Běžný účet - pro podnikatele nutnost

redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2003
Běžné účty jsou klasickým produktem sloužícím nejen k platbám, ale i k rychlému výběru hotovosti. Jsou využívány pro naprostou většinu transakcí, ať už máme na mysli příjem plateb za prodané zboží či služby, úhrady přijatých faktur, splátek úvěrů či leasingu, výplaty mezd zaměstnancům a dalších plateb.

Banky většinou nabízí ucelené balíčky služeb, spojující běžné účty s dalšími produkty do cenově výhodnějších celků. V praxi to vypadá tak, že klient k běžnému účtu dostane služby přímého bankovnictví (komunikace s bankou přes telefon či internet), kontokorent (možnost jít do mínusu) a řadu dalších produktů za jednu cenu.

Prostředky z běžného účtu jsou kdykoliv k dispozici díky platební kartě. Druhou možností, jak se dostat k zůstatku, je výběr peněz na přepážce banky. Výběr hotovosti z bankomatu banky, která vede váš účet, je vždy levnější, než návštěva pobočky. V případě bankomatů ostatních bank je situace obvykle opačná - pobočka vyjde levněji anebo stejně jako bankomat. Nespornou výhodou bankomatů je však jejich otevírací doba 24 hodin denně a téměř žádné čekání ve frontě.

Při platbě v obchodech klient dokonce hradí jen výši nákupu - banka mu nestrhává žádné další poplatky. Pro klienta má bezhotovostní forma provádění plateb také další výhody - snadnost a rychlost. Když potřebuje hotovost, nemusí se omezovat jen na pobočky své banky nebo na území státu, všechny banky již mezi svými službami poskytují také mezinárodní platební karty. Nezapomeňte ale, že při výběru v zahraničních bankomatech platíte vysoké poplatky. V neposlední řadě je nošení platební karty bezpečnější než držení hotovosti. Více o platebních kartách.

Rozhodnutí o výběru toho nejlepšího konta by mělo padnout až po důkladném zvážení podmínek u jednotlivých podnikatelských běžných účtů. Ty se totiž mohou podstatně lišit a nový majitel se může dočkat překvapení v podobě neočekávaných poplatků například za trvalé příkazy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services