Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 12. 2009
Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky
Pražská burza předvedla oproti minulému týdnu téměř přesně obrácený vývoj. Index PX oslabil o 3,49 % a na desetinu přesně tak umazal předchozí růst. Jestliže v minulém týdnu index čtyřikrát rostl, tentokrát čtyřikrát oslaboval. Jediným kladným dnem byl pátek, který index mírně zvedl od hranice 1 100 bodů.

Největší poklesy si minulý týden připsaly na pražské burze bankovní tituly, které ztrácely s celým sektorem v Evropě. Ten byl pod tlakem kvůli dalšímu vývoji v Dubaji, negativně působily v úvodu i informace o sníženém ratingu pro Řecko. Komerční bankaoslabila o 5 %, Erste Bankoslabila o necelé 4 %. Největší pokles si připsaly akcie mediální CME(-6,2 %), když se negativně projevilo snížené doporučení pro mediální sektor od BoA. Pod tlakem byly i akcie Telefónica O2, když nepříznivě působil profit warning od Telekom Austria. V závěru týdne náladu na titulu mírně vylepšilo definitivní uzavření soudního sporu s Vodafonem. Změna na postu generálního ředitele Unipetrolu(letos již třetí osoba, která tento post zastává) investory příliš neznervóznila a titul oslabil o necelá 2 %. Jediným titulem s kladným ziskem na týdenní bázi byly akcie Philip Morris(+1,2 %). Na burze nadále panovala velmi nízká aktivita a objemy obchodů byly vesměs pod dlouhodobými průměry.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 150,101 110,0- 3,49
Klíčové události minulého týdne
  • Nezaměstnanostv listopadu vzrostla z říjnových 8,5 % na 8,6 %. Počet lidí bez práce se přehoupl přes hranici půl milionu.
  • Finální údaj o hrubém domácím produktu za třetí čtvrtletí roku 2009 potvrdil meziroční pokles o 4,1 %. Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl HDP o 0,8 %. Nejvýraznější podíl na poklesu českého HDP má tvorba hrubého kapitálu, která v meziročním porovnání přispěla poklesem o 5,7 %. Kladný vliv na HDP měly výdaje na finální spotřebu, které k HDP přispěly hodnotou 1,8 %. Růst je stále patrný jak na spotřebě domácností, tak na vládních výdajích. Meziročně se výdaje domácností zvýšily o 0,9 % a výdaje vládních institucí jsou oproti loňskému roku o 5,3 % vyšší.
  • Index spotřebitelskýchcen (CPI) v měsíci listopadu vzrostl oproti předchozímu měsíci o 0,2 % a zastavil tak sedm měsíců trvající meziměsíční pokles. V meziročním srovnání rostly ceny spotřebního zboží o 0,5 % po předchozím poklesu o 0,2 %. Vývoj CPI byl ovlivněn především růstem cen pohonných hmot, které po více než rok trvajícím poklesu podražily o 4,2 %. Dále se na meziročním zdražení nejvíce podílel růst cen energií (elektřina 11,5 %, teplo 5,5 % a voda 9,5 %). Meziročně byly ceny vyšší také u regulovaného a tržního nájmu, a to o 27,5 %, respektive o 5 %. Opačný vliv na CPI měl pokles cen plynu o 11,6 % a zmírnění růstu cen bylo patrné také u tabákových výrobků a alkoholických nápojů.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
8/12 Analytici Bank of America/Merrill Lynch snížili doporučení pro evropský mediální sektor na stupeň „neutral“.

Telefónica O2 ČR
8/12 JPMorgan snížil doporučení pro evropský telekomunikační sektor.
10/12 Vedení společnosti oznámilo nástupce generálního ředitele Salvadora Anglady, který k 1. 2. 2010 odchází na pozici ředitele pro obchodní aliance v mateřské Telefónica S.A. V jeho funkci v ČR ho nahradí Luis Antonio Malvido, který momentálně vede brazilského operátora TeleSP.
11/12 Telefónica potvrdila, že obdržela verdikt vrchního soudu, který potvrzuje předchozí rozhodnutí městského soudu ohledně sporu se společností Vodafone. Spor se táhne od roku 2004, kdy Telefónica (tehdy Eurotel) účtovala vyšší poplatky za volání do sítě Vodafone (Oskar) než do ostatních sítí. Soud potvrdil, že Telefónica nemusí platit žádnou kompenzaci. Vodafone požadoval částku 1 miliardu Kč.

Unipetrol
10/12 Generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Urbanowicz rezignoval na svoji funkci. Oficiální důvod rezignace nebyl oznámen. Na jeho pozici na základě rozhodnutí dozorčí rady s okamžitou platností nastupuje Piotr Chelmińský, který působí ve firmě od listopadu letošního roku na pozici administrativního ředitele.

Očekávané události
  • 15/12 Průmyslová výroba, maloobchodní tržby
  • 16/12 ČNB– rozhodnutí o nastavení sazeb

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

9. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

Pražská burza umazala ztrátu z minulého týdne a index PX posílil o 3,47 %. Růst byl k vidění ve čtyřech seancích, když nejsilnější vzestup zaznamenal trh v pátek. Investoři pozitivně... celý článek

Akcie: Celá Praha v červeném

1. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Celá Praha v červeném

Tři ztrátové seance na pražské burze byly minulý týden ohraničeny růstem na začátku a konci týdne. Tato sestava vedla k poklesu indexu PX o 3,36 %. Index se v průběhu týdne dostal pod... celý článek

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

24. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %. Přestože... celý článek

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky... celý článek

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

10. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

Pražská burza navázala minulý týden na pokles z předchozího týdne a index PX oslabil o 0,55 %. Největší ztráty si připisoval český trh v úvodu týdne a na nejnižší hodnoty se dostal... celý článek

Partners Financial Services