Změny v Raiffeisenbank: Zdraží nálepky, přicházejí okamžité platby i Apple Pay

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 10. 2019 | 14 komentářů
Většina změn v ceníku začne platit 1. ledna. Už od poloviny prosince ale banka musí zrušit příplatky za převody eur v rámci EU.
Změny v Raiffeisenbank: Zdraží nálepky, přicházejí okamžité platby i Apple Pay

Zdroj: Raiffeisenbank

Platebním nálepkám hrozí vyhynutí, psali jsme na začátku června, když se s nimi rozhodla skončit Moneta Money Bank. Připustila, že nálepky se ukázaly jako slepá cesta a nástup mobilních plateb je převálcoval. Možnost platit s nálepkami zrušila Moneta od letošního července.

Podobným směrem, ale méně radikální formou se teď vydává Raiffeisenbank. Od začátku příštího roku přestane nálepky aktivně nabízet. Stávající uživatelé je můžou dál používat, ale když se jich nevzdají do konce března, výrazně si připlatí. Zatímco doteď byla v rámci účtu jedna zadarmo a případná další vyšla na 10 korun měsíčně, od začátku dubna přijde každá na 50 korun měsíčně – tedy i ta jedna jediná.

Raiffeisenbank tak chce motivovat klienty, aby před bezkontaktními nálepkami dali přednost buď klasickým platebním kartám, nebo přímým platbám mobilem. Před měsícem spustila vlastní aplikaci RaiPay pro telefony se systémem Android, v nejbližších týdnech plánuje přidat Apple Pay. „Za necelý měsíc od spuštění se do aplikace RaiPay registrovalo asi 15 tisíc klientů, z toho aktivních je téměř 10 tisíc. Zatím uskutečnili přes 100 tisíc nákupů,“ upřesňuje mluvčí banky Petra Kopecká.

Anketa

Platební nálepku...

„Mezi klienty je několik desítek tisíc platebních nálepek,“ vysvětluje, proč se je banka nerozhodla jednoduše zrušit. „Klienti začínají více využívat mobilní platby a nálepky přestávají plnit svou funkci. Po spuštění aplikace RaiPay, která je pro klienty mnohem komfortnější, jsme se tedy rozhodli od ledna nálepky již aktivně nenabízet. S tím souvisí i zavedení či zvýšení poplatku. Cílem je podpora modernějších způsobů platby,“ říká Kopecká.

Kromě Monety a Raiffky mají nálepky také Air Bank, Creditas, Česká spořitelna, ČSOB, Hello bank a mBank. Naopak Komerční banka, Equa, Fio, UniCredit nebo Sberbank s nimi ani nepřišly. „Bezkontaktní nálepky jsme nikdy nenabízeli, ani jsme jejich zavedení neplánovali. Považovali jsme je za slepou cestu a naopak jsme se soustředili na cílová řešení jako jsou Google Pay a Apple Pay,“ říká k tomu z dnešního pohledu Michal Teubner, mluvčí Komerční banky.

Okamžité platby startují

Zdražení nálepek je součástí balíčku změn v sazebníku, které Raiffeisenbank oznámila klientům. Většina z nich začne platit 1. ledna 2020.

Banka znevýhodní také staré typy účtů eKonto, když zvýší cenu měsíčního paušálu o 50 korun. Tyhle účty už delší dobu aktivně nenabízí, nahradily je především eKonto Komplet a eKonto Smart. „Staré typy účtů už mají jenom jednotky procent klientů. Podíl aktuálně nabízených standardních účtů je v zásadě totožný,“ upřesňuje mluvčí Petra Kopecká.

Na jednotnou cenu 100 korun od ledna stoupne poplatek za příkazy zadané na pobočce nebo přes telefonní bankovnictví (ne přes mobilní aplikaci) – konkrétně odchozí úhrada, trvalý příkaz nebo souhlas s inkasem.

Lízněte si

Moneta se rozhodla zrušit platební nálepky. Klesající zájem hlásí i některé další banky. Mnohem víc teď frčí platby přímo mobilem nebo hodinkami.

Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka


Nastal Den PSD2. O tom, co všechno se má změnit, jsme na webu Peníze.cz psali s předstihem, někdy i jako první. Teď ještě přinášíme přehledné shrnutí na jednom místě s odkazy na podrobnější texty.

Změny při platbě kartou a v internetbankingu jsou tu. Projděte si přehled


Sberbank se rozhodla skončit s kreditními kartami. Zájem o ně dál klesá i u konkurence. A když už je klienti používají, tak většinou tak, že na nich banky příliš nevydělají.

Proč ji nechcete? Z kreditek se stává ohrožený druh

Zdraží i zpracování mincí nad 100 kusů jedné nominální hodnoty, stejně jako výměna korunových bankovek a mincí za jinou nominální hodnotu (z dosavadních 3 % na 5 % z přijaté částky převyšující 100 kusů příslušné hodnoty, minimální poplatek je 150 Kč). 

Z kompletní podoby ceníku platného od 1. ledna 2020 vyplývá, že Raiffeisenbank přinejmenším do konce letošního roku neplánuje zavést jednoduchý bezplatný účet. Dál počítá s podmínkami, které jsou pro většinu aktivních uživatelů sice snadno splnitelné, přesto patří k nejkomplikovanějším na trhu: Levnější varianta eKonto Smart je bez poplatků, pokud na účet přijde aspoň 15 000 Kč měsíčně a zároveň z něj aspoň tři platby odejdou (včetně karetních), jinak je měsíční paušál 99 Kč měsíčně. Dražší varianta, která samozřejmě obsahuje víc služeb, přijde při splnění podmínek na 129 Kč, jinak na 250 Kč.

Podle informací webu Peníze.cz přitom Raiffeisenbank plánovala během podzimu nabídnout i účet zdarma bez podmínek. Před rokem o tom mluvil i generální ředitel Igor Vida v rozhovoru pro Aktuálně.cz: „Rádi bychom ho měli příští rok v nabídce, konkurence nás k tomu nutí,“ řekl.

Banka sice může podobné změny ve prospěch klientů zavést prakticky ze dne na den (na rozdíl od zdražení nebo omezení služeb je nemusí oznamovat s dvouměsíčním předstihem), i podle informací z poboček se k tomu ale během podzimu nechystá. Přednost letos dostalo dokončení jiných projektů – vedle mobilních plateb to bylo třeba převedení klientů do nového internetového bankovnictví nebo vylepšení mobilní aplikace.

Před startem jsou také okamžité platby. Raiffeisenbank už je testuje; běžným klientům umožní jejich zadávání v nejbližších dnech, a to za stejnou cenu jako standardní tuzemské transakce, tedy v zásadě bez samostatného poplatku. „Předpokládáme, že budou spuštěny v polovině října,“ říká mluvčí.

Na další novinky může být prostor začátkem roku. Přijde i zmíněný jednodušší účet? „Určité změny v produktové nabídce chystáme, nicméně na detaily je ještě brzo,“ odpovídá Kopecká bez bližších podrobností. 

Europlatby jako doma

Od 15. prosince – ale zřejmě ani o den dřív – zruší Raiffeisenbank vysoké poplatky za takzvané europlatby (SEPA), tedy převody v rámci Evropského hospodářského prostoru do 50 tisíc eur. Stejně jako konkurence musí vyhovět nařízení Evropské unie, která rozhodla, že nejpozději od tohoto data nesmí poplatky za zahraniční platby v eurech v rámci EU překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Základní cena za odchozí SEPA platbu z Raiffeisenbank je doteď 220 korun, za příchozí 200 korun. V rámci účtu eKonto Komplet je jedna příchozí či odchozí SEPA platba v měsíci zadarmo, u nejdražšího eKonta Exclusive jsou příchozí SEPA platby v ceně balíčku.Cena za europlatby bude stejná jako za tuzemské transakce, tedy v rámci paušálu v zásadě bez samostatného poplatku (při zadání elektronicky).

Prodraží se ale platby „exotickými“ měnami. Pro transakce debetními a kreditními kartami Raiffeisenbank v zahraničních měnách, které nejsou uvedeny v jejím kurzovním lístku, bude pro převod do korun použit aktuální směnný kurz společnosti Mastercard či Visa navýšený o kurzovní přirážku ve výši 2,5 %.

Jako první nabídla takzvané europlatby od začátku letošního roku bez poplatku mBank, v dubnu se k ní přidala Fio banka. Zadarmo už převedou eura také majitelé Neo účtu od Expobank. A pokud si připlatí stokorunu za lepší variantu běžného účtu, tak i u Air Bank. ČSOB zlevní SEPA platby od začátku listopadu, zřejmě ve stejném měsíci se přidají Česká spořitelna nebo Hello bank. Moneta Money Bank sjednotí ceny europlateb s tuzemskými od 1. prosince, se začátkem prosince předběžně počítají i některé další banky.

Kreditky a odměny

Další série změn v Raiffeisenbank začne platit už od 23. listopadu a týká se čerpání odměn z kreditních karet.

Například do obratu kartových transakcí pro účely odměn se už nebudou počítat platby kartami a aplikacemi třetích stran (banka výslovně zmiňuje PayPal, Revolut, Curve, Richee, Twisto a podobně), za platby České poště a za platby finančním institucím (předplacené karty, mobilní peněženky a podobně).

Od 1. ledna 2020 se kreditní karta RB Gold přejmenuje na RB Premium. Nově bude lákat i na výběr hotovosti bez poplatků, ročně dva vstupy zadarmo v celosvětové síti letištních salonků LoungeKey, bezplatné vstupy zdarma do letištních salonků Mastercard v Praze, Vídni a Bratislavě, součástí budu i cestovní asistenční služby. Současně už v ceně karty nebude Pojištění zneužití 50.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2019 21:32, Kamil

Plus: třeba výběr z bankomatů všech bank zdarma.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2019 15:28, L.

Třeba proto, že na rozdíl od Fia není sto let za opicema? Vždyť Fio doteď umí potvrzovat platby jen zastaralou, nepohodlnou a nebezpečnou SMS, nebo bezpečně ale extra nepohodlně klíčem uloženým v PC...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

30. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.

Předčasné splacení hypotéky se prodraží. Změny pravidel podrobně

15. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Předčasné splacení hypotéky se prodraží. Změny pravidel podrobně

Za nedodržení smlouvy bude klientům hrozit výrazně vyšší sankce než dosud. Na druhou stranu se rozšíří okruh situací, kdy lze hypotéku předčasně splatit zdarma.

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Partners Financial Services