Akcie: Telefónica porazila trh

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 2. 2009
Akcie: Telefónica porazila trh
Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index PX oslabil o 5,2 % a v kladných hodnotách byl schopný zavřít pouze ve pátek.

Oslabující koruna a nelichotivý výhled ekonomiky zřejmě vadí některým větším hráčům, kteří opouštějí pozice na české burze. V Polsku a Maďarsku, kde výhledy jsou ještě horší, se podobná situace neděje. Tak by se dala shrnout situace na pražské burze minulý týdne. Největší zásluhu na poklesu indexu měly akcie ČEZu (-11%), kde byl vidět jasný prodejní tlak. Akcie Unipetrolu(-7 %) se doslaly v průběhu týdne na dohled hranice 110 Kč, když, společnost varovala ohledně dosažených výsledků v posledním kvartálu. V pátek titul část svých ztrát korigoval. Největší poklesy při nižší likviditě zaznamenaly akcie CETV(-21 %), Orco(-18 %) a ECM(-13,7 %). Proti trhu se tradičně držely akcie Telefonica O2(+2,6 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX774,20733,80-5,2
Klíčové události minulého týdne
  • Bankovní rada ČNBpodle očekávání snížila úrokové sazby o 0,5 %. Základní repo sazba tak dosahuje 1,75%.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
6/2 Prodejce ojetých automobilů prodal v roce 2008 60 560 vozů, což je meziroční pokles o 24 %. Na českém trhu klesly prodeje o 23 % na 35 490 vozů.

ČEZ
4/2 Erste Bank zvyšuje doporučení pro energetickou společnost na „kupovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla upravena na 1 230 Kč, což představuje více jak 60% růstový potenciál.

CME
4/2 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu na 11,58 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

ECM
2/2 Developerská firma získala územní rozhodnutí pro stavbu hotelu City Epoque na pražském Pankráci.

Orco Property Group
2/2 Realitní skupina oznámila předběžné tržby za rok 2008. Výnosy dosáhly 299,3 milionů EUR a naplnila se tak snížená listopadová prognóza společnosti. V roce 2007 dosáhla firma výnosů ve výši 270,8 milionů EUR. Pro rok 2009 vedení očekává výnosy 277 milionů EUR, nepotvrzené prodeje však mohou tuto částku ještě navýšit. Firma v loňském roce prodala akriva v hodnotě 186 milionů EUR. Celkové výsledky budou zveřejněny 17. 3. 2009

Pegas Nonwovens
4/2 Komerční banka snížila cílovou cenu pro akcie Pegasu na 444 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „kupovat“.

Unipetrol
4/2 Petrochemický holding vykáže ve čtvrtém čtvrtletí nejspíše provozní ztrátu. Podstatný vliv na výsledek bude mít díky propadu cen ropy přecenění zásob, které se ve výsledcích projeví ztrátou 1,8 miliardy Kč. Odstávka ethylenové jednotky sníží výsledek o 229 milionů Kč. Vnější faktory zůstaly v závěru roku poměrně nepříznivé, když rozdíl cen ropy typu Brent a Ural výrazně klesly. K dramatickému poklesu došlo i u marží z polyolefinů. Poptávka po palivech nebyla rovněž příliš silná. Částečným pozitivem jsou dobré marže u olefinů a rafinérská marže. Generální ředitel Vleugels se pro Bloomberg vyjádřil, že vidí výplatu dividendy jako pravděpodobnější než zpětný odkup akcií.

Zentiva
4/2 Evropská komise povolila Sanofi-Aventis nabídku na dobrovolné převzetí akciíZentiva. Nábídka je za 1 150 Kč a je podmíněna získáním majoritního podílu.
4/2 Skupina PPF se snaží u holandských soudů o svolání mimořádné valné hromady, která by měla na programu odvolání stávajícího vedení firmy. PPF by na jejich místa chtěla dosadit vlastní lidi. Současné kroky naznačují, že PPF zatím nehodlá vzdát boj o ovládnutí společnosti.

Očekávané události

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

3. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

Pražská burza dokázala zastavit pokles a po dvou týdnech v červených číslech dokázala minulý týden posílit. Index PX přidal 3,09 % a zavíral na hodnotě 774,20 bodů. Největší zisky si... celý článek

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

20. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování.... celý článek

Akcie: Orco vykouklo z propasti

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco vykouklo z propasti

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10.... celý článek

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

23. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

S blížícím se závěrem roku se nadále udržuje na pražské burze nízká aktivita, postupně klesla i volatilita. Index PX druhý týden po sobě prakticky stagnoval a odepsal si slabých 0,51... celý článek

Partners Financial Services