V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 11. 4. 2008 | 17 komentářů
V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu
Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů po takzvaných mikroplatbách už je totiž v Česku delší čas.

Každý, kdo nakupuje na českém internetu, by měl být od května o něco spokojenější. Dvě tuzemské banky právě finišují s přípravami nových systémů plateb na internetu. Při nákupu bude stačit kliknout na speciální odkaz pro nový druh platby. Po přesměrování na zabezpečené stránky kupující vyplní základní údaje k platbě, ta se pak uskuteční během několika málo vteřin. Nové způsoby placení by se měly stát významnou alternativou k platbám kartou, přes eBanku a ke stále v tuzemsku nejoblíbenějšímu způsobu placení - na dobírku.

Jak by měl fungovat PaySec

Systém je možné si podle Marka Rolla z Poštovní spořitelnypředstavit jako klasické internetové bankovnictví nebo známé elektronické peněženky. Klient s registrovaným účtem u PaySec si vybere na stránkách internetového obchodníka zboží a při volbě způsobu úhrady si vybere placení přes PaySec. Po stisknutí tlačítka s tímto logem bude zákazník přesměrován na speciální zabezpečené stránky www.paysec.cz (v tuto chvíli do konce testování pro veřejnost nepřístupné). Tam vyplní podobně jako u internetového bankovnictví detaily platby. Klient bude informace zadávat přímo do platební stránky banky, která zajistí zakódovaný přenos dat a obchodníkovi následně pošle informaci o výsledku autorizace platby. Podle Rolla se k platbě budou využívat také autorizované SMS.

Nový systém mikroplateb na přelomu dubna a května spustí ČSOB s Poštovní spořitelnou, potvrdil pro Peníze.cz mluvčí Poštovní spořitelny Marek Roll. Mikroplatební systém vytvořený přímo pro tuto banku ponese název PaySec (čteno: pejsek). Od doby, kdy fungování mikroplateb u nebankovních společností v Česku jako třeba Monetka či DirectPay zastavil zákon o platebním styku (124/2002 Sb. Zákon o převodech peněžních prostředků, elektronických prostředcích a platebních systémech), jde patrně o první vážný pokus o oživení tohoto způsobu placení. Služby nejrozšířenějšího hráče v oboru mikroplateb na světě, společnosti PayPall, zatím v Česku oficiálně nikdo nenabízí.

Každý, kdo bude chtít využívat nový systém, se bude muset zaregistrovat a svůj PaySec „účet“ nabít kreditem. Zájemci o placení přes tento systém by mělo pro registraci stačit, že vlastní jeden bankovní účet, mobilní telefon a emailovou adresu, uvádí na svém blogu Orisek.net Tomáš Hodboď, který má informace o neveřejném testování systému. Zaregistrovat se do PaySec bude moci klient kterékoli banky. Vlastnictví účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny by nemělo být podle Rolla podmínkou. Vlastní účet u těchto bank by ovšem pro klienty měl být výhodou. Platby pak budou podle Hodbodě zdarma. Klienti ostatních bank prý zaplatí za transakci tři koruny.

Anketa

Uvítali byste nový způsob placení přes internet?

Za používání systému budou platit i obchodníci. Oslovení experti z konkurenčních bank tvrdí, že obchodníci budou platit ČSOB poplatek ve výši tří procent z každé platby. Třeba tisícikorunová platba za zboží by obchodníka stála 30 korun, což může být pro řadu majitelů obchodů, kteří už dnes kvůli jedno- až dvouprocentním poplatkům odmítají platby kartou, docela drahé.

Takzvaný Pejsek, jak jej už stihla překřtít internetová komunita, by měl sloužit nejen pro platby u obchodníků, ale i pro posílání peněz mezi lidmi navzájem mezi jednotlivými konty PaySec. Pomocí systému by se mohly hradit i drobné korunové platby, kterými se na internetu zpoplatňuje stahování hudby nebo obrázků. Zda půjde tímto způsobem platit například i na úřadech zatím banka prozradit nechce. Informace o novém způsobu placení se už ale začínají objevovat i na stránkách některých internetových obchodů. Podle Marka Rolla z Poštovní spořitelny by v PaySecu mělo jít zaplatit za služby či zboží určitě třeba na webových stránkách Student Agency, Letuska.cz, i-legalne.cz či Aukro.cz. Podle jiných zdrojů se do systému zapojí i Ticketstream, lekarna.cz a další obchody. Banka v tuto chvíli dokončuje neveřejné testy nového platebního nástroje a další detaily o PaySecu slibuje zveřejnit až po jejich ukončení.

Jak by měl fungovat mTransfer

Klient mBank, který bude chtít využít platbu prostřednictvím mTransfer, si vybere na webu internetového obchodu zboží a zvolí způsob platby mTransfer. Vzápětí bude podle Martina Hoška z mBank přesměrován na zabezpečené stránky banky přímo ke svému účtu, kde již bude mít předvyplněné údaje k platbě. Pokud bude na účtu dostatek peněz, banka okamžitě provede platbu na účet obchodníka, který jej bude mít také u mBank a pošle informace o provedené platbě obchodníkovi.

Druhý systém, takzvaný mTransfer od konkurenční mBank, by se měl na českém internetu objevit koncem května. Potvrdil to pro Peníze.cz mluvčí banky Tomáš Vyšohlíd. Tento systém by na rozdíl od PaySec měl mít jiný charakter. „Půjde o online platební systém, který už je například hojně rozšířen v Polsku,“ říká Vyšohlíd a dodává: „Přes tento nástroj budou moci klienti mBank platit u obchodníků prostřednictvím svého účtu.“ Vše by mělo být podle Vyšohlída v „mStylu“, tedy založené na jednoduchosti a nulových poplatcích pro klienta. „Systém by prý měl být i pro obchodníky výhodnější než u konkurenčních platebních nástrojů, protože mBank jim nabídne jinou cenovou politiku než třeba již zmiňovaná ČSOB,“ slibuje přímo odborník na nový platební systém Martin Hošek z mBank. Obchodníci, kteří budou chtít mTransfer využívat, budou mít podle něj na výběr dvě varianty. Buď si jej svépomocí sami implementují v základní podobě, nebo si zvolí komplexnější variantu, kdy implementaci provede banka sama. V tuto chvíli mBanka dokončuje spolupráci s významnými partnery, další detaily k systému proto plánuje zveřejnit koncem května.

Jaké máte zkušenosti s platbami na internetu vy? Máte zkušenosti ze zahraničí? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 4. 2008 13:06, clipper

Paypay je neúměrně předražený a nedá se vpro česko skoro použít. PayPal je sice výhodnější, ale zase s ním u nás zmůžete ještě míň než s paypay. MBank mi nutí svůj účet a to nemám zájem. Pokud CSOB zavede na cesky trh podobně funkčnjí a jednoduchý systém jako je Paypal jsem jedině rád.

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 4. 2008 4:55, jams

PaySec kritizuje z vlastní zkušenosti na svém blogu Patrick Zandl: http://www.marigold.cz/item/paysec-jeste-nebezi-a-uz-ma-na-triku-podvody-s-identitama (stačí zadat URL marigold.cz a najít konkrétní nadpis).
Post uvnitř obsahuje odkaz na blog s odhalením falešných PR blogů a na naopak pochvalný článek na Lupa.cz.

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Zavalí nás internetové peníze?

20. 10. 2004 | Dušan Hradil | 1 komentář

Zavalí nás internetové peníze?

Dva týdny zbývají do spuštění mikroplatebního systému Monetka, který jako jediný získal výjimku České národní banky k provozu. Znamená to revoluci v placení na internetu, anebo jen... celý článek

Partners Financial Services