Na dovolenou jenom s kartou? Rozhodně ne!

Na dovolenou jenom s kartou? Rozhodně ne!
Pokud se chystáte na dovolenou jen s platební kartou, vše si dobře rozmyslete. Je sice dobrým společníkem, ale ne zadarmo. Navíc přijde-li krize, může vás zradit. Přibalte do kufru raději nějakou rezervu. Poradíme vám, jakou.

Letošní rok, ozdobený pádem dvou bankovních domů (resp. domu a domku), zahýbal s důvěrou obyvatel v bezpečnost peněz v jiné než hotovostní formě. K tomu ještě napomohla diskuse na téma rizika zneužití platební karty. Na dveře už klepe čas letních dovolených a s nimi spojené starosti a všemožné zařizování. Chybí vám souvislost uvedených událostí? Tak tady je – otázka, zda si vzít na cestu do zahraničí bankami vychvalovanou platební kartu, cestovní šek či osvědčenou hotovost. Pokud vezmete v úvahu možnost ztráty, odcizení či zadržení karty bankomatem, zjistíte, že spolehnout se na kus plastu může být adrenalinovým sportem.

Platební karta - dokud ji máte, jste na koni

Na otázku, jak platit v zahraničí, vám v každé bance odpoví stejně: "platební kartou". Protože je dnes naprostá většina karet vydávána jako mezinárodní, navíc kartu má dnes každý druhý Čech, budeme předpokládat, že si ji na dovolenou vezmete. Banky mají pravdu, že pro placení v zahraničí je skutečně výhodná. Použití u obchodníka není zatíženo žádným poplatkem. Výjimku tvoří Česká spořitelna, která u karet Maestro a MasterCard v případě platby mimo Evropu účtuje čtvrt procenta jako konverzní poplatek. Ten totiž vychází z přeúčtování karetních asociací a spořitelna se jej rozhodla přenést na klienty. Ještě loni bylo klientům strháváno celé procento u plateb kartami VISA, letos je tento desátek již zrušen.

Více informací o platebních kartách najdete ve speciální sekci.

Pokud zatoužíte po hotovosti, zamíříte zřejmě k bankomatu. Vězte ale, že vás splnění vaší papírové touhy přijde minimálně na stokorunu. Vzhledem ke konstrukci poplatku (viz. tabulka), kdy je k určité fixní částce přidáváno určité procento z výše výběru, je výhodnější vybírat vyšší částky. Při bankomatových výběrech si ještě dejte pozor na limit vaší karty. V Čechách vám třeba deset tisíc korun za týden bude stačit, na dovolené by to mohlo znamenat nepříjemné omezení.

Služby, o kterých jste možná nevěděli

Vedle placení kartou v obchodech a výběrů z bankomatu lze využívat ještě dalších služeb. Tou první je výběr hotovosti na přepážce banky v zahraničí, tzv. cash advance. Služba je dostupná na všech pobočkách bank označených logem karetní asociace, ne však pro všechny karty. Embosované karty mají dveře otevřené vždy, u elektronických musí být pobočka vybavena elektronickým terminálem. Poplatek za službu je minimálně stejně vysoký jako výběr z bankomatu, někdy dokonce ještě vyšší.

Pokud se vám stalo, že jste svoji kartu v zahraničí ztratili, anebo vám byla odcizena, můžete v některé bance požádat o vydání náhradní hotovosti (emergency cash) anebo vydání náhradní karty (emergency card). Tyto dvě služby jsou určeny skutečně jen pro nouzové použití, o čemž svědčí už cena v řádu tisíců korun (viz. tabulka) a lhůta poskytnutí hotovosti či karty od 24 do 72 hodin. Navíc je tento servis poskytován jen majitelům embosovaných karet. Pokud se chcete v zahraničí spolehnout jen na platební kartu, riskujete v případě její ztráty vysoké náklady a i několik dní bez peněz.

Kolik si účtují české banky za použití platební karty v zahraničí

Banka

Poplatek za výběr z bankomatu

Poplatek za výběr ekvivalentu 10000,- korun 1

Cash advance

Emergency
cash2

Emergency
card2

Citibank

100 + 0,5 %

150

1,3 %, min. 200

Česká spořitelna

100 + 0,5 % + konverze 3

150 / 175 3

100 + 0,5 % + konverze 3

1 500

2 500

ČSOB

80 + 0,5 %

130

180 + 1,5 %

3 000

4 000

eBanka

1,5 %, min. 140

150

2,5 %, min. 180

skutečné náklady, max. 9 500

GE Capital bank

106 + 0,5 %

156

1 %, min 200

3 000

4 000

HVB bank

100 + 0,5 %

150

150 + 0,5 %

1 000

3 000

Komerční banka

1 %, min. 100

100

1,7 %, min. 200

3 500

 

Raiffeisenbank

1 %, min. 125

125

1,25 %, min. 200

4 000

6 000

Volksbank CZ

105 + 0,6 %

165

180+ 1 %

individuelně
dle výše nákladů

Živnostenská banka

105 + 0,5 %

155

105 + 0,5 %

skutečné náklady, max. 7000, resp. 9500

Vysvětlivky:
1 poplatek za výběr částky odpovídající 10000 korun z bankomatu v zahraničí
2 pouze pro embosované karty
3 konverzní poplatek je účtován při použití karet MasterCard nebo Maestro mimo Evropu ve výši 0,25 % z částky
Veškeré údaje jsou v procentech z vybírané částky, resp. v Kč. 

Bankomat v zahraničí mi sežral kartu. Co mám dělat?

K takové nepříjemné situaci může dojít buď opakovaným zadáním špatného PINu anebo technickou závadou na bankomatu. Postup je vesměs stejný pro klienty všech bank. "Pokud se bankomat, který zadržel vaši kartu, nachází v blízkosti pobočky, je nejrychlejší způsob kontaktovat tuto pobočku. Jde-li o technickou závadu přístroje, dostanete svoji kartu zpět," radí Věra Čarná z České spořitelny. Vždy je nutné mít s sebou doklad totožnosti, tedy cestovní pas. Bez něj by vám zahraniční banka kartu nevydala. Pokud se ale ke svojí kartě nedostanete ihned po jejím zadržení bankomatem, je vhodné ji telefonicky zablokovat, což vás přijde na stovky až tisíce korun podle typu karty.

Může se však stát, že inkriminovaný bankomat není přímo u nějaké pobočky a vy nezjistíte, kdo jej provozuje, anebo se s personálem nedomluvíte. V takovém případě se můžete s kartou rozloučit, podle oslovených bankéřů sice bude automaticky zaslána do Čech, předtím však znehodnocena. Pokud s sebou nemáte hotovost či šeky, dostáváte se do nepříjemné situace. Jako majitel embosované karty ještě můžete využít výše popsaných emergency služeb, u elektronických vám zbudou jen oči pro pláč.

Nezapomeňme ještě na situaci, kdy vám v zahraničí kartu ukradnou, anebo ji ztratíte a hrozí její zneužití. Prvním krokem je telefonát na blokační linku vaší banky, kde kartu zablokují. Jak se můžete dočíst v článku Banky změnily podmínky při ztrátě karty, okamžikem blokace se ve většině případů odpovědnosti za její zneužití nezbavíte. Navíc zůstanete, stejně jako v případě zadržení karty bankomatem, bez peněz. Abychom navázali na úvodní mezititulek: Platební karta – jakmile o ni přijdete, pád z koně silně pocítíte.

Cestovní šeky – bezpečnost, která něco stojí

Velmi vhodným doplňkem platební karty nejen pro případ její ztráty si pod lupu vezmeme tradiční zahraniční "platidlo" – cestovní šeky. V nabídce stále figurují šeky společností American Express (AMEX), Thomas Cook a Citicorp znějící na hlavní světové měny, především americký dolar, euro a britskou libru. Jejich principu fungování je následující. Šeky si můžete zakoupit buď přímo v kancelářích šekových společností, větších směnárnách, anebo na pobočkách některých bank.

Účtované poplatky
za prodej cestovních šeků

Prodejní místo

Úhrada šeků v hotovosti 1

Úhrada převodem z účtu 1

Citibank

1 %, min. 300

ČS

1 %, min. 50

0,5 %, min. 20

ČSOB

2 %

1 %

HVB Bank

1 %, min. 150

KB

1 %, min. 50

1 %, min. 30

RB

1 %

VB

1 %, min. 70

ŽB

1 %, min. 200

Kancelář Thomas Cook

1 %, min. 100

Kancelář AMEX

1 %

Vysvětlivky: ČS - Česká spořitelna; KB - Komerční banka; RB - Raiffeisenbank; VB - Volksbank CZ, ŽB - Živnostenská banka
1 v % z šekové hodnoty, resp. v Kč

Hned na začátku se budete muset smířit se zhruba jednoprocentním poplatkem za prodej šeku (prodej z hlediska banky či kanceláře, obdobně jako u cizích měn). Satisfakcí je použitý výhodný kurz pro přepočet - deviza prodej. V zahraničí pak máte v zásadě dvě možnosti. Tou první je platit přímo cestovními šeky v místech označených logem vydávající společnosti. Obvykle uspějete v hotelích a restauracích, v Evropě i ve větších obchodech. V tomto případě neplatíte žádný poplatek za použití šeku. Na druhou stranu se ale připravte na to, že můžete mít problémy s vracením zbytku peněz, pokud je placená částka výrazně nižší než šeková hodnota. Proto se vyplatí nakoupit šeky s nižšími nominálními hodnotami.

Menší akceptační síť šeků vyváží jejich druhá varianta použití. Můžete si je nechat proplatit v hotovosti, a to v kancelářích vydavatele, směnárnách a bankách v zahraničí. Ale pozor, na rozdíl od přímé platby přijdete obvykle o jedno i více procent z šekové hodnoty. Získáte ale hotovost, kterou pak v dané zemi zaplatíte úplně všude. Bez poplatku směníte šeky za hotovost v kancelářích vydávající společnosti.

Pokud na dovolené nestačíte utratit všechny cestovní šeky, můžete si je nechat na příště, mají totiž neomezenou platnost. Trváte-li však na zpětné výměně za koruny, je to samozřejmě možné, ovšem za tradiční desátek ve výši zhruba jednoho až dvou procent.

Hlavním kouzlem cestovních šeků je jejich bezpečnost, která je postavena na systému dvou podpisů. Při nákupu šeků je všechny poprvé podepíšete. Druhý podpis přidáte, když šekem platíte, anebo jej proměňujete za hotovost. Přijímající obchodník či bankéř oba podpisy srovná a požádá vás o doklad totožnosti. Pokud obojí "sedí", šeky akceptuje. Druhým aspektem bezpečnosti je postup při ztrátě či odcizení šeků v zahraničí. Stačí zavolat na zvláštní linku a nahlásit sériová čísla ztracených šeků. Ty jsou pak zapsány na mezinárodní stoplist a vy dostanete obvykle do 24 hodin nové šeky. U platebních karet byste na nouzovou hotovost čekali obvykle déle, navíc za poplatek v řádu tisíců korun.

Stará dobrá hotovost

Jako doplněk sofistikovaných platebních nástrojů, tedy karet a šeků, je vhodné do kufru přibalit hotovost. Ne vždy se vám podaří narazit na místo, kde můžete použít kartu či cestovní šek. Trávit první den dovolené orientačním během po letovisku s cílem najít směnárnu či bankomat není zrovna to pravé. Navíc se i v zahraničí stává, že jsou bankomaty mimo provoz (více v článku Jak jsem (ne)spal pod mostem). Jednoduše není nad to mít s sebou peníze na nejnutnější výdaje v prvních dnech.

Nevíte, kolik vás bude stát hotovost na dovolenou? Spočítejte si to s naší kalkulačkou měn.

Kam na valuty? Většina z nás by se zřejmě rozhodovala mezi směnárnou a bankou. Asi hlavním rozhodovacím kritériem bude "za kolik". V kurzovním lístku se podívejte na sloupeček valuty-prodej. Zjednodušeně řečeno, banky = méně výhodný kurz a obvykle poplatek za prodej valut, směnárny v turistických centrech = lepší kurz a bez poplatku. Při nákupu 500 EUR může rozdíl dosáhnout až 550 korun.

Která banka nabízí nejlepší kurzy? Podívejte se do sekce měny.

Nutnost mít s sebou hotovost dokládá i jeden názor našeho čtenáře z minulého roku: "Do nebezpečných oblastí se doporučuje mít alespoň nějakou hotovost, protože nic tolik nerozzuří útočníka tak, jako když mu nic nedáte."

Výsledkem našeho exkurzu je zjištění, že nejlepší volbou je vzít si všechno. Pro první dny hotovost, k placení mezinárodní kartu a jako pojistku pro případ ztráty karty cestovní šeky. Zdá se vám to moc? Nemýlíte se, ale jak známo, za jistotu se platí.

A co vy? Jakou formu placení v zahraničí upřednostňujete? Určitě máte mnoho vlastních zkušeností. Tak neváhejte a podělte se o své názory s ostatními.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2003 7:58, Guang Huang

Zevloune, co je špatného na placení kartou? (třeba i rohlíků)

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 6. 2003 15:19, sun

to by mě zajímalo, zda máte v praxi ověřeno, jak by taková reklamace dopadla. Podle mého názoru, pokud obchodníkovi přistoupím na to, že zaplatím několikaprocentní přirážku za to, že platím karotu, je to jen můj problém. Proč by mi to měla banka kompenzovat?

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete pojistit zneužití vaší karty?

22. 4. 2003 | Dušan Hradil

Chcete pojistit zneužití vaší karty?

Na českém trhu nabízí takovou pojistku ke svým kartám již dvě banky, každá však za jiných cenových podmínek a s odlišnou mírou ochrany. Prozkoumali jsme oba produkty a přinášíme srovnání... celý článek

Znáte limit svojí karty?

4. 4. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

Znáte limit svojí karty?

O možnosti vybírat kartou hotovost či platit v obchodech ví asi každý. Mnozí klienti však zapomínají, že pro tyto operace existují různé limity. Od konce dubna se s nimi setkají také... celý článek

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

2. 4. 2003 | Dušan Hradil

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

Od počátku dubna platí v řadě bank nové podmínky pro řešení ztráty platební karty. Z pohledu klienta sice nejsou ideální, posun k lepšímu se však nezapře. Stále však zůstávají mezi... celý článek

Partners Financial Services