ČSOB míří na burzu. Lákat by mohla na tučné dividendy.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2009 | 1 komentář
ČSOB míří na burzu. Lákat by mohla na tučné dividendy.
Největší česká banka, ČSOB, uvede kvůli problémům mateřské KBC na pražskou burzu v příštím roce své akcie. Dohromady by mohly mít hodnotu kolem 50 miliard korun. Pro investory by mohly být atraktivní díky slušné dividendě.

Akcie ČSOBmíří na pražskou burzu. Ruce si mohou mnout zejména ti investoři, kteří hledají akciesilné a stabilní instituce, která vyplácí slušné dividendy. „ČSOB už v podstatě nemá v Česku co koupit. Případná expanze do zahraničí bude v režii mateřské KBC. Vytvořený zisk nebude tedy mít ČSOB do čeho investovat. Proto ho nejspíš rozdělí mezi akcionáře. Navíc KBC bude potřebovat peníze, takže z čistého zisku by mohla akcionářům připadnout klidně polovina,“ domnívá se expert na banky Milan Lávička ze společnosti Atlantik. V takovém případě by si akcionáři rozdělili při letošním odhadovaném zisku skoro šest miliard korun.

Na burzu uvede belgická KBC 30 až 40 procent akcií ČSOB, tvrdí ČSOB v tiskové zprávě. Tento scénář vyplývá z plánu na restrukturalizaci KBC, kterou včera schválila Evropská komise. KBC dostala státní pomoc kvůli ztrátám z takzvaných toxických aktiv. Na oplátku ovšem musela slíbit, že pozmění svou strukturu, bude se věnovat více bankovnictví a pojišťovnictví a méně rizikovým investicím a zbaví se některých zahraničních dcer. Z jejich prodeje a z prodeje části akcií dceřiných bank, jako právě ČSOB, chce KBC získat peníze i na splácení státní pomoci.

„Pevně věřím, že tento úpis akcií bude úspěšný a emise se zařadí mezi další významné společnosti bankovního segmentu, které se v Praze již úspěšně obchodují. Pokud bude emise realizována v odhadovaných parametrech a použijeme-li obdobné poměrové ukazatele jako v případě ostatních bankovních titulů obchodovaných v regionu, předpokládám váhu ČSOB v indexu PX kolem 15 procent,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Analytici odhadují, že z prodeje akcií ČSOB by mohla KBC získat 50 až 60 miliard korun. Usuzují tak z hodnoty, za kterou se obchoduje konkurenční Komerční banka. „ČSOB je svou velkostí z hlediska výše vlastního kapitálu i zisku srovnatelná s Komerční bankou. Ta se nyní obchoduje za přibližně 2,3násobek účetní hodnoty vlastního kapitálu. Při použití stejného ukazatele na ČSOB je celá hodnota banky zhruba 150 miliard korun. Za 30 až 40 procent by tedy KBC mohla získat kolem 50 miliard korun,“ vysvětluje Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Spekulovat o případné ceně, za kterou by se akcie ČSOB upisovaly, je zatím podle analytiků předčasné. „Dokud nebude stanoven počet vydaných akcií, nedá se nějaká férová cena spočítat,“ říká Lávička. Nicméně ceny nyní nejsou tak vysoko, aby se investoři měli bát, že akcie budou při uvedení na trh předražené, dodává Hatlapatka.

Anketa

Koupili byste si akcie ČSOB?

Na akcie ČSOB by si mohli dělat zálusk investoři, kteří se zrovna nevyžívají ve velkém riziku. I když půjde o finanční titul, bude se řadit spíše mezi defenzivnější akcie. „Jejich kolísavost bude nejspíš stejná, jako volatilita celého trhu,“ odhaduje Hatlapatka. Ve prospěch investice do akcií ČSOB hovoří i stabilita celého českého bankovního sektoru. „Růst podílu nesplácených úvěrů, na který musí banky tvořit opravné položky, se zpomaluje. Takže náklady ze špatných úvěrů by v budoucnu neměly banky tolik zatěžovat. Proto se dá říct, že výhled bankovních zisků je v Česku dobrý,“ míní Lávička. Jen letos by mohl čistý zisk ČSOB dosáhnout kolem 11 miliard korun.

ČSOB do svých portfolií zařadí podle analytiků většina velkých institucionálních investorů. Počínaje podílovými fondya konče pojišťovnami. Velcí investoři by mohli prodat například rizikovější akcie některých zahraničních bank a místo nich vsadit právě na tuzemskou bankovní jedničku. „Pokud se úpis uskuteční, určitě se o titul budeme zajímat, protože ČSOB je největší českou bankou se silnou retailovou divizí,“ potvrzuje Jiří Lengál, portfolio manažer Investiční společnosti České spořitelny.

Vstup ČSOB na burzu by mohlo ohrozit jen nečekané obnovení nedůvěry na finančních trzích. Pokud se uskuteční, bude usilovat o přijetí jejích akcií k obchodování i druhá česká burza, RM- Systém, tvrdí Jiří Vodička, marketingový ředitel RM-Systému. „Předpokládám, že by objem obchodů mohl být srovnatelný s akciemi Komerční banky a Erste. Akcie ČSOB mají šanci stát se jedněmi z nejvíce obchodovaných v Česku,“ dodává Vodička.

Akcie které firmy na pražské burze podle vás ještě chybí? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, banky, BCPP, burzy, ČSOB, KBC, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příliš rychlý růst cen akcií? Někde možná ano.

4. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Příliš rychlý růst cen akcií? Někde možná ano.

Hospodářské výsledky amerických firem překonávají očekávání analytiků. Tento optimismus se odráží i na evropských trzích. Pro Česko a Evropu obecně bude ale důležitý tento týden, kdy... celý článek

Jak poznat dobrou banku

26. 5. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jak poznat dobrou banku

Banky postupně zvyšují úrokové rozpětí. To je pozitivní zpráva pro investory, ale horší pro střadatele i ty, kteří si vzali úvěr. Nicméně z jedné hodnoty se nedá usuzovat, jak banky... celý článek

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

13. 5. 2009 | Petr Čermák

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat... celý článek

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

27. 4. 2009 | Petr Čermák

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

Pozitivní čísla, která vykazují za první čtvrtletí některé americké banky, nejsou odrazem jejich skutečného stavu. Zisku dosahují zejména díky změnám v účtování ztrát, které jim způsobují... celý článek

Partners Financial Services