Moje internetové konto

Moje internetové konto
Placení na internetu, neboli e-commerce? Řešením může být internetová karta. A vůbec nevadí, že ji vaše banka nenabízí, můžete si u konkurence založit "internetové konto". Vyplatí se to?
Pokud si myslíte, že lze na internetu platit jakoukoli platební kartou, jste na omylu. Dříve byly takové transakce proveditelné výhradně kartami embosovanými, které jsou na rozdíl od u nás masově rozšířených elektronických karet výrazně dražší. Navíc se české banky internetových transakcí bojí jak čert kříže a snaží se je co nejvíce omezit, případně zakázat. Také strach klientů posílat do elektronické pavučiny číslo své karty s vysokým limitem významně omezil internetové transakce u nás. Zrodila se tedy karta internetová, která nemá (s výjimkou karty od GE Capital Bank) podobu plastové kartičky, ale pouze několikamístného čísla, které zadáváte při placení na webu. Klient má možnost individuelně nastavovat denní či týdenní limity, čím se dá významně omezit možnost jejího zneužití.

Virtuální internetovou kartu na českém trhu nabízí tři bankovní domy – eBanka (profil, názory), GE Capital Bank (profil, názory) a Komerční banka (profil, názory). Pokud po tomto platebním nástroji toužíte a nemáte u těchto bank účet, může být řešením založení internetového konta – účtu v co nejjednodušší podobě pouze pro platby ve virtuálních obchodech. Zkusme si postavit všechny nabídky vedle sebe.

eBanka

Jako první s internetovou kartou přišla eBanka, průkopník na českém poli elektronického bankovnictví vůbec. Roční vedení karty přijde na 150 korun, což je nejvíce v našem srovnání. Dále budete potřebovat běžný účet, který přijde ročně na 275 korun, s elektronickým přístupem přes web či telefon na zhruba osm stovek. Naše internetové konto v plné parádě, tedy s virtuální kartou a on-line přístupem tady pořídíte za 965 korun - program Základ (profil, názory). Studenti mají u eBanky vedení účtu s elektronickým přístupem výrazně levnější – ročně zaplatí pouze 275 korun.

Nesmíme zapomenout na jedno významné plus – eBanku využívá řada internetových serverů a díky zúčtování platby v rámci banky během několika minut můžete platit na internetu i bez virtuální karty. Toto řešení se vám však mírně prodraží díky poplatku za příkaz k úhradě.

Dostanete i kartičku

Další bankou, která nabízí internetovou kartu, je GE Capital Bank. Zajímavostí je, že na rozdíl od konkurenčních existuje v plastové podobě s logem MasterCard. Její vedení stojí sice jen 9 korun měsíčně, tedy 108 korun ročně, je ovšem třeba mít založený běžný účet. Pokud jej zatím nemáte, připravte se na poplatek 30 korun měsíčně. Téměř sedmdesát korun zaplatíte za měsíční vedení s internetovým bankovnictvím. Je pravdou, že při vyšším zůstatku máte vedení účtu zdarma, ovšem kdo z internetových nadšenců má v bance desítky tisíc? Podtrženo, sečteno, internetové konto s kartou u GE CB přijde za rok na 468 korun, s on-line přístupem k účtu na více než devět stovek.

Komerční cesta

Trojlístek porovnávaných bank uzavírá Komerční banka se svojí nabídkou e-card. Jde o nejlevnější internetovou kartu u nás – ročně za ni zaplatíte jen 69 korun. Jak už to v českém bankovnictví bývá, vše levné je vlastně drahé. Vydání e-card je spojeno s nutností mít jinou platební kartu. To značně omezuje náš plán mít konto jen pro internetové placení. Musíme za ni zaplatit minimálně 200 korun ročně, anebo zvolit účet, který má její vedení již v ceně. Roční výdaje za naše internetové konto se tak vyšplhají na 528 korun (Idealkonto), a to nemáme jediný přímý kanál ke správě našich financí. S internetovou aplikací Mojebanka ušetříme na vedení účtu 20 korun měsíčně, za vlastní internetbanking zaplatíme ale 49 měsíčně. Celkově se tak roční náklady internetového účtu vyšplhají na 836 korun, což je opět příliš mnoho.

Jinak se k nabídce Komerční banky staví studenti vysokých škol. Ti mají vedení účtu Gaudeamus (profil, názory) zdarma včetně platební karty a přístupu k účtu přes telefon. Za zmíněných 68 korun si pořídí internetovou kartu, zůstatek na svém kontě si ověří telefonem a získají tak nejlevnější internetový účet. Navíc díky každoroční prémii 333 korun vlastně ještě něco vydělají.

SeznamBanka stojí za seznámení

Uvedení SeznamBanky, společného počinu portálu Seznam.cz a eBanky, vyvolalo bouřlivé diskuse o jeho použitelnosti a výhodnosti. Někteří ihned tento účet zavrhli jako předražený a nepoužitelný, jiní si jej zase pochvalují. Jak jsme již psali v článku Účet „skoro“ zadarmo, orientuje se tato nabídka převážně na mladé lidi. Ti určitě běžný účet potřebují a většina z těch plnoletých již svůj má, navíc s podstatně nižšími poplatky za transakce.

Svoje opodstatnění má tento účet v možnosti internetových plateb. S měsíční frekvencí sestavování výpisů, virtuální platební kartou a on-line přístupem zaplatíte ročně necelé dvě stovky. I když k tomu přidáme padesátikorunový poplatek za nahrání aplikace do mobilního telefonu, bez kterého vám účet banka nezaloží, zůstáváme v porovnání s konkurencí stále na velmi nízkých nákladech. Našli jsme internetové konto, které stojí za zvážení.

Kolik stojí roční vedení "internetového konta" (v Kč)
Banka Internetová
platební karta
Běžný účet
s měsíčními výpisy 1
Internetbanking Celkem 2
eBanka - Základ

150

274,80 / 814,80

0

964,8

Komerční banka  Konto Ideal

68

420 / 180

588

836

GE Capital Bank  - běžný účet

108

360

468

936

SeznamBanka

150

3,90

0

153,90

 

Vysvětlivky:
1 bez přímých kanálů / s internetovým bankovnictvím
2 vedení běžného účtu, měsíční výpisy, internetbanking, virtuální platební karta

Tak kdo vyhrál?

Výsledek našeho srovnání je jednoznačný. Jste-li klienty Komerční banky, GE Capital Bank či eBanky, pořiďte si internetovou kartu u své banky. Ovšem máte-li svoje konto jinde a toužíte po internetovém platební nástroji, je nabídka SeznamBanky jako internetového konta jediným relevantním řešením. Navíc získáte přístup k účtu přes mobilní telefon i internet spolu s možností kartu zamykat. A to vše za velmi slušný peníz. Přemrštěné poplatky za jednotlivé transakce či bankomatové výběry vás až tak mrzet nemusí. Své internetové konto naplníte penězi jednou či dvakrát měsíčně, k ostatním transakcím budete určitě raději používat svůj stávající účet.

Co si myslíte o internetových virtuálních kartách a placení na internetu vůbec? Máte s e-commerce vlastní zkušenosti? Napište nám váš názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Účet 'skoro' zadarmo

12. 9. 2002 | Petr Vykoukal

Účet 'skoro' zadarmo

Nově představená služba eBanky integrující bankovní služby do freemailu Seznamu má některé "šokující" parametry - vedení účtu je zdarma, výpis je za tři devadesát. Bližší pohled do... celý článek

Partners Financial Services