Manažeři fondů: nejoptimističtější za posledních pět let

Marek Janšta | rubrika: Analýza | 7. 9. 2009 | 2 komentáře
Manažeři fondů: nejoptimističtější za posledních pět let
Manažeři světových podílových fondů už dlouho nehýřili takovým optimismem jako teď. Takový je závěr srpnového průzkumu, který pravidelně zpracovává Merrill Lynch-Bank of America.

Manažeři podílových fondůve světě sází na hospodářský růst a mají nebývalou chuť riskovat. I tak lze jednoduše popsat výsledky průzkumu, který se uskutečnil mezi 7. a 12. srpnem mezi 204 manažery spravujícími dohromady majetek za 554 miliard dolarů (téměř 10 bilionů korun).

Tři čtvrtiny procent manažerů počítá v následujících dvanácti měsících se světovým hospodářským růstem a více jak 70 procent s významným růstem firemních zisků. To jsou nejoptimističtější prognózy od listopadu 2003. Podíl optimistů vzrostl jen za poslední měsíc o dvanáct procent.

Svou víru potvrdili manažeři také skutky. Průměrná míra hotovosti v jim svěřených podílových fondech klesla oproti předcházejícímu měsíci z 4,7 na 3,5 procenta z celkového majetku. To je nejnižší číslo od července 2007. Více jak třetina dotázaných navíc uvedla, že akciovou pozicive svém fondu už převážila vůči neutrální pozici.

Podle názoru manažerů by příštími lídry na akciových trzíchměly být zejména rozvíjející se země tažené především Čínou. Zhruba třetina manažerů proto podíl těchto zemí v portfoliích preferuje nad podíly tradičních zemí jako USA, Velká Británie.

Manažeři rovněž věří technologickým firmám. Jejich podíl převažuje nad neutrální váhou už 28 procent portfoliomanažerů, průmyslové podniky a zpracovatele materiálů pak kolem 12 procent respondentů.

Rozdílné postoje převládají v názoru na finanční sektor. Po jeho růstu od března 2009 se většina respondentů domnívá, že daleko větší perspektivu má v regionech emerging markets, v rozvinutých zemích by preferovali opatrný přístup.

V evropské části průzkumu celkem 66 procent respondentů (oproti pouhým 34 procentům v červenci) věří v růst ekonomiky v následujících dvanácti měsících. Je však zajímavé, že na rozdíl od celosvětového přehledu podíl hotovosti ve fondech zaměřených na evropské akcieneklesl.

Ze sektorů by v Evropě ve svých fondech oproti neutrální bázi manažeři převážili zejména suroviny, dále cyklický sektor a podvážili defenzivní sektory a farmacii.

Čeští manažeři vyjadřují své názory v pravidelných měsíčních komentářích k jednotlivým fondům. Zobecnit je můžeme spíše do mírného optimismu s výhradami. Optimismus může být založen na přesvědčení, že bude-li nastartován dlouhodobější ekonomický růst, tzn. slušná makroekonomická čísla několik kvartálů za sebou a nikoli pouze sezonní obrat trendu, je možné počítat s dalším býčím růstem na akciových trzích.

Nechávají si však po růstu od konce března zadní vrátka i pro možný scénář významných korekcí v řádů desítek procent, nečekají však už návrat k březnovým hodnotám akcií. Českou republiku a celý středoevropský region považují za atraktivnější investiční příležitost než rozvinutý svět.

Názory manažerů fondů by měl brát drobný investor pouze jako jeden z faktorů svého rozhodování. Říkají mu, jak se budou asi chovat manažeři fondů, kterým svěří své peníze. Při tvorbě svého portfolia tak musí každý pro příštích dvanáct měsíců vzít na vědomí, že akciové fondy se budou skutečně chovat jako výrazně akciové, podíl hotovosti bude nepatrný. Nic víc a nic míň.

Autor je analytik společnosti Broker Consulting.

Myslíte si, že je správný čas pro razantní nástup do akciových investic? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy, podílové fondy, průzkumy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak spořit na stáří v podílových fondech

19. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jak spořit na stáří v podílových fondech

Fondy životního cyklu jsou na první pohled jednoduché produkty, s nimiž lze investovat peníze, než budou potřeba před odchodem do důchodu. Bližší pohled ale naznačuje, že tyto fondy... celý článek

Kde se dalo vydělat

30. 6. 2009 | Roman Stuchlík

Kde se dalo vydělat

Korunový investor je za uplynulých 10 let reálně v plusu pouze v akciích firem ze střední a východní Evropy, v korunových dluhopisech a v dluhopisech rozvíjejících se zemí.

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

22. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

Peněžní fondy investují velkou část prostředků do dluhopisů, jejichž cena se vyvíjí od úrokových sazeb. Proto jsou tyto fondy citlivé na jejich pohyb. Ukazatele, které měří nejen tuto... celý článek

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

13. 5. 2009 | Petr Čermák

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat... celý článek

Partners Financial Services