Zahraniční platby? Složitý a drahý špás!

Zahraniční platby? Složitý a drahý špás!
Zjistit přesnou výši poplatku za poslání peněz do zahraničí či způsob jeho naúčtování je téměř nemožné. Nad výpisem se pak nestačíte divit – ne sto, dvě či tři sta, ale třeba i patnáct set korun na poplatcích za jeden převod.

Zadávání běžných platebních příkazů v rámci banky a do jiných bank v ČR je pro většinu z nás věcí jednoduchou a bezproblémovou. Naproti tomu převod peněz na účet u banky v zahraničí může představovat téměř noční můru, alespoň pro ty méně zběhlé z nás. Dokonce i někteří přepážkoví pracovníci v tom mají pěkný "hokej". A cena? Zahoďte mince, na řadu přicházejí bankovky a vyšší nominále.

Hlavní téma: za kolik

Alfou a omegou a zároveň kamenem úrazu je cena převodu peněz do zahraničí. "To vám nemůžeme říct, to se uvidí až zpětně," tak nejčastěji reagují přepážkoví bankéři. A mají pravdu. Poplatků u zahraničních převodů je totiž několik. Tím prvním je "desátek", o který si řekne vaše banka. Obvykle je to jedno procento z částky, vždy je dáno i absolutní minimum (viz tabulka). Druhou skupinou poplatků jsou výlohy všech bank zapojených do řetězce, kterým platba projde (viz graf v druhé části článku). Opět můžeme počítat se zhruba jedním procentem z výše převáděné částky. Logicky pak vyplývá, že výše celkového poplatku roste s počtem zapojených bank. A konečně čím více korespondenčních partnerů má vaše banka, tím větší šance, že bude výsledný poplatek nižší.

V platebním příkazu odesílatel označí, zda jej chce zadat s tzv. dispozicí BEN, OUR nebo SHARE. Zadáte-li BEN, platí veškeré bankovní poplatky příjemce platby, z vašeho účtu se odečte jen částka převodu. Naopak volba OUR znamená, že všechny poplatky zaplatíme my (tedy odesílatel). SHARE je střední varianta – odesílatel platí jen poplatek své bance, výlohy všech zapojených korespondenčních bank včetně banky příjemce sníží příchozí platbu pro vašeho partnera. Pokud tedy posíláte peníze do zahraničí a chcete, aby vašemu partnerovi dorazila celá částka, zadejte volbu OUR. V obou zbylých případech přijde příjemce o část převáděné částky, která zůstane bankám na poplatcích.

Poplatky bank v České republice při zahraničních transakcích
Banka
Poplatek za příkaz k úhradě do zahraničí *
Způsoby, kterými lze zadat příkaz k úhradě do zahraničí**
Poplatek za příchozí položku ze zahraničí *
Citibank

1 %, min. 300, max. 2 000

P, I, T

zdarma

Česká spořitelna

1 %, min. 200, max. 1 500

P

1 %, min. 50, max. 950

ČSOB

1 %, min. 200, max. 1 700
(1 %, min. 500 + 1 000 jako záloha pro neklienty ČSOB)

P, I, T

1 %, min. 100, max. 1 000

eBanka

1 %, min. 200, max. 1 500

P, I, T

1 %, min. 100, max. 1 000

GE Capital bank

1 %, min. 220, max. 1 500

P

1 %, min. 100, max. 1 000

HVB Bank

0,9 %, min. 500, max. 2 400

P, I, T

0,9 %, min. 350, max. 2 200
(do výše částky 2 000 korun jednorázový poplatek 200)

Komerční banka

1 %, min. 200, max. 1 700
+ 600 na výlohy u dispozice OUR

P, I

1 %, min. 100, max. 950

Raiffeisenbank

0,25 %, min. 500

P, I, T

0,25 %, min. 500

Volksbank CZ

1 %, min. 300, max. 1 700

P, I

0,5 %, min. 100, max. 750

Živnostenská banka

1 %, min. 200, max. 1 500
0,8 %, min 200, max. 1 000 (při zadání elektronicky)

P, I, T

1 %, min. 200, max. 1 000
(do výše částky 2 000 korun bez poplatku)

Vysvětlivky:
* v procentech z převáděné částky, fixní část poplatku v korunách
Uvedený poplatek za příkaz k úhradě se týká jen transakcí s dispozicí OUR a SHARE, neobsahuje v sobě poplatky zahraničních bank. 
** P - pobočka; I - internetbanking; T - telefonní bankovnictví

Stále nevíte za kolik? Tak to je naprosto normální, předem vám v bance neřeknou, do jaké výše se mohou celkové výlohy vyšplhat. Známý je samozřejmě poplatek vaší banky (viz tabulka), počet bank v "řetězci" platby a jejich výlohy se dozvíte až zpětně, zhruba po měsíci. Banka vám je, v případě volby dispozice OUR, dodatečně strhne z účtu. Odlišný způsob zvolily dvě banky. ČSOB (profil, názory) od vás vedle standardního poplatku zinkasuje nevratnou zálohu tisíc korun, ovšem jen u příkazů neklientů banky, zadaných složením hotovosti na přepážce. Celkem by vás takový převod částky 500 EUR přišel na 1 500 korun, tedy zhruba deset procent z částky. Převody z účtu řeší banka "standardně" pozdějším doúčtováním poplatku. S fixním částkou, sloužící k úhradě výloh zahraničních bank (opět jen pro dispozice OUR) se setkáte ještě v Komerční bance (profil, názory), a to ve výši 600 korun. 
 

Jak putují peníze do zahraničí

Na rozdíl od převodů v rámci bank v ČR, kdy jdou peníze přes zúčtovací systém centrální banky, fungují zahraniční platby jinak. Vaše banka má u svých partnerských bank (tzv. korespondenční banky) v zahraničí otevřen účet. Pokud směřuje vaše zahraniční platba na účet u takové partnerské banky (na obrázku banka A), je převod uskutečněn přímo. Není však možné, aby vaše banka měla otevřené účty u všech bank světa. Proto je ve většině případů cesta peněz složitější. Nejdříve jsou převedeny do korespondenční banky, ta je pak dále pošle do své partnerské banky (B), se kterou ta naše nemá přímé spojení. V tomto zjednodušeném případě vstoupil do cesty jeden mezičlánek, v praxi jich může být samozřejmě i víc. Každý mezičlánek tohoto řetězce si za převod naúčtuje poplatek, který ve finále nese buď klient odesílatel či příjemce.

O příjemci musíte vědět "téměř všechno"

Základem úspěchu převodu peněz do zahraničí je vyplnit platební příkaz správně a hlavně úplně. Nestačí vám znát jen číslo účtu příjemce, ale také jeho přesný název (například jméno firmy) a adresu, kterou uvedl své bance. K tomu je třeba uvést i banku příjemce, a to buď názvem a sídlem, anebo tzv. SWIFTovým kódem (viz box na konci článku). Důvodem je to, že čísla účtů na celém světě nejsou tvořena jednotným standardem. V rámci zemí Evropské unie však existuje standardizace v podobě čísla IBAN – viz box na konci článku.

Dále je nutné uvést částku a měnu převodu, včetně vyjádření slovy. Tady většina přepážkových pracovníků připomíná, že je nutné částky vypisovat buď v jazyce země, kam platba směřuje, anebo v angličtině. Pokud s tím má klient problém, bankéř mu může pomoci, ovšem do příkazu smí psát jen klient! Na rozdíl od vnitrostátních převodů se do příkazu povinně píše i účel úhrady, a to slovně. Jednou z posledních položek je volba, kdo bude platit bankovní výlohy spojené s daným převodem (tzv. dispozice - BEN/OUR/SHARE). Mezi doplňkové údaje patří číselné označení platebního titulu (analogie účelu úhrady), kód země či údaje o doručení potvrzení provedení platby (například faxem).

 

Co to je SWIFT Co je to IBAN

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) je mezinárodní systém, který umožňuje bankám na celém světě rychlé a bezpečné posílání informací. Každá napojená banka má svůj jedinečný SWIFTový kód (např. Česká spořitelna má "GIBA CZ PX"), podle kterého je jasně identifikovatelná. Všechny zprávy mají standardizovanou podobu a mohou být proto snadno zpracovány. Z důvodu bezpečnosti je veškerá komunikace šifrována. Velmi často se SWIFT využívá k posílání informací o mezinárodním převodu peněžních prostředků. SWIFTem se předávají pouze zprávy, nejde o žádný zúčtovací systém.

International Bank Account Number (IBAN) je mezinárodním standardem bankovních čísel účtů v zemích Evropského hospodářského prostoru (EU + Norsko, Island a Lichtenštejnsko). Jednoznačně identifikuje číslo účtu příjemce včetně země a banky, kde je veden. I v případě zadání IBANu budou banky u zahraničních platebních příkazů vyžadovat pro kontrolu zadání názvu účtu příjemce a banky, která vede jeho účet. IBAN (u českých účtů má 24 alfanumerických znaků) budou čeští klienti u zahraničních plateb povinně zadávat od vstupu země do EU.

Banky samozřejmě nejsou jedinou alternativou pro platby do zahraničí. Lze využít také služeb České pošty, tady se ovšem připravte až na šestitýdenní lhůtu pro provedení převodu. Oproti bankám, které to zvládnou za zhruba tři pracovní dny až jeden týden, je to opravdu hodně. Na druhou stranu ale ušetříte na poplatku, pošta si u mezinárodní poštovní poukázky typu hotovost-účet řekne o padesátikorunu, v případě eurožira (použitelné jen pro některé země) s "dodací lhůtou" zhruba jeden týden a částce deseti tisíc zaplatíte 250 korun. Dáte přednost ceně, anebo bankovní rychlosti?

Už jste někdy převáděli peníze do zahraničí? Na kolik vás přišly poplatky? Nastaly při převodu nějaké problémy? Těšíme se na váš příspěvek do diskuse!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-191
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2003 23:28

To by mělo platit i u nás od okamžiku, kdy budeme členy EU. Ptal jsem se své banky (Raiffeisen) a kroutějí se jak hadi, bodejť ne, čtři kačky nebo dnešních 300 - 500, to je rozdíl. Doufám, že nebude pro ĆR platit nějaká výjimka, jsme národ výjimek. Zatím to řeším tak, že jsem si založil konto v Německu, kousek za hranicemi, a světe div se - vedení účtu 0,-, internet banking 0,-, převody 0,-, výpisy (do Čech!) taky 0,-. Takhle nějak si představuji bankovní služby.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2003 11:31, Boucek Antonin

Pokud vim ja, tak clearing v ramci Evropske Unie funguje jen pro euro (tedy jednotnou menu evropskeho menoveho systemu), jine meny putuji dal vlastnimi cestami. Clearing pro devizove platby v ramci CR nemohl byt zrusen, protoze meny prochazi pres korespondencni banky bankovnimi systemy jinych zemi (diagram v clanku plati i pro prevod deviz z Ceske sporitelny do Komercni banky) - stejne jako prevod ceskych korun z banky v New Yorku do banky v Londyne prejde pres korunove ucty ceskych korespondencnich bank (a clearingovy system CNB) v Praze.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze strýčkovi do Ameriky raději neposílejte, je to moc drahé

21. 2. 2001 | Petr Vykoukal | 3 komentáře

Peníze strýčkovi do Ameriky raději neposílejte, je to moc drahé

Úhrady do zahraničí mají zajímavou vlastnost, nikdo vám dopředu neřekne, kolik vás bude stát. Především u malých transakcí tak můžete zaplatit až deset procent ze zasílané částky.

Partners Financial Services