O peníze na internetu už bojují dva silní hráči

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 13. 8. 2008 | 20 komentářů
O peníze na internetu už bojují dva silní hráči
O internetové platby se na českém internetu přetahují už dva silní hráči. Po dvou měsících existence Paysecu od ČSOB je na světě i nový platební systém mPenize od mBank. Nejmladší tuzemský bankovní dům slibuje Čechům revoluci v platbách na internetu a pro její úspěch se pro jistotu spojil s portálem Seznam.cz.

Původně chtěla mBank spustit nový internetový platební systém v květnu. Nakonec se tak stalo v srpnu. Na scénu mikroplateb a internetového obchodování vstupuje s nejsilnějším tuzemským internetovým hráčem, portálem Seznam.cz. S ním se na strategickém partnerství mBankdohodla už začátkem letošního roku.

Dva roky jsme hledali strategického partnera pro posun naší SeznamPeněženky.cz, která má přes půl milionu uživatelů, a se všemi bankami to bylo tak jako s mobilními operátory. Tedy, že nic nejde. S mBank jsme se domluvili za dvě hodiny,“ říká ředitel společnosti Seznam.cz Pavel Zima. Všechna jednání byla podle něj také přímočařejší. Ve spojení s mBank navíc vidí větší potenciál než u jiných systémů, protože se jedná o plnohodnotný bankovní systém. Do budoucna bude možné využívat i další produkty jako jsou půjčky či hypotéky. Nový společný platební systém má být podle Zimy rovněž v mStylu a jmenuje se proto mPeníze (doména mPenize.cz). Má rovněž stejný „bezpoplatkový“ charakter jako mají jiné produkty nabízené mBankou.

Jak funguje nový platební systém mPenize.cz

Online na stránkách internetového obchodu si klient objedná zboží, klikne na tlačítko platba přes mPenize.cz a vzápětí je přesměrován na zabezpečené stránky přímo ke svému účtu do internetového bankovnictví mBank, do kterého se klasicky přihlásí. Tam již má obchodníkem předvyplněné údaje k platbě. Pokud bude na účtu dostatek peněz, banka okamžitě provede platbu na účet obchodníka, který jej musí mít také u mBank a pošle informace o provedené platbě obchodníkovi.

Kdo účet u mBank nemá a chce mPeníze.cz používat, bude nejdříve vyzván ke zřízení účtu mKonto.

U projektu mPenize se ze strany mBank jedná o promyšlený akviziční tah. Řady svých téměř 200 tisíc účtů pro zhruba 120 tisíc klientů může díky tomu v brzké době slušně rozšířit. Nejnovější strategický partner banky Seznam.cz má 4,5 milionu reálných uživatelů měsíčně, tedy 94 procenta uživatelů českého internetu, půl milionu uživatelů má také registrováno „konto“ Seznam Peněženka.cz. „Do tří let bychom měli přes mPenize.cz získat statisíce klientů. Už v průběhu roku 2009 očekáváme, že by přes tento kanál měla jít výrazná část naší akvizice,“ potvrzuje generální ředitel mBank Jiří Báča.

Princip fungování nového platebního systému má být jednoduchý. Na rozdíl od konkurenčních platebních systémů ovšem vyžaduje, aby zúčastění, tedy nakupující i obchodník, měli účet u mBank. Kupující se pak při platbě jen identifikuje a přímo ze svého účtu posílá bezpečně peníze obchodníkovi (viz box). Nemusí tak zadávat důvěrné údaje o platební kartě či převádět peníze na meziúčty jako třeba u PaySec. Peníze, které má klient na svém účtu stále dosažitelné pro jakékoliv jiné platby a transakce, totiž převádí na účet obchodníka hned, takže i zboží může být okamžitě odesláno. To pravděpodobně do budoucna ocení například internetové aukční síněa jejich klienti.

Online platby existují v ČR už několik let

Způsob, který si pro online platební systém zvolila mBank se svými mPenězi už v Česku několik let provozuje eBanka, respektive dnes Raiffeisenbank. Princip obou systému je stejný. Rozdíl je především v poplatcích. Zatímco u mPenize je vše pro klienta zdarma a zvýhodnění jsou i obchodníci, u platby přes Raiffeisenbank jsou zpoplatněny jednotlivé transakce a klient platí i za vedení účtu. Za několik let existence má Raiffeisenbank nasmlouváno asi 1000 internetových obchodů včetně prakticky všech největších.

V praxi to u Raiffeisenbank funguje tak, že klient si vybere zboží, při možnostech platby zaškrtne " Za mne platí RB" nebo podobný symbol a je automaticky přesměrován do svého internetového bankovnictví. Zde bude mít po přihlášení už předpřipravený platební příkaz, který pouze potvrdí. Peníze jsou online připsány obchodníkovi na účet a ten může ihned expedovat objednané zboží.

Naším cílem je změnit chování na českém internetu. Klienti mPenize budou mít na rozdíl od konkurenčních systémů veškeré transakce zdarma, převod se provede okamžitě,“ tvrdí generální ředitel mBank Jiří Báča. Nový platební systém by měl přitom podle Báči být jednoznačně nejvýhodnějším platebním kanálem i pro obchodníky. To potvrzuje i Jitka Součková, marketingová manažerka obchodní sítě Kasa.cz, která začala spolupracovat exkluzivně s mPeníze.cz a je i prvním internetovým obchodem fungujícím v systému. Další obchodníci budou do systému vstupovat postupně, mBank je chce představit v září. „Jsme zaměřeni primárně na obchody sdružené v Asociaci pro elektronickou komerci(APEK), tedy na důvěryhodné obchody, které jsou prověřené,“ zdůrazňuje Báča.

Na tuzemském trhu internetového obchodování už dva měsíce působí konkurenční platební systém od ČSOBa Poštovní spořitelnys názvem PaySec. Podle Denisy Salátkové z Poštovní spořitelny se v něm jen za jeden měsíc jeho fungování stihlo protočit více než 15 milionů korun. Podíl plateb posílaných uživateli mezi sebou činil z této sumy 23,3 procenta, zatímco platby v e-shopech tvořily 69,7 procenta a zbývajících zhruba 7 procent získaly komunitní, aukční a inzertní portály. Do systému se dosud připojilo přes sto internetových obchodních míst. První měsíc existence PaySec také přinesl více než stotisícovou návštěvnost stránek a celkový počet uživatelů v polovině července převýšil deset tisíc.

Anketa

Hodláte do budoucna využívat platební systém mPenize.cz nebo PaySec?

Češi se učí platit v internetových obchodech online přes různé platební systémy ale jen pomalu. Stále ještě takovým platbám nedůvěřují, a tak největší prim zatím hrají platby na dobírku. Kvůli vysokým poplatkům také platby kartou stále nabízí jen malé procento tuzemských internetových obchodů. Jak rychle se změní chování tuzemských nakupujících a obchodníků a šestnáctimiliardový český internetový business se roztočí o další miliardy korun, se ukáže patrně brzy.

Které platební systémy po internetu využíváte vy? Důvěřujete novým platebním systémům? Podělte se o zkušenosti a názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2008 3:04, Roman Vithous

Citace - Jan Vetyška / 13.08.2008 22:07


Jinak je přeci úplně normální, že se podnikatelé se stejným cílem a zájmem sdružují ve sdružení. Copak protestujete třeba proti advokátní komoře, svazu rybářů, asociaci hotelů a restaurací, asociaci českých nábytkářů atd. atd.? To Vás, myslím, ani nenapadne.


Nemyslím, že bych "protestoval" proti APEKu jako takovému a sdružování považuji za naprosto normální (i s tím stavění bariér pro nechtěné). Byť třeba příklad s Advokátní komorou kulhá, jelikož členství v ní je povinné a po pravdě, vadí nejvíce advokátům samotným... Jen APEK vnímám jako zájmové sdružení, hájící zájmy "těch velkých"...

Co mi už ale vadí je striktní podmínka "certifikace" od APEK pro využívání služby mPeníze, protože to by opravdu pro malé podnikatele celou záležitost neúnosně prodražilo, působí to zcela zřejmě selekčně a trochu mi to zavání kartelovou dohodou, respektive omezováním hospodářské soutěže...

Jinak "členské příspěvky" pro zájmová sdružení jsou osvobozeny nejen od DPH (logicky - z ekonomického hlediska žádná přidaná hodnota nevzniká), ale i od daně z příjmů, ovšem na druhé straně je zase "člen - přispěvatel" nemůže zahrnout mezi daňově uznatelné výdaje, pokud nejde o taxativně zákonem vymezené případy sdružení (viz § 24 Zák. o dani z příjmů).

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2008 14:04, Jana Hůlová

Citace - Martin Sládek / 15.08.2008 12:22

Vzhledem k tomu, že nový platební systém by měl vzbudit v českém uživateli důvěru a APEK je vnímán jako důvěryhodný .....


Ano? Opravdu? A kým? Předpokládám, že jeho členy a možná reklamou ovlivnitelnými jedinci bez vlastní zkušenosti. Že by to ale platilo obecně pro celou spotřebitelskou veřejnost o tom silně pochybuji... (Viz převažující negativní reakce na povinnou certifikaci od APEK pro systém mPeníze nejen na tomto serveru....)

On pokud někdo "certifikuje" sám sebe, či své konkurenty a současně kolegy, tak to bývá vždycky problém... APEK prostě není vnímán jako nezávislý a nestranný, i když asi kus práce pro rozvoj elektronické komerce zpočátku udělal. Ale hlavně v zájmu svých členů, nikoli jako "veřejnou službu občanské společnosti". Podstatně důvěryhodnější, i když s užším záběrem, je myslím třeba "certifikace" od SOS, a ještě více uživatelské reference, o vlastní zkušenosti nemluvě.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

27. 5. 2008 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Virtuální platební karty: pokrok, nebo dinosaurus?

Nedůvěra v bezpečnost placení kartou na internetu v Česku před pár lety umožnila rozvoj virtuálních karet. Dnes je využívá zhruba sto tisíc klientů. Na tom, zda mají ještě smysl, se... celý článek

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

Agresivní reklama bude nezákonná

30. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 13 komentářů

Agresivní reklama bude nezákonná

Čeští spotřebitelé budou od poloviny roku zase o něco více chráněni před nekalými reklamními praktikami. Z obchodů by třeba měly zmizet nápisy oznamující bankroty firem. Podle některých... celý článek

Jak se vyhnout podvodníkům v internetových aukcích

6. 11. 2007 | Táňa Chadrabová | 4 komentáře

Jak se vyhnout podvodníkům v internetových aukcích

Každý rok roste počet lidí, kteří nakupují v internetových aukcích. Sice tam na ně většinou čeká nižší cena než v obchodě, ale mohou se setkat s nespolehlivými prodejci. Nepříjemným... celý článek

Při reklamování zboží buďte tvrdí. Zákon je na vaší straně

17. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 32 komentářů

Při reklamování zboží buďte tvrdí. Zákon je na vaší straně

Když prodejce nehodlá přijmout reklamaci vadného zboží, nechte si zpracovat znalecký posudek. Vyjde sice na pár set korun, ale když znalec zjistí, že reklamace je oprávněná, musí prodejce... celý článek

Partners Financial Services