Rodinné peníze II.

Rodinné peníze II.
Minulý týden jsme uveřejnili článek o novém produktu HVB Bank Konto Rodina. Zjistili jsme však, že informace, které jsme získali na informační lince peněžní instituce, nejsou správné. Nabídka banky tak v článku vyzněla horší, než ve skutečnosti je.

Konto Rodina nabízí HVB Bank (profil, názory) klientům od začátku září. Jde o balíček produktů a služeb, které klient získá za jeden měsíční paušál. Základem je hlavní běžný účet, ke kterému si rodina může otevřít jeden nebo dva další podúčty. Smyslem je tedy vedení jednoho společného účtu, na kterém lze spořit a platit společné výdaje domácnosti, a jednoho či dvou dalších podúčtů pro individuální potřeby obou partnerů.

Se založením účtu získáte i některé výhody. A tady se liší informace, které jsme získali od pracovníka na informační lince od těch, které nám poskytla mluvčí banky Renata Pintravová. Na takzvané infolince jsme se totiž dozvěděli, že většina výhod Konta Rodina se vztahuje pouze na hlavní běžný účet, to však podle mluvčí peněžní instituce není pravda. Co je tedy jinak? V minulém článku jsme uvedli, že vedení platebních karet zdarma platí pouze pro hlavní běžný účet. Renata Pintravová ale uvádí, že banka klientovi striktně neurčuje, k jakému účtu může platební karty využít. Zákazník se tedy může libovolně rozhodnout, ke kterému z účtů bude kartu používat.
Další nesrovnalostí je pak cena měsíčních výpisů, které jsou u všech tří účtů zdarma.

A jaké jsou tedy zbylé výhody Konta Rodina? Je to především levný výběr, 9 Kč, ze všech bankomatů na území České republiky a možnost využití tří kanálů přímého bankovnictví, online banking, telebanking a GSM banking, ke všem variantám konta zdarma. Klienti mohou získat i kontokorent a automatický převod nadlimitního zůstatku na termínovaný vklad.

Kolik stojí produkty a služby konta rodina?

Měsíční vedení Konta Rodina Uno

94 Kč

Měsíční vedení Konta Rodina Duo

114 Kč

Měsíční vedení Konta Rodina Trio

124 Kč

Počáteční vklad na jeden účet

2 000 Kč

Cena jedné mezinárodní embosované platební karty VISA Clasic či MasterCard

zdarma

Cena jedné mezinárodní elektronické karty platební Maestro

zdarma

Cena mezinárodní elektronické platební karty Maestro pro dítě 

150 Kč

Měsíční výpisy poštou ke každému z účtů

zdarma

Přímé bankovnictví

zdarma

Výběry z bankomatů na území České republiky

9 Kč

Zrušení jednoho účtu

400 Kč

 

Zajímalo nás, jestli některá z bank nabízí klientům podobný produkt. Účet s podobným názvem nabízí Poštovní spořitelna (profil, názory). Jde o postžirový účet Rodina program, u kterého klient získá v ceně měsíčního paušálu platební maxkartu pro majitele účtu i jednu další oprávněnou osobu, zřízení povoleného čerpání, phonebanking bez omezení počtu volání a měsíční výpis z účtu. Jde tedy o běžný účet bez "rodinných výhod".

Už víme, kolik klient bance zaplatí za jednotlivé služby a produkty Konta Rodina, na kolik se však vyšplhají roční náklady, si ukážeme v následující tabulce.

Jaké jsou roční náklady na vedení rodinného konta u HVB a sporožirového účtu České spořitelny?
Konto Rodina
(profil, názory)
Sporožirový účet*
(profil, názory)

Konto Rodina Uno

Jeden účet

Roční náklady na účet**

1 128 Kč

726,8 Kč

Roční náklady na operace***

512 Kč

400 Kč

Celkem

1 640 Kč

1 127 Kč

Konto Rodina Duo

Dva účty

Roční náklady na účet

1 368 Kč

1 254 Kč

Roční náklady na operace

964 Kč

716 Kč

Celkem

2 332 Kč

1 970 Kč

Konto Rodina Trio

Tři účty

Roční náklady na účet

1 788 Kč

1 780 Kč

Roční náklady na operace

1 416 Kč

1 032 Kč

Celkem

3 204 Kč

2 812 Kč

Vysvětlivky: * Jedním z důvodů, proč jsme pro srovnání vybrali Českou spořitelnou (profil, názory), je její pozice jedničky na trhu. ** Roční náklady na účet zahrnují vedení účtu, platební karty (k jednomu účtu embosovanou, k ostatním dvěma elektronické), cenu měsíčních výpisů a vedení přímého bankovnictví. *** Roční vedení na operace zahrnuje 48 výběrů z bankomatů (u druhé banky předpokládáme, že klienti budou vybírat v bankomatech své banky, v případě výběru z cizího bankomatu by se čísla zvýšíla), 12 plateb SIPO a 4 trvalé příkazy (u trvalého příkazu a SIPA volíme sazbu pro odeslání do cizí banky).

 

Smyslem účtu je tedy vedení jednoho hlavního účtu pro společné úspory rodiny nebo i dvou dalších možných pro osobní potřeby partnerů. Je to určitě zajímavý nápad, trochu však chybí zlevněné převody mezi účty, které by rodina zcela určitě ocenila. "O zvýhodněných transakcích mezi účty neuvažujeme z důvodu nezájmu klientů, který se projevil při testování produktu," uvádí ale Renata Pintravová. "Respondenti uváděli, že budou provádět mezi účty maximálně 1 až 2 platby měsíčně a úspora tak není nijak zajímavá," dodává.

Za zmínku stojí i to, jak je ošetřeno vlastnictví konta, neboli kdo je majitelem účtu. V případě, že by byl majitel jeden a druhá osoba získala přístup k účtu, neztrácela by se snad ona výhoda individuálního spravování financí? Podle mluvčí banky je ovšem temím podúčet pouze technický, kvůli jasnější komunikaci s klientem. Jedná se totiž o osobní běžné účty, kdy se majitelem havního účtu stává jedna osoba, "pomyslná" hlava rodiny. Ta pak k účtu zřizuje zmocnění pro další osobu, tedy partnera, a je také majitelem svého soukromého účtu. "Další člen rodiny vlastní druhý podúčet. Smluvně i technicky je vztah ošetřen tak, že je vždy zřejmé, že se jedná o produkty v rámci souboru Konto Rodina. Dále už zůstává na klientech, jak široce si vzájemně důvěřují a chtějí navzájem disponovat s účty. Bankovní poradci pak klientům vysvětlí, jak správně postupovat, aby bylo požadované soukromí bezpečně zachováno," vysvětluje Renata Pintravová.

A jak je to s rozvodem? V takovém případě banka neřeší rodinné vztahy a řídí se platnými obchodními podmínkami. "Předpokládáme, že dojde buď ke zrušení účtů či ke zrušení zmocnění pro druhou osobu. Zrušit může účet vždy pouze majitel účtu," konstatuje mluvčí banky.

Co si myslíte o Kontu Rodina? Je podle vašeho názoru výhodné? Pořídili byste si ho, nebo raději zůstanete u nezávislých kont? Připojte svůj názor či zkušenost!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

2. 9. 2003 | Dušan Hradil

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

"Tak to teda ne, jde o jasné omezení svobody spotřebitele," ohrazuje se Sdružení obrany spotřebitelů. "Nikoli, je to legitimní poplatek," reagují banky. Kdo má pravdu? Kolik a proč... celý článek

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Kde začíná cesta do pekel

8. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Kde začíná cesta do pekel

Půjčovat si na pořízení věcí důležitých pro život, ale i zbytečností, je dnes běžné. Jak ale poznat, kdy jde ještě o snesitelné zadlužení a kdy už zabředáváte do čím dál větších problémů?... celý článek

Partners Financial Services