Akcie: Banky poslaly trh dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 17. 2. 2009
Akcie: Banky poslaly trh dolů
Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil o 1,4 % a od začátku roku tak ztrácí již více jak 15 %.

Z makroekonomické sféry přicházely minulý týden další negativní data, která nadále oslabovala kurz koruny. Proto nebyl m nebyl český akciový trh nadále pro zahraniční investory příliš atraktivní. Největší zátěží byly finanční tituly, když v Evropě ohlásilo několik bank opět vysoké ztráty. Předběžné výsledky zveřejnila i Erste (-7,4 %) a investory tyto čísla nebyla přijatá pozitivně. Se sentimentem se svezla i Komerční banka (-6 %). Částečně ztráty z minulého týdne korigovaly akcie ČEZu (+3 %) a Unipetrolu (+8,6 %). Po delší době se ukázala nákupní objednávka u Pegasu (+4,8%) a kurz se dokázal výrazněji odpoutat od hranice 240 Kč

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX733,80723,70-1,4
Klíčové události minulého týdne
  • Nezaměstnanost na konci ledna vzrostla na 6,8 % z prosincových 6 %. O práci na začátku roku přišlo více jak 45 tisíc lidí.
  • Spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,5 % po prosincovém snížení o 0,3 %. Meziroční inflace zpomalila na 2,2 %, což je nejnižší hodnota za posledních 22 měsíců.
  • Průmyslová výroba pokračovala v prosinci v poklesu. Meziročně poklesla o 14,6 % po listopadovém poklesu o 17,4 %. Za celý rok se průmyslová produkce zvýšila o 0,4 %.
  • Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí dokázala meziročně posílit podle předběžných odhadů o 1 %. Mezikvartálně je hodnota HDP nižší o 0,6 %. Za celý rok 2008 zpomalil růst českého hospodářství na 3,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
12/2 Deutsche Bank snížila cílovou cenu pro akcie energetické společnosti na 950 Kč z původních 1 400 Kč. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „kupovat“.
13/2 Podíl státu v ČEZu se zvýšil na téměř 70 %. Soud zapsal do Obchodního rejstříku snížení základního kapitálu o 5,4 mld. Kč na základě zrušení vykoupených akcií. Díky dokončení procesu se otvírá pro ČEZ možnost pokračování odkupu vlastních akcií, které je schváleno valnou hromadou.

Erste Bank
10/2 Podle předběžných údajů rakouská banka hospodařila v loňském roce se ziskem 860 mil. EUR. Hodnota zohledňuje jak pozitivní dopad prodeje pojišťovací divize, tak negativní dopady finanční krize. Na provozní úrovni vzrostla ziskovost společnosti o 19 %. Vedení odepsalo hodnotu goodwillu z rumunských, ukrajinských a srbských aktivit ve výši 570 mil. EUR. Kapitálová přiměřenost by měla dosáhnout 7,2 %.
11/2 Sal.Oppenheim snížila doporučení pro akcie rakouské banky na „redukovat“ z původního „neutral“.

Orco Property Group
12/2 Viceprezident developerské společnosti Arnaud Bricount oznámil, že rezignuje na svoji funkci. Pro společnost bude nadále pracovat jako konzultant.

Unipetrol
13/2 Generální ředitel společnosti Francois Vleugels odstoupil ze své funkce. S okamžitou platností byl nahrazen Krzysztofem Urbanowiczem. Vedení neposkytlo žádné bližší informace k důvodům odstoupení.

Zentiva
9/2 PPF již nebude trvat na soudním svolání mimořádné valné hromady, jelikož společnost na aktuální valné hromadě získala potřebné informace. Ze strany představenstva došlo na valné hromadě k opětovnému doporučení využít nabídky na převzetí akcií ze strany Sanofi-Aventis.
11/2 Podle Reuters prodá Belviport Trading svůj stávající podíl v Zentivě v rámci nabídky převzetí. Belviport drží přes 10 % akcií.
13/2 Zentiva vydá 986 250 nových akcií na pokrytí opčního programu zaměstnanců, pokud Sanofi-Aventis uspěje s nabídkou na převzetí.

Očekávané události
  • 17/2 Maloobchodní tržby
  • 18/2 Výsledky Komerční banka

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Telefónica porazila trh

10. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica porazila trh

Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index... celý článek

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

3. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

Pražská burza dokázala zastavit pokles a po dvou týdnech v červených číslech dokázala minulý týden posílit. Index PX přidal 3,09 % a zavíral na hodnotě 774,20 bodů. Největší zisky si... celý článek

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

20. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování.... celý článek

Akcie: Orco vykouklo z propasti

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco vykouklo z propasti

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10.... celý článek

Partners Financial Services