TransferWise a Revolut. Levnější převody a platby v zahraničí

Platit v zahraniční měně většinou znamená tratit na poplatcích nebo nevýhodném kurzu. Existuje ale několik služeb, díky kterým zahraniční platby – bankovní převody nebo platby kartou u obchodníků – vyjdou levněji. Peníze.cz přinášejí přehled několika z nich.
TransferWise a Revolut. Levnější převody a platby v zahraničí

Pokud potřebujete odeslat peníze do zahraničí, máte několik možností. Pro platby v eurech lze využít takzvané SEPA platby. SEPA (Single Payment Area) představuje jednotnou platební oblast pro eurové převody v rámci Evropské unie. SEPA platby se ovšem neobejdou bez poplatků, které v závislosti na bance můžou dělat dvacet až 250 korun. Zatím:

Tomu, kdo posílá peníze mimo Evropskou unii, respektive v jiné měně než v eurech, nabízejí banky zahraniční platby. I tady je ale potřeba počítat s tučnými poplatky, většinou od sta do tří set korun. Konečnou sumu, kterou za zahraniční převod zaplatíte, ovlivní i kurzovní lístek vaší banky. To platí u bankovních převodů, i pokud v zahraničí platíte kartou nebo vybíráte z bankomatu.

Při přeshraničních transakcích se ovšem nemusíte spoléhat jen na banky. Existuje několik dalších služeb, se kterými vás platby v zahraniční měně vyjdou levněji.

P2P převody: TransferWise a Currencyfair

Jeden ze způsobů, jak převádět peníze do zahraničí, nabízí od roku 2011 služba TransferWise. S touto platformou jde peníze poslat přímo na bankovní účet příjemce. Princip služby je jednoduchý: platforma páruje převody jednotlivých uživatelů, které běží proti sobě, například z Česka do Velké Británie a naopak. Peníze se posílají na sběrný účet tuzemské banky v domácí měně, transakci později vyrovná přímo TransferWise.

Při kalkulaci částky, kterou je potřeba na účet platformy odeslat, TransferWise vychází ze středového (mezibankovního) kurzu. Ten je oproti bankovním kurzům výhodnější, převody s TransferWise proto vychází levněji. Většinou. Platforma si za každý převod strhává poplatek pár desetinek procenta, v praxi proto záleží, jak vysoké poplatky má vaše banka. Například za SEPA platbu si jeden z nejnižších poplatků – dvacet korun, účtuje Fio banka. Kurz pro převod dělá 25,952 korun za euro, odeslání sta eur tak klienta vyjde na 2615,2 korun. Klient České spořitelny za převod stejné částky zaplatí 2827 korun (poplatek za SEPA platbu 220 korun, kurz 26,07 korun za euro). Naproti tomu převod s TransferWise vyjde na 2583,30 korun. Suma je konečná včetně poplatku platformě 47 korun (minimální poplatek pro TransferWise 42 korun, pět korun za odeslání peněz prostřednictvím platební karty).

Na kolik přesně vás transakce s TransferWise přijde, závisí na tom, jak velkou částku a v jaké měně, posíláte. Nižší poplatky se hradí za převody v librách, dolarech či eurech – do částky 240 eur si platforma naúčtuje minimální poplatek 42 korun, nad tento limit platíte 0,7 procenta z objemu transakce. Další poplatky se odvíjí od způsobu zadání platby: peníze lze přes TransferWise odeslat prostřednictvím platební (debetní či kreditní) karty nebo klasickým bankovním převodem. Zatímco bankovní převod je zdarma, platba kartou je zpoplatněná – konkrétní částka závisí na velikosti transakce. Díky kalkulačce na webu platformy vidíte přesnou sumu před potvrzením celé transakce.

Na stejném principu funguje platforma currencyfair. Rozdíl je v poplatkové struktuře – currencyfair si za každou transakci strhává fixní poplatek tři eura a několik desetin procenta z převáděné částky. Oproti TransferWise se tedy převody prostřednictvím currencyfair vyplatí až od větších částek (zhruba 1500 eur.)

TransferWise pak vedle přeshraničních transakcí nabízí také multiměnové konto: Borderless account neboli Účet bez hranic. V příštích měsících půjde k účtu získat také platební kartu, která nabídne výhodnější (středový kurz) i při platbách kartou nebo výběrech z bankomatů v zahraničí.

Revolut: multiměnová platební karta

Možnost platit kartou v zahraničí za výhodnější mezibankovní kurz nabízí i „mobilní banka“ Revolut. Revolut funguje skrze mobilní aplikaci, která je zdarma ke stažení pro Android i iOS. Každý uživatel Revolutu si tu založí vlastní virtuální účet, který lze vést zdarma v několika měnách. Díky Revolut účtu můžete v těchto měnách posílat peníze nebo požádat o vydání bezkontaktní karty Mastercard (poplatek dělá šest euro) pro výhodnější platby a výběry z bankomatů v zahraničí. Výběry do částky 200 eur jsou přitom zdarma, za výběr nad tento limit zaplatíte dvě procenta z objemu transakce. Využít lze také virtuální kartu pro placení na internetu.

Pro bankovní převody nebo platby kartou je ovšem nutné Revolut nabít patřičnou sumou. Peníze lze odeslat dvěma způsoby: bankovním převodem nebo platební kartou. Ani jedna z variant dosud nebyla pro české uživatele příliš výhodná. Při bankovním převodu sice šlo odeslat české koruny, platba ale putovala na zahraniční účet Revolutu, takže bylo nutné hradit poplatek za přeshraniční platbu. Skrze platební kartu pak nebylo možné dobíjet české koruny, v první fázi tedy odpadal benefit výhodnějšího směnného kurzu. Od tohoto týdne je ale všechno jinak – Revolut začal při dobíjení kartou podporovat i české koruny. Minimální částka, kterou lze na Revolut účet nabít, dělá deset korun.

Twisto karta a EuroPlatba

Pokud nechcete své peníze svěřovat zahraničním společnostem, můžete se poohlédnout v Česku. Variantu, jak ušetřit na směnném kurzu při platbách v zahraničí, představují například kreditní karty. Některé kreditky totiž umějí cashback – vrácení několika procent z platby – i při zahraničních transakcích. Nejštědřejší cashback aktuálně nabízí Twisto na své Twisto kartě: tři procenta z každé zahraniční platby (platí i pro online nákupy). Výhoda platí při aktivaci balíčku Twisto Premium za 99 korun. Ten je momentálně bez poplatku, od července pak přijde na 99 korun měsíčně.

Pro levnější eurové převody zase slouží tuzemská služba EuroPlatba.cz. Příslušnou částku v korunách jednoduše pošlete na sběrný účet EasyChange, která EuroPlatby provozuje. Kurz pro směnu EasyChange nastavuje vlastní, odpadá ale poplatek za SEPA platbu – EasyChange si žádné poplatky neúčtuje. Převod sta eur tak vyjde na 2559 korun.

Pro zadání platby stačí vyplnit příslušný formulář na webu – přímo ve formuláři také vidíte, na kolik celá transakce přijde. EuroPlatba následně odešle na váš e-mail pokyny (číslo účtu, variabilní symbol) pro zadání bankovního převodu.

Částky zmíněné v článku jsou platné pro směnné kurzy k 23. 4. 2018

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

30. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.

Partners Financial Services