Hypotéka není jen na bydlení, tou americkou lze financovat cokoliv

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 5. 2020
Hypotéka není jen úvěr na bydlení, využít ji lze i na financování jiných účelů. Pakliže si ale nechcete koupit na hypotéku byt či dům, je zapotřebí poohlédnout se po nabídce amerických hypoték. Kde se vzal americký úvěr v Česku a co vše tento typ půjčky obnáší?
Hypotéka není jen na bydlení, tou americkou lze financovat cokoliv

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Jak už název napovídá, americká hypotéka k nám přišla z USA, odkud si také vysloužila pojmenování. V Americe je ale tento typ půjčky znám pod označením „home equity loan“. Na rozdíl od klasické hypotéky není tato určena pouze na nákup nemovitosti, pozemku či rekonstrukci bydlení.

Neúčelovost americké hypotéce nahrává. Kdy je ale lepší se jí vyhnout?

Americká hypotéka je kombinací hypotečního a spotřebitelského úvěru. S první zmiňovanou půjčkou se shoduje v až milionovém úvěrovém rámci, v relativně nízké úrokové sazbě, v dlouhé době splatnosti a v zajištění nemovitosti, se spotřebitelskou půjčkou ji pak pojí neúčelovost.

V účelu financování se u americké hypotéky skutečně meze nekladou. Využít ji můžete na cokoliv, co vás napadne. Druhá věc ale je, zda váš nápad je skutečně vhodný řešit dluhem. Zatímco s přefinancováním půjček, s nákupem movitých věcí a služeb nebo s financováním vzdělání a studijního pobytu v zahraničí vám americká hypotéka může pomoci, v případě pořízení luxusní dovolené, drahých dárků či organizování honosné svatby je lepší americkou hypotéku raději vynechat.

Vždy je důležité pamatovat na to, aby pořizovaná věc sloužila déle, než byla splácena. Vhod tak může americká hypotéka přijít také na koupi investičního bytu, kdy klasický úvěr na bydlení není možný. Tzv. hypotéka na pronájem má jednu nespornou výhodu, a to, že počítá s příjmy z budoucího pronájmu nemovitosti, což klientovi zaručuje lepší podmínky pro splácení.

Americká hypotéka není jen jedna, existují tři typy této půjčky

V našem úvěrovém světě existují tři typy americké hypotéky. Kromě prvního již zmiňovaného neúčelového úvěru, je tu také druhý typ, a tím je konsolidace, tedy sloučení více závazků do jednoho, třetím je tzv. alternativa půjčky k podnikatelskému úvěru, kterou firmy splácí z výnosů z podnikatelské činnosti.

Kromě několika typů americké hypotéky se pak lze setkat i s několika nabídkami od různých úvěrových poskytovatelů, a to ať už od těch bankovních či nebankovních. Je proto dobré porovnat více nabídek a vybrat pro vás tu nejvýhodnější.

U americké hypotéky se zaměřte stejně jako u jiných typů úvěrů především na RPSN, tedy na úrokovou sazbu včetně poplatků, kromě toho se ale zajímejte i o výši LTV, která je v tomto případě oproti klasickému úvěru na bydlení nižší, dále pak na půjčenou sumu, a především na podmínky zajištění dluhu.

Americká hypotéka není v našich luzích a hájích tolik využívána jako běžná hypotéka určená na bydlení, přesto může mnohým pomoci ve zdánlivě neřešitelné finanční situaci.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zpětná hypotéka. Důchodcova spása, nebo zhouba?

6. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima expertů: Zpětná hypotéka. Důchodcova spása, nebo zhouba?

Chcete doživotní rentu? Pokud máte nemovitost, můžete ji vyměnit za hotovost a doživotní rentu. Vtip je v tom, že vaše přestává nemovitost být, až když umřete. A to už se dá docela... celý článek

Banky ve střehu: Finanční arbitr přitvrzuje!

9. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Banky ve střehu: Finanční arbitr přitvrzuje!

Finanční arbitr potvrdil trest pro mBank: ve smlouvě o úvěru nedostatečně informovala klienta o nákladech, které s půjčkou souvisejí. Pokud dá arbitrovi zapravdu soud, na problém –... celý článek

Petr Zachariáš: Volali, že mají osm milionů, jestli jim dáme deset procent ročně

12. 11. 2014 | Gabriel Pleska

Petr Zachariáš: Volali, že mají osm milionů, jestli jim dáme deset procent ročně

Petr Zachariáš je šéfem společnosti, která zprostředkovává peer-to-peer půjčky. Teď se rozhodli postoupit ještě o level výš: nabídnout peer-to-peer půjčky jištěné nemovitostí, americké... celý článek

Hledáte levný úvěr na podnikání nebo na cokoliv jiného?

6. 6. 2011 | PR článek

Hledáte levný úvěr na podnikání nebo na cokoliv jiného?

PR ČLÁNEK. Potřebujete úvěr na nákup nové nemovitosti nebo na svůj podnikatelský záměr? Podle průzkumu neúčelových úvěrů na bankovním trhu má nejlepší podmínky Evropsko-ruská banka... celý článek

Jak se zbavit nepříjemného úvěru

24. 1. 2011 | Světlana Rysková

Jak se zbavit nepříjemného úvěru

Od ledna platí nový zákon o spotřebitelském úvěru. Neřeší sice řadu palčivých problémů, přece jen však umožňuje, abychom se snadněji zbavili například vázaného úvěru, nevýhodné kreditní... celý článek

Partners Financial Services