Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 6. 10. 2009
Akcie: Optimismus v Praze nevydržel
Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním svátku doháněly v úterý a středu částečně naše akcie dobrý vstup na zahraničních trzích.

Optimismus akciovým trhům minulý týden nevydržel a závěr týdne byl jak ve světě, tak na našem trhu ve znamení poklesů. Erste Bankpo ataku hodnot na úrovni 780 Kč v závěru strmě oslabila a končila týden se ztrátou 4,5 %. Pokles souvisel se spekulacemi o úpisu nových akcií v objemu zhruba 1 miliardy EUR. Komerční banka odepsala 2,3 %. Na možný úpis nových akcií reagovali investoři negativně i v případě Orca(-10 %). Poklidnější vody u Telefónica O2rozvířil Goldman Sachs, který vydal nejnižší doporučení na trhu, a akcie reagovaly poklesem až k hranici 420 Kč. V závěru týdne byla část ztrát umazána a titul končil nad 430 Kč (-2,4 %). V posledních týdnech převážně ztrátový ČEZdokázal jít tentokrát proti trhu, posílil o 1,44 % a obchodoval se jistě nad hranicí 900 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 142,401 115,90- 2,32
Klíčové události minulého týdne
  • Podle rychlého odhadu ČSÚ se domácí průmysl propadl v srpnu meziročně o 8,1 %. Po červencovém propadu o 18,2 % se tak jedná o podstatné zlepšení, situace v průmyslu však nadále zůstává složitá.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
1/10 ČEZ zvažuje pokračování v tendru na výstavbu elektrárny v Kosovu o výkonu 2000 MW. ČEZ podle šéfa pro akvizice Vladimíra Schmalze není spokojen s právními a finančními podmínkami tendru.

CETV
2/10 JP Morgan zvyšuje cíl pro akcie mediální společnosti na 44 USD z původních 30 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Erste Bank
1/10 Podle informací agentury Bloomberg Erste Bank plánuje vydat nové akcie v objemu zhruba 1 miliardy EUR. Při současných cenách by se jednalo o navýšení zhruba o 10 % nových akcií. Vedení Erste se blíže k možnému úpisu nevyjádřilo. Rakouská banka již v tomto roce získala nový kapitál ve výši 1,7 miliardy EUR, z čehož bylo 1,2 miliardy EUR od rakouského státu.
2/10 UBS zvýšila cílovou cenu Erste Bank na 30 EUR z původních 23 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

New World Resources
1/10 NWR vykoupila zpět dluhopisy splatné v roce 2015 s kuponem 7,375 % za 32,4 milionů EUR z celkového emise ve výši 45 milionů EUR.

Orco Property Group
1/10 Generální ředitel Jean-Francois Ott pro agenturu Bloomberg uvedl, že vedení zvažuje možnost úpisu nových akcií pro stávající akcionáře v objemu až 77 milionů EUR. Dohoda o kapitálovém vstupu Colony Capital vyprší na konci listopadu a Orco zatím nebylo opakovaně schopno se dohodnout s držiteli dluhopisů na restrukturalizaci dluhu, což je podmínkou pro vstup Colony. Úpis nových akcií je tak alternativní možností pro případné získání kapitálu.

Telefónica O2 ČR
28/9 Goldman Sachs nově pokrývá akcie telekomunikační firmy s doporučením „sell“ a cílovou cenou 376 Kč.

Unipetrol
30/9 Česká rafinérská zahájila plánovanou odstávku hydrokrakovací jednotky v Litvínově. Odstávka by měla podle plánu trvat 19 dní. Zásobování trhu by nemělo být ovlivněno a bude nahrazeno ze zásob a plnou produkcí rafinerie v Kralupech nad Vltavou. Finanční dopady nebyly oznámeny.
1/10 Komerční banka zvýšila doporučení pro petrochemický holding na „kupovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla navýšena na 166 Kč z předchozích 125 Kč.

Očekávané události
  • 28. - 30. 9 Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index px, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu srazily spekulace

1. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu srazily spekulace

Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen... celý článek

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

25. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině... celý článek

Akcie: Investoři hledají levné tituly

18. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Investoři hledají levné tituly

Pražská burza si na rozdíl od západních trhů udržela minulý týden své zisky a index PX posílil o 2,63 %. Trh zaznamenal vyšší volatilitu, když úterní výprodeje, které znamenaly pokles... celý článek

Akcie: Burzu zase táhly banky

11. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Burzu zase táhly banky

Pražská burza v minulém týdnu opět posilovala a svou výkonností nadále výrazně předbíhala výkonnost vyspělých trhů. Index PX posílil o silných 7,1 %. V průběhu týdne nebyl na trhu vidět... celý článek

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

28. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích minulý týden nadále posilovala. Index PX posílil o 3,83% a navázal tak na růsty z předchozích týdnů.

Partners Financial Services