banky? Jsou výhodné balíčky opravdu výhodné? Která banka je teď nejlevnější? Připojte svůj názor či zkušenost!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 72 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2003 8:14

Jo, chodil jsem do teto banky rad, nikde rady a sluzby na urovni.
A navic zdarma - pardon - vykompenzovali si to na urocich - maji je nejmensi ze vsech bank. Takze, vse pochopitelne zrusim - nemuzeme se
nijak branit - pripada mi to jako VYDIRANI. To se dalo cekat, kdyz
do nejstarsi banky sveta vstoupila italska coza nostra.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2003 12:05, dvd

Bankám prostě nestačí to, že si peníze půjčují za 0 % a za 10 % je půjčují dále. Zákazníku plať! Je ale zajímavé, že ti všichni úžasně (všeho ?) schopní zahraniční vlastníci si v Česku dovolují to, co by je u nich doma ani nenapadlo.

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (72 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

SMS o mém účtu

2. 10. 2003 | Kristýna Havligerová | 2 komentáře

SMS o mém účtu

Nemáte přístup k internetu každý den, a přesto byste rádi věděli o každé změně zůstatku na účtu, příchozích a odchozích platbách nebo třeba informacích o inkasu? Potom si pořiďte SMS... celý článek

Rodinné peníze II.

1. 10. 2003 | Kristýna Havligerová

Rodinné peníze II.

Minulý týden jsme uveřejnili článek o novém produktu HVB Bank Konto Rodina. Zjistili jsme však, že informace, které jsme získali na informační lince peněžní instituce, nejsou správné.... celý článek

Banky, pozor na citlivé údaje

30. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Banky, pozor na citlivé údaje

Od loňského listopadu mohou banky zpracovávat citlivé údaje bez vašeho souhlasu. To se nelíbí Úřadu pro ochranu osobních údajů, v současné době se proto chystá novela zákona.

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, jak je moje firma úspěšná!

24. 9. 2003 | Simona Ely Plischke

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, jak je moje firma úspěšná!

Česko rozhodně není rájem podnikatelů, počínaje 25. zářím se ale má situace začít měnit k lepšímu. Právě u nás se totiž rozjíždí unikátní projekt, který má malým a střední firmám výrazně... celý článek

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

18. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

Elektronické karty jsou pro každého, na embosované karty si však sáhne jenom někdo, protože náklady na jejich vedení jsou vyšší. Mají oproti elekronkám několik výhod, jsou ale dražší... celý článek

Partners Financial Services