Jak jste uspěli jako analytici: očekávaný akciový pád nepřišel

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 1. 9. 2009
Jak jste uspěli jako analytici: očekávaný akciový pád nepřišel
V srpnu jste si mohli poprvé zahrát na analytiky a předpovídat ceny českých akcií. Nejlépe se vám to podařilo u Téléfonicy O2. Nejvíce opět rostly akcie NWR, kterým jste ovšem předpovídali prudký pád. Zkuste to tentokrát na září.

Stejně jako červenec byl i srpen u většiny akciíve znamení růstu, i když již ne tak rychlého. Zatímco růst indexu PX v červenci činil 18,66 procenta, srpen zařadil zhruba poloviční rychlost, 9,05 procenta. I tak tržní vývoj překvapil průměrné očekávání čtenářů Peníze.cz, kteří věřili ve stagnaci či mírný pokles. Akcie obchodované v systému SPAD na pražské burze pokořily i zahraniční indexy. Německý DAX za srpen přidal necelá čtyři procenta, londýnský index zhruba 6,5 procenta a americký DJIA kolem čtyř procent. To i přes to, že více jak polovina firem ze systému SPAD oznámila hospodářské výsledky horší, než jaké trh očekával.

Nejlepší odhad cenyse čtenářům Peníze.cz povedl u akcií Telefónicy O2, která po červencovém růstu, který analytici připisují blížícímu se rozhodnému dnu pro výplatu dividendy (na Burze cenných papírů Praha to je pátek čtvrtého září), stagnovala a její akcie ukončily měsíc na hodnotě 493 korun. Čtenáři tipovali o devět korun méně. „Telefónica 02 je defenzivní titul a v současné době investoři přesouvají své investice do více cykličtějších odvětví. Navíc tato společnost měla lehce horší výsledky za druhé čtvrtletí,“ tvrdí o chování tohoto titulu Václav Kmínek, analytik České spořitelny, a dodává, že podporou ceně této akcie je právě blížící se dividenda.

Tipujte, jak skončí akcie na pražské burze na konci září

Připravili jsme pro vás průzkum, jaký provádějí renomované agentury mezi vybranými analytiky. Odhadněte, jakou cenu budou mít akcie na pražské burze na konci září a pomozte tak v rozhodování ostatním investorům. Nemusíte vyplňovat cenu u všech akcií. Po odeslání tipu uvidíte průměrnou hodnotu čtenářských tipů. Na konci měsíce zjistíte, jak úspěšní analytici byste byli.

Údaje za srpen
TitulKurz prvního dneKurz posledního dneMinimumMaximumVáš tip na září

Zdroj: Akcie.cz

Druhý a větší pokles mají na kontě akcie společnosti ČEZ, které jako jedné z mála předvídali čtenáři Peníze.cz růst. Jediný důvod, který vyplývá z hospodaření firmy, jsou podle Kmínka výsledky za druhé čtvrtletí. Ty byly horší než očekávání. „V případě ČEZ je to výhradně o sentimentu,“ myslí si například Milan Vaníček, analytik Atlantik, který nevidí žádné větší důvody pro změnu ceny této akcie.

Očekávané oživení ekonomiky je dobré hlavně pro cyklické akcie, pro které je oznamovaný konec recesedobrou zprávou. V rychlém růstu i v srpnu pokračovaly akcie těžařské NWR, které posílily o bezmála třicet devět procent. NWR kromě toho také pomáhá rostoucí cena uhlí na světových trzích.

Pro NWR i CETV je podle Vaníčka charakteristické, že jejich cenu táhnou zahraniční kupci. U společnosti CETV se podle analytikůjedná také o zavírání krátkých pozic – spekulanti si myslí, že titul již víc klesat nebude, takže ukončují svou sázku na pokles ceny této společnosti a akcie CETV nakupují, čímž dočasně vytvářejí poptávku. „Aktuální ocenění CETV by vyžadovalo dramatické oživení reklamního trhu v regionu. Podle našeho názoru bude oživení trvat o něco déle a určitá korekce cen akcií CETV se dá očekávat,“ tvrdí Kmínek.

Až do oznámení výsledků hospodaření se velmi dařilo také akciím developerské společnosti Orco, které posilovali od začátku srpna o zhruba 45 procent. Poslední srpnový den se ale jejich hodnota propadla o 14,26 procenta. Cena reagovala na ztrátu 199,9 milionu eur (přes pět miliard korun), která má i za následek svolání mimořádné valné hromady. Akcionáři musí rozhodnout o tom, zda bude společnost dále pokračovat v činnosti, pokud její nahromaděná ztráta dosáhla 75 procent kapitálu získaného prostřednictvím akcií. Patrick Vyroubal, analytik Atlantik, který společnost sleduje, si ale nemyslí, že by ke zrušení společnosti akcionáři přistoupili.

„Očekávám, že po skončení výsledkové sezóny,a to jak v USA, tak i v České republice bude postupně z akciových trhů vyprchávat doposud přetrvávající optimismus a trhy si projdou mírným poklesem,“ myslí si Josef Novotný, analytik FIO. Kromě korekce očekávají analytici také návrat větší obchodní aktivity, která by měla nastat s koncem prázdnin.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, růst, srpen, výhled, výsledky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Programy životního cyklu nabízí oproti fondům větší možnost výběru strategie

26. 8. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Programy životního cyklu nabízí oproti fondům větší možnost výběru strategie

Na českém trhu lze najít řadu produktů životního cyklu, který má pravidelným investováním zajistit klientovi dostatečný obnos pro život ve stáří. Produkty se liší především poplatky,... celý článek

Jak spořit na stáří v podílových fondech

19. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jak spořit na stáří v podílových fondech

Fondy životního cyklu jsou na první pohled jednoduché produkty, s nimiž lze investovat peníze, než budou potřeba před odchodem do důchodu. Bližší pohled ale naznačuje, že tyto fondy... celý článek

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

17. 8. 2009 | Petr Čermák

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

Neochota riskovat podněcuje zájem investorů o zajištěné fondy, které slibují vrátit přinejhorším investovanou částku po odečtení poplatků. Nicméně lákavé nabídky nemusí být vždy tak... celý článek

Zahrajte si na analytiky. Tipněte si akciovou hvězdu srpna.

3. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Zahrajte si na analytiky. Tipněte si akciovou hvězdu srpna.

Červencová pozitivní nálada na akciových trzích se nejvíce odrazila na ceně akcie těžařské společnosti NWR, která vyrostla o více jak třicet procent. Ode dneška si můžete zahrát na... celý článek

Partners Financial Services