Plaťte dál. Banky chtějí poplatek v Německu nezákonný

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 2. 10. 2011
Plaťte dál. Banky chtějí poplatek v Německu nezákonný
Banky působící v České republice zatím nebudou rušit poplatek za vedení úvěrového účtu, který nejvyšší německý civilní soud prohlásil za protizákonný, a tudíž neplatný. O zlomovém verdiktu informoval on-line deník Aktuálně.cz v pátek.

„Zatím máme informace jen z médií, ze kterých mimo jiné není zřejmé, z jakých předpokladů německý soud vycházel. Tedy je předčasné činit jakékoliv závěry,“ říká za Českou národní banku, vykonávající dohled nad bankovním trhem, Tomáš Zimmermann z odboru komunikace.

Také tuzemské banky zatím o německém rozsudku z počátku června neví nic bližšího, případně jej nepovažují za důležitý pro Českou republiku.

Paušální poplatek v řádu desítek korun za „správu úvěru“, který každý měsíc požadují po lidech nad rámec samotné splátky úvěru a úroků, považuje většina českých bank za oprávněný. Druhá největší, ČSOB, jej dokonce od listopadu ještě zvýší.

Zatím jen pro Německo, ale...

Rozhodnutí německého soudu se skutečně přímo týká pouze bank působících v Německu a bylo vydáno především na základě německého občanského zákoníku, respektive základních principů tamní právní úpravy.

Obdobná pravidla, vycházející z unijní směrnice 93/13/EHS o nepřiměřených podmínkách ve spotřebitelských smlouvách, nicméně platí také v České republice a jsou součástí tuzemského občanského zákoníku.

Drobní klienti bank působících v České republice si však budou muset počkat na případný spor v tuzemsku. Teprve pokud by zdejší soud rozhodl stejně, musely by banky tyto poplatky nejen zrušit, ale zřejmě je také – alespoň částečně – vrátit.

Spor ohledně stejného poplatku zatím české soudy neřešily. I kdyby se pak případ dostal až k Nejvyššímu soudu, není jisté, zda by rozhodl stejně jako ten německý.

Soud by především posuzoval, zda tato podmínka ve smlouvě o úvěru (nebo všeobecných obchodních podmínkách, na něž banka odkazuje), je či není „nepřiměřená“.

Za nepřiměřenou je podmínka považována, jestliže spotřebitel neměl v praxi možnost ji změnit (což je právě případ všeobecných obchodních podmínek či „individuálních“ smluv podle stejné šablony) a přitom „způsobuje významnou nerovnováhu v právech a povinnostech stran v neprospěch spotřebitele“.

Směrnice i český občanský zákoník (§ 56) dále zmiňují několik typických příkladů, kdy jsou podmínky považovány za nepřiměřené. Situaci odpovídající poplatkům za vedení úvěru ale přímo neuvádějí. Na druhou stranu jde pouze o výčet příkladů, nikoliv kompletní seznam všech možných protizákonných jednání.

Klient nepotřebuje speciální účet

Rozsudek německého nejvyššího soudu, který dal za pravdu žalobě spotřebitelského sdružení, je veřejně přístupný na internetu.

Mimo jiné z něj vyplývá, že vedení speciálního „úvěrového účtu“ je výhradně v zájmu banky, která jej používá pro technicko-organizační záležitosti související se zaúčtováním jednotlivých splátek.

Na rozdíl od banky přitom klient (dlužník) takový speciální účet nepotřebuje a tato služba mu ani nic nepřináší, proto by za ni podle soudu neměl platit zvláštní poplatek.

Případné náklady související se správou úvěru by měla banka započítat do samotné výše splátek, tedy do úrokové sazby.

Naopak oprávněný je podle soudu případný poplatek za roční potvrzení o zaplacených splátkách, pokud jej klient vyžaduje, typicky pro uplatnění daňových úlev u finančního úřadu.

Celý článek i s tabulkou poplatků najdete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

15. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

Než se rozhodnete pro produkt zdarma, vemte si smlouvu domů a prověřte, že do ní zaměstnanec banky nezahrnul doplňkové nebo nadstandardní placené služby.

Velký test studentských kont: rozhoduje poplatek za výběr z bankomatu

1. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 13 komentářů

Velký test studentských kont: rozhoduje poplatek za výběr z bankomatu

Nejvýhodnější výběry z bankomatu v zahraničí nabízí studentům mBank. Výběr u cizí banky v Česku stojí nejméně u ČSOB a Volksbank. Kvůli poplatkům za zřízení a vedení účtu se naopak... celý článek

Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

23. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Petr Kursa: Bankovní služby? Pořád jezdíme ve stodvacítce

Největší hráči bankovního trhu si nás vychovávají tak, abychom nechtěli nic nového. A jelikož je to s naší finanční gramotností bledé, nemají s tím moc práce. „Jestliže nemáme ponětí,... celý článek

Privátní bankovnictví: masový produkt s pěknou mašličkou

19. 7. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Privátní bankovnictví: masový produkt s pěknou mašličkou

Využívání privátního bankovnictví se je prý znak úspěchu. Jak ale poznat to správné a co se doopravdy vyplatí?

České banky na stáži v zahraničí

8. 6. 2011 | Radek Petráš | 21 komentářů

České banky na stáži v zahraničí

V první lavici plastelínový pán ve žluté košili, vedle Tomáš s červenou bouřkou a hned za nimi paní, co kazí v divadle Shakespeara. A další studentíci. „Pomalu končí doba, kdy jste... celý článek

Partners Financial Services