Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček
První z představovaných internetových bankovnictví trochu vybočuje z řady. Na rozdíl od konkurentů nešla Citibank cestou "nedobytných trezorů", ale spíše se snažila o jednoduchost a pohodlnost. Můžete posoudit sami, jak se jí to povedlo.
Před několika lety jsme si v Čechách o internetovém bankovnictví mohli snad jenom číst, pak přišla první vlaštovka a dnes je možnost manipulace s penězi přes internet pro banky v podstatě nutností. Najdete ho v nabídce každé banky, která to s retailem myslí vážně. Tak jako se každá banka liší v detailech svých nabídek, tak se liší i jejich internetové aplikace. Abychom vám usnadnili výběr a orientaci v nich, připravili jsme pro vás srovnání internetových aplikací jednotlivých českých bank. Podle abecedního pořadí si tak v následujících devíti týdnech budete moci přečíst profily jednotlivých aplikací a začátkem září pak velký srovnávací článek.

Kolik stojí účet v Citibank
Vedení účtu (měsíčně) 200
Internet (měsíčně) zdarma
Transakce 6
Výběr z bankomatu 9
Roční náklady* 3552
Vysvětlivky: * součet poplatků za vedení účtu a 10 operací měsíčně (příchozí, ochodchozí) a 4 výběrů z bankomatu.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem u Citibank zde.

První v řadě našich profilů je Citibank (profil, názory). Ačkoliv tato banka patří k největším retailovým peněžním domům na světě, v České republice se o retail začala zajímat až před dvěma lety. Počty klientů banka zásadně nesděluje, je tedy možno (z vyjádření představitelů banky) pouze odhadovat, že jich dnes bude okolo 50 až 70 tisíc. Citibank nabízí své bankovní služby formou balíčku, za jednu měsíční cenu tak získáte vedení účtu a přímé bankovnictví (internet a telefon) a platební kartu. Účet je veden automaticky ve třech měnách, kdy jednotlivé měny existují jako podúčty. Při zakládání účtu také automaticky získáte spořící účet, který je možno provázat s běžným účtem a nastavit přesouvání přebytečných peněz na spořící účet či v případě nedostatku peněz na běžném účtě jeho doplnění ze spořícího.

Jaké je internetové bankovnictví Citibank

Citibank internetbanking Instalace:
Aplikace nevyžaduje instalaci žádných digitálních certifikátů, pro její použití stačí pouze počítač s internetem.

Přihlášení:
Vstup do internetového bankovnictví je utopen v odkazu retailové bankovnictví na českých stránkách Citibank. Po kliknutí na ně se vám otevřou dvě další okna sloužící pro přihlášení. Ke vstupu je potřeba číslo bankomatové karty vydané k účtu (16 místné) a tzv. HPIN, což může být libovolné heslo obsahující písmena, alespoň jeden zvláštní znak a číslo.

Citibank internetbanking Ovládání a vzhled:
Prostředí internetového bankovnictví působí trochu nedotaženě. Například snaha o vytvoření českého prostředí skončila na půli cesty – internetbanking tak není v češtině, ale v cestine. Podobně je to i s celkovým vzhledem, jde ale asi také o záležitost vkusu, protože naši hodnotitelé měli dosti rozporuplné názory: "Něco tak ošklivého jsem neviděla ani ve Windows 3.11," pronesla při pohledu na aplikaci Markéta Kaclová z Českého rozhlasu. Její kolega Jan Rosenauer má zase opačný názor: "Velice jednoduché a přehledné". Vlastní názor si můžete udělat ze screenshotů.

Citibank internetbanking Provádění transakcí:
K provedení úhrady není potřeba žádné další autorizace, nepotřebujete tedy žádné klíče, žádná hesla. Samotný formulář už bohužel celkovou jednoduchost trochu kazí. Kolonka, do které vyplňujete částku, kterou chcete odeslat, se jmenuje "Pripsat Castku", ačkoliv by bylo logičtější "Odepsat částku". Ještě větší bota se bance povedla při vyplňování čísla účtu, kam mají peníze jít. Banku si vybíráte ne podle kódu, ale podle jejího jména. O tom, že 0100 je Komerční banka asi většina z nás ví, ale víte, kdo je 3400 (Union banka) anebo co třeba 5000 (Credit Lyonnais)?

Jako jedna z mála nabízí Citibank z internetu i provádění zahraničních plateb, povolování inkas i jejich provádění.

Internetové bankovnictví Citibank v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjišťovat zůstatky a pohyby na účtu
tuzemské platby
zahraniční platby
trvalé platební příkazy
povolení inkasa
příkaz k inkasu
platby SIPO
otevření termínovaných vkladů

Zabezpečení:
128-bitové SSL šifrování (RC4 128 Bit Secure Socket Layer RSA 1024 Bits)

Požadavky na hardware/software:
Windows 95 nebo NT 4.0 a vyšší
Internet Explorer 4.0 nebo Netscape Navigator 4.0

Citibank internetbanking Ostatní operace (výpisy apod.):
Přehledy provedených transakcí mohou být pro laika občas dobrým hlavolamem. Víte například, co to je "LCY TRANSFERNo Description"? Navíc se tento popis - nepopis objevuje u transakcí, které jsme internetem provedli a popisek jim dali. Ten náš se objeví pouze v tištěném výpise, který dostanete jednou měsíčně. Přehled transakcí je navíc omezen na pouhé tři měsíce zpátky.

Citibank internetbanking

Jako jedna z mála umožňuje Citibank změnu kontaktní adresy přes internetbanking, většina ostatních bank vyžaduje k tomuto kroku osobní návštěvu pobočky.

Kromě manipulace s vlastním účtem si můžete v internetbanking Citibank zjistit i aktuální kurzovní lístky a úrokové sazby.

Líbí se vám internetbanking Citibank? Vybrali byste banku jen podle toho, jaké služby nabízí v přímém bankovnictví? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Na článku spolupracovali Petr Vykoukal a Dušan Hradil.

Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2002 9:58, klient

Jakoukoli platbu na internetu dělám přes elektronické bankovnictví. Bez problémů a do druhého dne. Za 7 korun českých. V čem je problém?

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2002 5:27, Honza

Nesmysl. Mám debetní kartu Cirrus Maestro, kterou mi vyřídili za 15 minut i s internetovym klicem a poslali během týdne. Vše funguje bez problémů. Platím i v zahraničí. Obávám se, že hodnocení barevnosti obrázků internetové prezentace odvádí pozornost od toho hlavního - aby vše fungovalo a zbytečně nezatěžovalo. A bezpečnost? V Americe se platí jen internetem a kartami a nedělají z toho takový problém, jako my s pár tisícovkama na účtech v trapných Spořitelnách.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services