Akcie: Banky padly o více než pětinu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 2. 2009
Akcie: Banky padly o více než pětinu
Pražská burza se opět dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 10,4 % a dostal se v průběhu týdne na nejnižší hodnoty za posledních více jak 5 let. Na trzích byla patrná opět velká nervozita, ve čtyřech seancích byla procentní změna vyšší než 3 procenta.

Největší pokles zaznamenala minulý týdne pražská burza v úterý, kdy index PX ztratil 6,8 %. Největší nervozita byla znát ve finančním sektoru, protože ratingové agentury se nelichotivě vyjadřují o stavu bankovního sektoru ve východní Evropě. Akcie Erste Bank ztratily 25 %. Komerční bankase obchodovala s velmi vysokou volatilitou a přes dobré hospodářské výsledky kvůli sentimentu oslabila o téměř 20 %. Po spekulacích o rozporech a odchodech z představenstva akcie Orco ztrácely důvěru investorů a propadly se o 37 %. S více jak 20% ztrátou zakončily týden i akcie CETV a VIG. Žádný ze spadových titulů nedokázal posílit, nejvíce negativním tlakům odolávaly akcie Pegasu (-2 %) společně s ČEZem (-1,8 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX723,70648,20-10,43
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby klesly v prosinci meziročně o 2,9 % bez sezónního očištění. Trh čekal snížení pouze o 0,3 %.
  • Vláda schválila podpůrný balíček pro českou ekonomiku v objemu 73 miliard Kč. Plán počítá se snižováním odvodů na sociální pojištění, kroky na podporu financování podniků, rychlejší odpisy či investice na podporu infrastruktury.
  • Viceguvernér Miroslav Singer uvedl, že v závislosti na vývoji na trhu by mohla ČNB slovně intervenovat proti oslabující koruně. Při slabém kurzu koruny by ČNB mohla podle Singera sáhnout k navýšení úrokových sazeb.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
17/2 Energetická firma představila iniciativu „ČEZ proti krizi“. Plán zahrnuje navýšení plánovaných investic v letech 2009 -2010 o více jak 5 miliard Kč. Vyšší investice tak mají nově vytvořit nebo zachránit až 5 600 pracovních míst. Malým podnikatelům odloží ČEZ splatnost záloh o 30 dní. ČEZ rovněž všem domácnostem zaplatí pojištění plateb za elektřinu pro případ ztráty zaměstnání.
19/2 ČEZ zastavil dodávky elektřiny pro jednoho z největších obchodníků Moravia Energo. Firma přestala platit denní platby za elektřinu ČEZ ji vyzval ke splacení všech závazků. Pokud dluhy nebudou vyrovnány, plánuje ČEZ využít bankovních záruk, kterými Moravia ručí.

Komerční banka
18/2 Komerční banka přes složité podmínky v druhé polovině roku dokázala vykázat rekordní zisk ve výši 13,2 miliardy Kč. V závěru roku banka vydělala 3,3 miliardy Kč, k zisku přispěl mimořádný příjem z prodeje v podílů v BCPP. Tahounem celoročního růstu zůstává čistý úrokový příjem, když se společnosti podařilo rozšířit úvěrové portfolio na 374 miliard Kč. Dobrých výsledků dosáhla banka i z finančních operací, když těžila z FX operací při vysoké volatilitě koruny. Struktura úvěrového portfolia se postupně zhoršuje kvůli oslabování ekonomiky a banka byla nucena výrazně zvýšit náklady rizika. Vedení navrhuje vyplatit dividendu ve výši 180 Kč.
20/2 Credit Suisse snižuje cílovou cenu pro KB na 1 650 Kč z původních 2 250 Kč. Doporučení „underperform“. S opačným krokem přišel broker KBW, který zvýšil doporučení na „outperform“. Cílová cena 2 850 Kč.

Orco Property Group
20/2 Generální ředitel developerské společnosti v rozhovoru pro Hospodářské noviny popřel spekulace medií, že z jedenáctičlenného představenstva odešlo osm členů. Orco propustilo v poslední době 220 lidí a podle Ota pouze dva z toho byli vrcholoví manažeři z představenstva.

Zentiva
19/2 PPF Group se rozhodla akceptovat dobrovolnou nabídku na odkup akcií Zentiva za 1 150 Kč a prodá ji svůj 24,3% balík, Která ovládá společně s Generali. Na základě přislíbených podílů by měla Sanofi-Aventis splnit podmínku platnosti nabídky a získá více jak 50% podíl.

 

Očekávané události
  • 24/2 Výsledky Telefonica O2, NWR
  • 25/2 Výsledky CETV
  • 26/2 Výsledky Unipetrol
  • 27/2 Výsledky Erste Bank

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Banky poslaly trh dolů

17. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky poslaly trh dolů

Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil... celý článek

Akcie: Telefónica porazila trh

10. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica porazila trh

Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index... celý článek

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

3. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

Pražská burza dokázala zastavit pokles a po dvou týdnech v červených číslech dokázala minulý týden posílit. Index PX přidal 3,09 % a zavíral na hodnotě 774,20 bodů. Největší zisky si... celý článek

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

20. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování.... celý článek

Partners Financial Services