Akcie: Do Prahy se přeléval optimismus ze zahraničí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 9. 2009
Akcie: Do Prahy se přeléval optimismus ze zahraničí
Pražská burza v uplynulém týdnu přidala. V pozitivním sentimentu se nesla hlavně první polovina minulého týdne, kdy se index pražské burzy přehoupl přes úroveň 1 160 bodů. Na trhu se projevoval zejména pozitivní sentiment mířící k nám ze zahraničí.

Nejvíce z pozitivního sentimentu na světových burzách dokázaly minulý týden na pražské burze vytěžit nejvíce bankovní tituly v čele s Komerční bankou, která tak zamířila až k 3 500 Kč, kde se jí díky páteční aukci podařilo udržet; víkend tak „přenocovala“ na této metě. Celkově si polepšila o 9 % a zařadila se na místo druhého nejúspěšnějšího titulu. První místo si přisvojily akcie mediální společnosti CME, která hlavně díky obchodování na primárním trhu v USA zaznamenala slušných 15 % zisku a po překonání bariéry 600 Kč ji v závěru týdne rozšířila až na 660 Kč, což je nejvíce od počátku loňského října.

V zisku se dále podařilo skončit tabákové společnosti Philip Morris (+5,4 %), Unipetrol (+3,9 %) a marginálně NWR a Telefónice O2 ČR. Během týdne byl viditelný zvýšený zájem o obchodování s ČEZem, kde objemy denních obchodů (+2 mld. Kč) v polovině týdne překonaly to, na co jsou investoři v posledních měsících zvyklí. Zahraniční prodejci tak srazili titul až k hranici 900 Kč a potvrdili, že od ohlášení výsledku je v nemilosti investorů. Ve čtvrtek byl zároveň poslední den obchodování s právem na dividendu (čistá dividenda 19 Kč / akcie) u výrobce netkaných textilií Pegas. Titul v pátek i díky poptávce v závěrečné aukci oslabily pouze o 6 Kč na 469 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 141,41 155,6+ 1,24
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v červenci meziročně poklesly o 4,9 %, zatímco ekonomové očekávali pokles o 7 %. Klíčovým faktorem se stal opět velký propad prodejů aut (-15,4 %). Bez zahrnutí automobilového sektoru poklesly tržby o 1,1 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
16/9 Credit Suisse potvrdila doporučení pro akcie ČEZ na "outperform" a cílovou cenou 1 100 Kč.
17/9 Concorde Securitires snižuje cílovou cenu pro ČEZ na 1 178 Kč z předchozích 1 300 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "overweight."
14/9 Důlní společnost NWR oznámila, že její generální ředitel Miklos Salamon prodal v pátek 11. září v Londýně 95,5 tis. kusů akcií NWR za cenu 5,9 GBP (172 Kč/akcii). Akcie obdržel jako součást své odměny.
14/9 CSFB zvýšila doporučení a cílovou cenu pro akcie NWR na "outperform " z předchozího "underperform." Cílová cena byla zvýšena na 186 Kč z předchozích 83 Kč.

Orco Property Group
15/9 Svolaná mimořádná valná hromada společnosti Orco nebyla podle očekávání usnášeníschopná, když se nesešla požadovaná min. 50% účast. Na 20. října tak byla svolána náhradní valná hromada. Program jednání obsahuje navýšení autorizovaného kapitálu, schválení investice Colony Capital, hlasování o pokračování v činnosti a zpětném odkupu akcií.

Pegas Nonwovens
17/9 Akcie společnosti Pegas Nonwovens SA (BAAPEGAS) se obchodovaly poslední den s nárokem na dividendu. Ta činí 0,9 EUR / akcii a bude vyplacena 29. září.

AAA Auto
14/9 Společnost AAA Auto oznámila, že v příštím roce zvažuje návrat na maďarský trh, který byla nucena letos opustit kvůli zhoršeným makroekonomickým podmínkám a snižování nákladů.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

14. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

Před rokem, v neděli 14. září odpoledne, zkrachovala jednání o záchraně investiční banky Lehman Brothers. Tento největší bankrot v dějinách Spojených států pak na dlouhé měsíce uvrhl... celý článek

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

8. 9. 2009 | Petr Čermák

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

Benchmark je slovo, které rádi používají analytici, když provádí nějaké srovnání. Benchmark ale může být informační zdroj i pro investora, který chce vědět, zda má fond kvalitního manažera... celý článek

Trhy čekají na potvrzení udržitelnosti růstu ekonomik

4. 9. 2009 | B.I.G. Expert

Trhy čekají na potvrzení udržitelnosti růstu ekonomik

Přestože z ekonomik přicházejí pozitivní zprávy, akciové trhy přestaly růst. Investoři tyto zprávy ignorují, protože si myslí, že jde jen o jednorázové zlepšení. A vyčkávají, zda státy... celý článek

Jak jste uspěli jako analytici: očekávaný akciový pád nepřišel

1. 9. 2009 | Petr Čermák

Jak jste uspěli jako analytici: očekávaný akciový pád nepřišel

V srpnu jste si mohli poprvé zahrát na analytiky a předpovídat ceny českých akcií. Nejlépe se vám to podařilo u Téléfonicy O2. Nejvíce opět rostly akcie NWR, kterým jste ovšem předpovídali... celý článek

Partners Financial Services