Osobní účet od Poštovní spořitelny: mladí a senioři zaplatí víc

Jan Stuchlík | rubrika: Recenze | 9. 2. 2010 | 21 komentářů
Osobní účet od Poštovní spořitelny: mladí a senioři zaplatí víc
Poštovní spořitelna sjednotila postžirové účty do jediného Osobního účtu. Ten je zhruba uprostřed cenového žebříčku běžných účtů. Navíc pro mladé a starší klienty Poštovní spořitelny bude dražší než jejich dnešní účet. Dali jsme mu tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Poštovní spořitelna udělala radikální zásah do nabídky běžných účtů. Šest různých postžirových účtů pro různé tipy klientů jsou minulostí. Budoucnost bude od dubna patřit jedinému Osobnímu účtu. Na něj Poštovní spořitelnapřevede všechny klienty zdarma.

Zatímco nynější majitelé účtu Klasik si změny nejspíš příliš nevšimnou, mladí klienti s kontem Junior a lidé starší 58 let s kontem Senior patrně v řadě případů zaplatí banceza účet více než dnes. Navzdory některým zvýhodněním jim totiž spořitelna výrazně zdražila poplatky za většinu služeb.

Banka zdůvodnila změnu snahou zjednodušit a zpřehlednit nabídku běžných účtů. To se jí povedlo. Poštovní spořitelna byla jednou z mála bank, jejíž sazebník a systém účtů byly pro běžné klienty velmi nepřehledné.

Vedení běžného účtu vyjde klienta na 34 korun, mladé od 10 do 26 let a klienty starší 58 let bude stát 8 korun. To je první zdražení. Vedení účtu Klasik bylo o 11 korun, tedy o třetinu, levnější, mladí klienti za vedení konta Junior neplatili nic a účet Senior přišel na 5 korun za měsíc.

Poštovní spořitelna ovšem nabízí prémii za používání elektronického bankovnictví. Už za jeden příkaz k úhradě zadaný přes internet vrátí klientovi 8 korun. Další internetové příkazy tuto odměnu nezvýší.

Další zdražení se týká vkladu hotovosti na účet ze 6 na 8 korun. Mladí a senioři za vložení peněz prostřednictvím platební Maxkarty zaplatí dokonce dvojnásobek ve srovnání s dneškem, místo 4 korun nechají v bance 8 korun. Dramaticky se zvyšuje i poplatek za SIPO na 8 korun za transakci. To je dvojnásobek u nynějších majitelů konta Klasik a čtyřnásobek pro mladé a majitele účtu Senior. Pro mladé klienty a klienty starší 58 let jsou dražší i poplatky za transakce z trvalých příkazů k úhradě. Místo pěti korun zaplatí osm korun.

Poštovní spořitelna zlevnila převody provedené přes internetové bankovnictví ze dvou na jednu korunu za položku. Z 16 na 8 korun spadl i měsíční poplatek za platební kartu. Pro mladé je to však zdražení o tři koruny.

Mladým a starším klientům nabízí Poštovní spořitelna dvě nová zvýhodnění. Mladí mohou dvakrát vybrat peníze z bankomatu ČSOBzdarma. Klienti nad 58 let zase mají zdarma jeden výběr hotovosti na obchodním místě za měsíc. Každý další výběr je přijde na 26 korun.

I přes tato zvýhodnění klienti s konty Junior a Senior převedením na Osobní účet patrně nevydělají. Využili jsme metodiky, kterou jsme už loni a předloni porovnávali běžné účty. Průměrný klient, jak jsme ho definovali na základě údajů bank o nejčastějších transakcích, zaplatí za konto Junior 80 korun, za konto Senior 96 korun. Osobní účet by takového klienta vyšel po odečtení osmikorunového bonusu za používání internetbankingu při zvýhodnění pro mladé na 102 koruny a pro klienty starší 58 let na 112 korun. ( Čtěte více o našem průzkumu běžných účtů)

Je pravděpodobné, že zejména mladí lidé nebudou vyžívat tolik transakcí, jako průměrný klient. Nicméně vzhledem k tomu, že jim Poštovní spořitelna zdražila drtivou většinu služeb, lze očekávat, že se jim celková cena za účet zvýší.

Banka zdůrazňuje, že majitele Osobního účtu čekají i některé nadstandardní služby, například tzv. komfortní vyúčtování či zřízení spořícího účtu. Komfortní vyúčtování, které umožňuje zasílání faktur přímo do elektronického bankovnictví, které z nich automaticky vytvoří platební příkazy, ovšem zatím velkou přidanou hodnotu nenabízí. Je z něj možné platit jen faktury za kabelovou televizi UPC a za pojištění u ČSOB Pojišťovny.

V sazebníku zůstaly některé těžko obhajitelné poplatky. Jako jediná banka v Česku si Poštovní spořitelna účtuje dvousetkorunový poplatek za zrušení účtu, od jehož zřízení neuplynulo více než dvanáct měsíců. Banka si rovněž účtuje poplatek za změnu údajů, například kontaktní adresy či objednání výpisu z účtů. A to i tehdy, když změnu provede klient v internetovém bankovnictví bez jakékoli asistence pracovníka banky. ( Hlasujte v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek)

Shrnuto a podtrženo, Osobní účet od Poštovní spořitelny je průměrný běžný účet. Je sice levnější než účty ostatních klasických bank, ale na trhu lze najít i mnohem levnější alternativy. Cenou ho předčí i eKonto od Raiffeisenbankv případě, že klientovi na účet chodí měsíčně alespoň 25 tisíc korun. Pro mladé lidi, kteří nevyhledávají služby bankovních poboček a stačí jim ovládání účtu přes internet, je Osobní účet zbytečně drahý. U menších bank najdou levnější konta.

Jediným plusem, kvůli kterému má smysl si Osobní účet zřizovat, je nejrozsáhlejší síť obchodních míst. Banka působí na 3300 poštách a v 52 svých finančních centrech. To by mohli ocenit zejména starší klienti, kteří ovládání účtu přes internet příliš nevěří.

Co si myslíte o novém účtu Poštovní spořitelny? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2010 17:46, jarda

K současnému Postžiru zadarmo: Od 1.4.2010 se nic nemění, bude to pouze změna názvu (osobní konto zadarmo, pokud se nepletu), jinak parametry zůstávají stejné, jako jsou nyní. A to mě také zaráží na onom článku, protože o tomto produktu zde není ani zmínka, což považuji za naprosto nesolidní, zvlášť když si autor neodpoustil v rámci tohoto článku vyzdvihnout přednosti konkurenčního produktu. Jo, vážení, autor zřejmě dostal za článek dobře zatopeno. Jinak právě ke změnám u postžira vyšel v minulých dnech na serveru Měšec.cz obdobný článek, ale podle mého názoru daleko solidněji zpracovaný. Vřele doporučuji!

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2010 22:55, Rene

Kde to jsme? No přece v Čechách....

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Banky využily díru v zákoně, peníze vám pošlou pomaleji

25. 11. 2009 | Petr Kučera | 12 komentářů

Banky využily díru v zákoně, peníze vám pošlou pomaleji

Banky našly způsob, jak se vyhnout přísnějšímu zákonu, který od 1. listopadu v Česku nutí finanční ústavy k rychlejšímu převodu peněz.

Vyhněte se vkladům hotovosti na cizí účty. Jsou většinou drahé.

1. 10. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 2 komentáře

Vyhněte se vkladům hotovosti na cizí účty. Jsou většinou drahé.

Vložit hotovost na cizí bankovní účet je na pobočkách většiny českých bank drahé. Lepší je využít služeb České pošty, nebo peníze předat v obálce. Ať si s nimi příjemce udělá, co uzná... celý článek

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

2. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 17 komentářů

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

Kdo hledá nejlevnější bankovní účet, měl by jít do malých bank, zjistil i letos průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com, který hledal nejvýhodnější účet pro běžného bankovního... celý článek

Partners Financial Services