Banky pod tlakem: Zrušte poplatek, nebo jdeme k soudu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 4. 11. 2012 | 6 komentářů
Buď tuzemské banky samy přestanou vybírat sporný poplatek za vedení úvěrového účtu, nebo o jeho souladu se zákonem rozhodne soud.
Banky pod tlakem: Zrušte poplatek, nebo jdeme k soudu

Po roce od verdiktu německého soudu, který tento poplatek označil za odporující legislativě Evropské unie, se případu v Česku ujalo první spotřebitelské sdružení.

V návaznosti na první dva úspěchy českých klientů bank, za nimiž stojí právník a mediátor Petr Němec, vyzval nyní spotřebitelský časopis dTest v otevřeném dopise Komerční banku, aby tyto poplatky odstranila ze sazebníku a dále je nevybírala.

„Pokud banka nepřistoupí na náš smírný návrh, zvolíme jako další postup podání žaloby. Stejně budeme postupovat i vůči dalším bankám, které tento nesmyslný poplatek vybírají,“ říká právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička. Komerční banka má nyní 14 dnů na reakci, poté by dTest podal zmíněnou žalobu.

Z dopisu dTestu Komerční bance

Občanské sdružení spotřebitelů Test vás tímto vyzývá ke zdržení se protiprávního jednání vůči spotřebitelům, tedy vybírání poplatku za spravování či vedení úvěru, jejž od svých klientů – spotřebitelů – vyžadujete v souvislosti s hypotečním (nebo jiným) úvěrem, či obsahově stejného poplatku.

Dále vás vyzýváme k tomu, abyste se zdrželi vymáhání či postupování těchto neplatně sjednaných poplatků ve stávajících smlouvách se spotřebiteli.

Tisíce korun na poplatcích

Poplatek se týká jednak spotřebitelských úvěrů, u kterých se jejich měsíční výše pohybuje v rozmezí zhruba 50 až 100 korun, hypotečních úvěrů, kde banky nejčastěji vybírají měsíční poplatek 150 korun, a také třeba úvěrů ze stavebního spoření, kde poplatek činí zhruba 300 až 400 korun ročně. Bez těchto poplatků poskytuje některé úvěry jen minimum tuzemských bank, především ty mladší a menší.

Časopis dTest je přesvědčen, že banky výběrem poplatku za vedení úvěrového účtu porušují zákon. „Vytvoření úvěrového účtu je pro klienty bank povinné, ovšem zcela nadbytečné. Úvěrový účet nelze použít k ničemu jinému, než je splácení úvěru, slouží tak vlastně jen bance, a nikoliv klientovi,“ shrnuje víceméně závěry německého nejvyššího soudu ze září roku 2011 Borovička.

„Stejné závěry lze dovodit i v Česku, protože tuzemská právní úprava vychází ze stejné směrnice jako německé zákony,“ dodává Borovička.

O rozhodnutí německého soudu jako první v Česku informoval on-line deník Aktuálně.cz. Ten také přinesl zprávu o letošních úspěšných sporech právníka Petra Němce s Komerční bankou a klienta Raiffeisen stavební spořitelny, který si přál zůstat v anonymitě. 

V obou případech klienti dosáhli toho, že jim finanční instituce vrátila již zaplacené poplatky a minimálně v případě Petra Němce banka také přestala poplatek dále účtovat.

Jak Komerční banka, tak i Raiffeisen stavební spořitelna ale nenechaly spor dojít až k soudu. Komerční banka peníze vrátila po vydání platebního rozkazu Městským soudem v Praze; stavební spořitelna ještě dříve, když zareagovala ihned na žádost klienta o vrácení poplatku. Ten ji přitom připravil na základě vzoru, který Petr Němec dal k dispozici na webu jdeto.de.

Anketa

Proč banky dělají poplatky tak složité?

Další banky zatím odmítají

Ostatní banky i stavební spořitelny, které klienti oslovili, zatím vrácení poplatku odmítají. Jen Němcovi se už nahlásily stovky klientů, kteří bankám poslali jím připravenou výzvu k vydání bezdůvodného obohacení. Ani jeden z nich však zatím nehlásí, že by u své banky uspěl. Lidé konkrétně hlásí zamítnuté žádosti u České spořitelny, Wüstenrotu, Raiffeisenbank a také u Komerční banky, která tak zřejmě nehodlá přistupovat shodně ke všem klientům.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Propojeno

Boj proti poplatkům za vedení úvěru, do kterého se Petr Němec pustil, je běh na dlouhou trať. Těžko můžeme očekávat, že banky dají svou kůži zadarmo. Rostoucí počet klientů, kteří se na banky obracejí s žádostí o vrácení poplatků, a způsob, jakým se banky vyhýbají soudnímu rozhodnutí, však ukazují, že situace pro klienty není úplně ztracená...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2012 21:43, jezevec

téměř přesně před dvaceti lety, v roce 1994 tuším, jsem se o tento poplatek soudil (shodou okolností taky) s komerčkou - přičemž petit nebylo neoprávněné obohacení, ale nemravný prodej nevyžádané služby (úvěrového účtu) ve spojení s mnou objednanou službou (úvěr). dožadoval jsem se možnosti platit úvěr na jakýkoliv sběrný účet banky - a identifikaci plátce, kterou banka argumentovala, zajistit variabilním symbolem, neboť žádný úvěrový účet jsem si neobjednal a jeho vedení pro jednu platbu měsíčně jsem považoval za zbytné.
nebyl jsem ovšem mediálně známý ani mediálně zdatný, případ nevzbudil žádnou pozornost, a spor jsem prohrál.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2012 22:19, Lada

Když se poplatek za vedení úvěrového účtu zruší, banky si promítnou tento ušlý výdělek do úrokové sazby, takže se vlastně pro úvěrovaného nic nezmění. Ušetří na vedení úvěrového účtu, ale zhorší se mu úroková sazba.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatek za vedení úvěru. V Německu nezákonný. U nás? První banky ho vracejí...

25. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Poplatek za vedení úvěru. V Německu nezákonný. U nás? První banky ho vracejí...

Je správné, aby si banky účtovaly poplatky za službu, která klientům nepřináší užitek? Konkrétně jde o poplatek za vedení a správu úvěru. Loni dal Spolkový soudní dvůr za pravdu sdružení... celý článek

Patrik Nacher: Poplatek za předčasné splacení úvěru? Absurdní!

28. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Patrik Nacher: Poplatek za předčasné splacení úvěru? Absurdní!

Server, který provozuje, proslavila anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Velké banky ji bagatelizovaly, ukázala však, že i drobní střadatelé můžou být slyšet. PATRIK NACHER v... celý článek

Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

8. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

Stát nemá rozhodovat o tom, jestli stojí převod z jedné banky do jiné dvě koruny nebo deset, ale měl by zajistit dvě jiné věci – transparentnost a srovnatelnost.

Bankovní poplatky jsou složité, těžko se v nich orientuje i Evropská komise

16. 12. 2010 | Zuzana Křeháčková | 4 komentáře

Bankovní poplatky jsou složité, těžko se v nich orientuje i Evropská komise

O bankovních poplatcích se v ČR většinou hovoří negativně. Není divu – průměrná rodina na nich měsíčně zaplatí stovky korun a ročně je to dokonce až několik tisíc korun. Jistě, nic... celý článek

Partners Financial Services