Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 4. 6. 2010 | 7 komentářů
Banky ve velkém zdražují, včetně mBank
Statisíce klientů tuzemských bank se musí připravit na změny poplatků, většinou zaplatí vyšší než dosud. Po Raiffeisenbank a Komerční bance, které změnu oznámily už dříve, informovaly v tomto týdnu o chystané změně sazebníku i Česká spořitelna a mBank.

Nepříjemné překvapení klientům přináší hlavně mBank, zdůrazňující dosud nulové poplatky za většinu služeb. Její běžný účet mKonto včetně výběrů z bankomatů totiž od srpna zůstane zdarma jen při splnění určitých podmínek. Komerční bankamění sazebník k 1. červenci, Raiffeisenbankk 7. červenci, mBank k 1. srpnu a Česká spořitelna k 1. září.

mBank: Zdarma už není zdarma

Lidem, kteří využívají běžný účet mKonto od mBank, zůstane od srpna zdarma pouze deset platebních příkazů v měsíci. Za každý další zaplatí tři koruny. Zpoplatnění se však týká jen transakcí do jiné banky, v rámci mBank zůstanou nadále zdarma bez omezení. Platit se nebude ani za veškeré příchozí transakce. Do limitu deseti plateb se počítají pouze jednorázové příkazy, nikoliv pravidelné platby jako je inkaso, SIPO nebo trvalé příkazy.

Podle oznámení na webu mBank se tato novinka dotkne méně než dvou procent klientů, kteří mKonto využívají převážně k jiným než osobním účelům (především pro podnikání) a provádějí až několik set transakcí denně. Těmto klientům chce banka nabídnout jiný produkt "více vyhovující jejich skutečným potřebám", zřejmě podnikatelský účet mBusiness Konto.

Dražší výběry z bankomatu

mBankomezí také bezplatné výběry z bankomatů. Dosud měli klienti tři výběry měsíčně zdarma, za další pak platili 35 korun. Nově budou muset zaplatit kartou u obchodníků alespoň 4000 korun měsíčně, aby jim tato výhoda zůstala. Jestliže kartou zaplatí méně než 2000 měsíčně, zaplatí za první tři výběry devět korun. Při útratě od dvou do tří tisíc pak bude první výběr zdarma, od tří do čtyř tisíc potom dva výběry.

Další novinka se dotkne všech, kteří ke svému účtu mají více než jednu platební kartu. Od srpna banka zpoplatní 35 korunami každý výběr z bankomatu prostřednictvím takzvané dodatkové karty.

Banka se tím údajně brání zneužívání druhých a dalších karet ze strany klientů, kteří si takto navyšovali limit pro bezplatné výběry. V praxi se ale toto omezení dotkne i karty, kterou používá v rámci společného účtu například klientova manželka.

mBank také zpoplatní výběry z bankomatu v zahraničí, budou-li nižší než (v přepočtu) 2500 korun. Poplatek 35 korun nebude klientovi účtovat jen při výběru vyšších částek. Banka si tím chce kompenzovat vysoké náklady při opakovaném vybírání malých částek.

Spořitelna ruší absurdní poplatek, ale...

Oznámeních o změnách poplatků s oblibou začínají příjemnými novinkami. Česká spořitelna i Raiffeisenbanknapříklad vyzdvihují, že přestanou účtovat poplatek za vklad na vlastní účet na přepážce, který "zvítězil" v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatekroku 2009. Obě banky také slibují výrazné zjednodušení a zpřehlednění sazebníků.

Obě tvrzení jsou sice pravdivá, avšak třeba Česká spořitelna změní poplatky mnohem častěji směrem nahoru než dolů. Zdraží výběr z bankomatu kreditní kartou nebo využití služby cashback, tedy výběr peněz u pokladny obchodníka při placení zboží kartou. Obě služby zdraží ze čtyř na šest korun.

Poplatek za vyrobení náhradní platební karty se zdvojnásobí ze 100 na 200 korun (cena vzroste jen u elektronických karet, zatímco u embosovaných zůstává dosavadní poplatek 200 korun). Za vyšší zabezpečení čipové karty lidé zaplatí místo 320 nově 350 korun.

Z pěti na šest korun se zvedne cena za platební příkaz prostřednictvím bankomatu. Čtyřnásobně dražší bude od září poplatek za převzetí platebního příkazu prostřednictvím telefonního bankéře v systému přímého bankovnictví Servis 24. Dosud klienti za tuto službu platí 3,50 koruny, nově to bude 15 korun.

Anketa

Jste ochotní kvůli zdražení poplatků změnit banku?

Spořitelna zdraží i poplatek za platební příkaz podaný přes sběrný box - z osmi na patnáct korun. Z dnešních 53 na 55 korun zvedne i cenu běžného platebního příkazu na přepážce. A kdo si na pobočce změní, zařídí nebo zruší trvalý příkaz či inkaso, zaplatí místo třiceti nově 55 korun.

Vklad na účet provedení třetí osobou se zvýší ze 45 na 65 korun. Za prodej cizí měny nad 10 tisíc korun, který byl dosud bez poplatku, si banka nově naúčtuje jedno procento z částky, minimálně 50 korun.

Dražší bude také vklad mincí na účet. Dosud je zdarma do 100 kusů, nově jen do padesáti. Za větší množství zaplatí klienti dvě procenta (minimálně 125 korun) místo nynějšího jednoho (minimálně 100 korun). Podobně zdraží také výměna mincí a bankovek.

Platba poštovní poukázkou typu B zdraží z osmi na 15 korun (tak jako dosud se k poplatku připočte i cena České pošty).

Vedení sporožirového účtu nebo běžného účtu v cizí měně pro soukromou klientelu už nebude zdarma (při sjednání přímého bankovnictví), ale za 20 korun měsíčně.

Kromě zrušení osmikorunového poplatku za vklad na vlastní účet v pobočce zlevní Česká spořitelnai zrychlený příkaz k úhradě (na pobočce i přes přímé bankovnictví), a to z 200 na 125 korun.

Pokud si vlastník (jakékoliv) platební karty České spořitelny vybere z bankomatu jiné banky, zaplatí od září 40 korun (nyní 25 korun plus 0,5 procenta z částky). Při výběru vyšších částek tedy zaplatí méně než dosud, naopak při výběru řádově stovek korun si připlatí.

Raiffeisenbank: Dražší platby i karty

Poplatek za vklad na vlastní účet v pobočce zruší i Raiffeisenbank. Končí i poplatek za změnu nastavení účtu a výpisů přes internetové bankovnictví. Pokud si klient chtěl například změnit frekvenci zasílání výpisů, zaplatil za tuto úpravu 30 korun. Nově bude služba zdarma.

Raiffeisenbankzruší i poplatek za předčasné splacení spotřebitelského úvěru Rychlá půjčka, který dosud činil čtyři procenta z výše předčasné splátky. Změna se dotkne až úvěrů uzavřených po 7. červenci.

A teď méně příjemné novinky: Raiffeisenbank zdraží jednorázové platby, a to ze tří na čtyři koruny. Za provedení trvalého příkazu či SIPO klient nově zaplatí šest korun místo tří. Zvyšuje se i cena za podání příkazu přes sběrný box z 20 na 34 korun, čímž chce banka motivovat k využívání internetu nebo telefonického bankovnictví.

O zhruba dvacetikorunu měsíčně zdražují debetní karty. Dosavadních pět typů pojištění karet sice banka zpřehlední na dva (základní a rozšířenou variantu), zároveň je však zdraží.

Zdraží i staré cenové programy, které už banka novým klientům nenabízí, zvýší se rovněž rozdíly mezi aktivními a neaktivními uživateli účtu eKonto.

Ceny za vedení ostatních balíčků se tak zvýší o 20 až 30 korun, k nárůstu dojde i u cen eKonta pro ty klienty, kteří nedosáhnou na věrnostní výhody. "Podmínky pro plnění věrnostních výhod se nemění a nadále zůstávají dostupné většině klientů. Stačí si posílat výplatu na účet nebo využívat úvěrový produkt nebo spoření," říká mluvčí Tomáš Kofroň.

Komerční banka: 50 korun za upomínku

Na více než dvojnásobek zdraží Komerční bankazaslání upomínky o vzniku nepovoleného debetu - z dvaceti na padesát korun. Nově zpoplatní papírové výpisy z účtů ke spotřebitelským a podnikatelským úvěrům (elektronické zůstávají zdarma).

Poplatek za vydání duplikátu karty sjednotí banka na 200 korun, a to i u podnikatelů. Dosud u nepodnikajících fyzických osob účtovala 130 nebo 250 korun podle druhu karty (u kreditních karet MasterCard pro podnikatele 500 korun).

Příjemnou změnou je snížení poplatku za správu Profi úvěru pro podnikatele v případě smluvně sjednané výše úvěru do 100 tisíc korun. Místo dosavadních tří stovek zaplatí klienti jen dvě.

Transparentní spořitelna

Pouze Česká spořitelna a Raiffeisenbank informovaly o změně sazebníku také formou tiskové zprávy. mBanka Komerční bankaposlaly upozornění jen klientům, nicméně i ony tím vyhověly požadavku zákona včetně alespoň dvouměsíčního předstihu.

Celý článek si přečtete na Aktualne.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=669795

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2010 13:50, Majer

Banky vydelavaj na poplatcich uz ted nehorazny prachy a furt jim to je malo. Kdyby se podobne chovala moje firma ke svym zakaznikum, brzy by nam jich moc nezbylo. Kdyz uz za neco platim, tak z toho sakra chci taky neco mit! Jakto, ze banky napriklad v Anglii to zvladaji naprosto bez poplatku?? je to tim, ze oni maji opravdove bankere a ne jen priposrany nafuky. Je smutny, ze dokud clovek nema stamiliony aby si mohl dovolit privatni banku, vsichni z nej jen zdimou.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 6. 2010 9:11, Škodolibka domácí

Koukám, že mejch 90 Kč za Aktivní konto bude za chvíli patřit mezi nejlevnější v republice ...

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

27. 5. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

Výnosnost spořicích účtů v českých bankách zase klesla. Úrokovou sazbu přes dvě procenta najdete jen ve třech bankách. Nejlepší úročení nabízí Axa Bank.

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

20. 5. 2010 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

Kdo chce maximálně ušetřit na bankovních poplatcích a nebojí se internetového bankovnictví, může být pro něj dobrou volbou přejít k nízkonákladové bance. Nemůže ale od ní očekávat,... celý článek

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

25. 3. 2010 | Petr Kolář | 2 komentáře

Boj s bankovními poplatky není marný. Část jich už zmizela.

České banky sice každý rok vyberou na bankovních poplatcích desítky miliard korun. Pomalu ovšem pod tlakem veřejnosti od některých poplatků upouštějí, nebo nabízejí balíčky služeb,... celý článek

Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

V letošní anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek zvítězil poplatek za vklad hotovosti na přepážce banky na vlastní účet. Poplatek dnes běžně účtují čtyři české banky, narazit na... celý článek

Osobní účet od Poštovní spořitelny: mladí a senioři zaplatí víc

9. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 21 komentářů

Osobní účet od Poštovní spořitelny: mladí a senioři zaplatí víc

Poštovní spořitelna sjednotila postžirové účty do jediného Osobního účtu. Ten je zhruba uprostřed cenového žebříčku běžných účtů. Navíc pro mladé a starší klienty Poštovní spořitelny... celý článek

Partners Financial Services