Mojekomerčníbanka

Mojekomerčníbanka
Dobře propracovaný systém s řadou funkcí, které naplno využijí spíše firmy než klienti z řad občanů. Takové je internetové bankovnictví Komerční banky.
Kolik uživatelů má internetbanking Komerční banky (produkt Mojebanka)
prosinec 2001 29 tisíc
březen 2002 37 tisíc
červen 2002 45 tisíc
polovina srpna 2002 51 tisíc

Internetovou aplikaci Mojebanka uvedla Komerční banka na trh minulý rok v dubnu, krátce před svou privatizací. Na poli přímého bankovnictví pro retailové klienty to byl její druhý produkt po telefonním bankovnictví - Expresní lince. Ta byla poprvé nabídnuta klientům banky v polovině roku 1998. Tato služba dokázala za své čtyři roky existence získat 220 tisíc uživatelů (banka má 1,24 milionu klientů), internetovou aplikaci zatím používá "pouhých" 51 tisíc klientů banky, přičemž téměř dvě třetiny z nich jsou malé a střední společnosti. Při spouštění aplikace banka jako jedna z mála přiznala, že vytvoření Mojíbanky stálo přes sto milionů korun.

Kolik stojí účet v Komerční bance
Vedení účtu (měsíčně) 791
Internet (měsíčně) v ceně
Transakce 1,90 / 3,90 / 4 / 62
Výběr z bankomatu 53
Roční náklady4 1662
Vysvětlivky: 1 Expreskonto - poplatek za vedení účtu zahrnuje i výpisy, službu Mojebanka (internetové bankovnictví), Expresní linku (telefonní bankovnictví) a první platební kartu zdarma
2odchozí položka elektronicky v rámci banky / do jiné banky / příchozí položka v rámci banky / do jiné banky
3výběr z vlastního bankomatu, z cizího stojí 25 korun
4součet poplatků za vedení účtu, internetové bankovnictví a deset operací měsíčně (odchozí i příchozí položky, všechny platby zadané elektronicky – vždy průměr hodnot v rámci banky/do cizí banky) a čtyř výběrů z vlastního bankomatu.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem A-konto zde, informace o cenách produktu Expreskonto najdete tady a na poplatky spojené s účtem IDEAL se můžete podívat sem.

Mojibanku si můžete v KB pořídit k existujícímu účtu (k účtu IDEAL stojí 49 korun měsíčně, k podnikatelským účtům je za 245 korun) nebo si ji koupit jako balíček Expreskonto. Ten stojí 79 korun měsíčně a v jeho rámci k internetu získáte i Expresní linku a první embosovanou platební kartu zdarma. Další možností je balíček A-konto. Ten stojí 200 korun měsíčně a v jeho rámci získáte kromě mojí banky i Expresní linku, embosovanou platební kartu (VISA nebo EC/MC), kartu American Express a k tomu všemu ještě kontokorent.

Pokud zvolíte některou z levnějších variant vedení účtu, budete muset za platební karty platit, embosovaná karta (VISA / EC/MC / American Express) stojí 700 korun za rok. Expresní linku lze dokoupit za 49 korun měsíčně (pokud chcete obě varianty přímého bankovnictví, pořiďte si rovnou Expreskonto, vyjde vás levněji). Narozdíl od řady konkurečních telefonních bankovnictví umožňuje Expresní linka provádět řadu transakcí, ke kterým je jinak třeba chodit na pobočku. Můžete si například nastavovat parametry svojí platební karty, reklamovat transakce kartou provedené a řada dalších drobností. Zajímavostí je například i možnost nakupovat po telefonu podílové listy dceřinné IKS KB (banka to nabídla jako první, dnes už to má ale i konkurence).

Jaké je internetové bankovnictví Komerční banky:

větší obrázek zde

Instalace:
O službu musíte požádat prostřednictvím internetu, kde vyplníte žádost o vytvoření certifikátu. S vytištěným "otiskem" této žádosti se dostavíte na pobočku, kde s vámi sepíší smlouvu. Samozřejmě musíte být klientem banky a mít u ní otevřený běžný účet (pokud ho nemáte, určitě vám ho rádi založí). Samotný certifikát si poté stáhnete z internetu. Můžete si jej uložit na disketu a libovolně jej přenášet k použití na jiných počítačích.

větší obrázek zde

Přihlášení:
Při prvním přihlášení provede počítač test vašeho počítače a nainstaluje součásti Mojíbanky. Pak už jen zadáte cestu k certifikátům a heslo a můžete dovnitř. Naši hodnotitelé byli většinou s přihlašováním spokojeni, jen Tomáši Merglovi se nelíbila horní polovina stránek "zaplácnutá" zbytečnými ikonami.

větší obrázek zde

Ovládání a vzhled:
Práce s aplikací je díky její přehlednosti relativně snadná. Podobný názor měli i naši porotci. Dvěma z nich se však nelíbily nejasné názvy jako "předavízo" nebo "dávkové příkazy". Kromě názvů může trochu "vadit" i množství možností, které aplikace nabízí, k zorientování tak budete potřebovat více než jednu první návštěvu. Samotný grafický vzhled je shodný s tím, jak vypadají stránky banky. Janu Rosenauerovi z Radiožurnálu se jen nelíbilo "množství" grafiky, která je podle něj na úkor dat. Svůj názor si můžete udělat sami ze screenshotů.

větší obrázek zde

Provádění transakcí:
Kromě běžných příkazů k úhradě umožňuje systém ještě posílání plateb v dávkách, zadávání inkas a také provádění zahraničních plateb. Drobnou nevýhodou (jde ale spíše o zvyk) platebních příkazů je jejich dvojí potvrzování, nejdříve ho musíte podepsat a pak ještě odeslat. To byly také jediné výtky, které k platbám měli naši porotci. Nelíbilo se to Markétě Kaclové z Českého rozhlasu a Janovi Rosenauerovi. Co dělá aplikaci Komerční banky výjimečnou v kontextu ostatní konkurence, jsou zahraniční platby. Ty sice najdeme u Citibank a u HVB (verze, kterou jsme testovali my, je neměla). Jenom Komerční banka však nabízí online k dispozici rozsáhlou databázi bank a usnadňuje tak výběr zahraniční banky (můžete si to prohlédnout ve screenshotech).

Internetové bankovnictví KB
v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek a historii účtu
zadat příkaz k úhradě (jednorázový)
zadat příkaz k inkasu
odesílání plateb v dávkách
zahraniční platby
stažení výpisu z banky
a další

Zabezpečení:
certifikátem, který je možno libovolně přenášet na disketě či jiným způsobem

Požadavky na hardware/software: alespoň Pentium, 32 MB RAM, operační systém Windows 95 a vyšší nebo NT, Internet Explorer 5.01 a vyšší, Java virtual machine 5.0 a vyšší, 200 MB místa na disku

větší obrázek zde

Ostatní operace (výpisy apod.):
Stejně jako v jiných aplikacích i v Mojíbance si můžete prohlédnout transakční historii a kromě ní si také můžete stáhnout elektronickou verzi výpisu. Další doplňkovou funkcí je možnost pojmenování jednotlivých účtů, vytváření profilů, nastavování různých limitů a podobné operace. Příjemné je, že systém disponuje rozsáhlou nápovědou. Podobně jako jinde, i Mojebanka nabízí různé informace Komerční banky (například kurzovní lístky, úrokové sazby, informace o vývoji na světových kapitálových trzích), které ale můžete najít i na homepage, proč je tady hledat v internetbankingu.

Využili byste jako klienti banky do detailu propracovaný systém zahraničních plateb? Je pro vás osobně zabezpečení certifikáty přijatelné nebo byste volili jinou metodu? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.

Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Jako první jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank, jako další byly přezentovány aplikace České spořitelny, ČSOB, eBanky, GE Capital Bank a HVB

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2002 12:23, dudde

Každý dělá chyby. Za ně ať zaplatí. O tom hňupství, nevím co je horší, zda něčí právníci, kteří podepíšou špatnou smlouvu ohledně jejich centrály, nebo špatně fungující mechanismus včetně managementu v KB, které přišlo o 7-8 mld. Kč. Co se týče poplatků, myslím, že to dopadne tak jak je to v čechách běžné. Vytvoří opravné položky a odnese to akcionář. Mimo jiné si zkuste porovnat ceny u inet bankingu. 49,- Kč/měs. u KB, CSAS 10 Kč/měs. I kdyby zvýšily poplatek o 100% budu na 40% ceny KB.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2002 18:07, XY

Vy prostě za každým článkem, který něco objektivně chválí vidíte úplatky, že? Navíc lze vidět, že absolutně nevíte, co je opravdovým obsahem činnosti zvané Public Relations.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

HVB: univerzální a internacionální

14. 8. 2002 | Petr Vykoukal

HVB: univerzální a internacionální

HVB vytvořila "vícepobočkové" internetové bankovnictví. Jako běžní uživatelé si toho asi nevšimnete, pokud se však podíváte například na stránky pobočky banky v Chorvatsku, zjistíte,... celý článek

Omezený GÉnius

7. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Omezený GÉnius

Graficky zajímavé, uživatelsky příjemné, s nemnoha funkcemi, běžnému uživateli bankovního účtu však úplně dostačující. Tak by se stručně dalo shrnout internetové bankovnictví GE Capital. celý článek

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

ČSOB: jako z jiné planety

24. 7. 2002 | Petr Vykoukal

ČSOB: jako z jiné planety

Atypické zabezpečení čipovou kartou dělá z internetové aplikace naší největší banky trochu mimozemšťana. Samotná aplikace nenabízí moc možností "zábavy", a tak se nutnost používat čtečku... celý článek

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

17. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

Druhé hodnocené internetové bankovnictví jakoby nás svým uživatelsky nepříjemným prostředím a komplikovaným ovládáním vracelo o pár let zpátky. Jeho jediným velkým kladem je vysoká... celý článek

Partners Financial Services